When Dream and Day Unite

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dream Theater
When Dream And Day Unite
stúdióalbum
Megjelent1989. március 6.
Felvételek1988. július 18.augusztus 12.
Kajem/Victory Studios, Gladwyne, Pennsylvania, USA
StílusProgresszív metal
Nyelvangol
Hossz51 perc 25 mp
KiadóMechanic Records / MCA
ProducerTerry Date és Dream Theater
Kritikák
Dream Theater-kronológia
When Dream and Day Unite
(1989)
Images and Words
(1992)
SablonWikidataSegítség

A When Dream and Day Unite az amerikai progresszív metal együttes Dream Theater 1989-ben megjelent első stúdióalbuma. Ez az egyetlen Dream Theater-album, melyen Charlie Dominici énekel.

Története[szerkesztés]

Az együttes 1988 nyarán kötött szerződést az MCA társasághoz tartozó Mechanic lemezkiadóval és 3 hét alatt felvették bemutatkozó lemezüket, amelyre a zenekar saját bevallása szerint is nagy hatással volt a Queensrÿche együttes.[1] Megjelenésekor azonban az album nem váltott ki komoly visszhangot, ami a csapat számára csalódást okozott.[2] A kiadó anyagi támogatása nélkül csak New York környékén tudtak lekötni néhány fellépést, de a negyedik koncert után kirúgták az énekes Dominicit, majd szakítottak a Mechanic Records-szal is. Következő stúdióalbumukat az új énekes (James LaBrie) megtalálása után már az Atlantic Records számára készítették el.

A When Dream and Day Unite album remasterizált, limitált példányszámú változata 2002-ben a One Way Records kiadásában jelent meg.[3] 2004-ben, napra pontosan 15 évvel az album eredeti megjelenése után, az együttes aktuális felállása teljes egészében eljátszotta a lemez anyagát egy Los Angeles-i koncerten, amelynek felvétele CD-n és DVD-n a következő évben a Dream Theater Official Bootleg sorozatában került kiadásra When Dream and Day Reunite címmel. Charlie Dominici és a későbbi billentyűs Derek Sherinian vendégként léptek fel a koncert ráadásában míg Kevin Moore egyáltalán nem vett részt a múltidézésben.[4]

Az album dalai[szerkesztés]

  1. "A Fortune in Lies" – 5:12
  2. "Status Seeker" – 4:15
  3. "The Ytse Jam" – 5:43
  4. "The Killing Hand" – 8:40
    • I. The Observance
    • II. Ancient Renewal
    • III. The Stray Seed
    • IV. Thorns
    • V. Exodus
  5. "Light Fuse and Get Away" – 7:23
  6. "Afterlife" – 5:27
  7. "The Ones Who Help to Set the Sun" – 8:04
  8. "Only a Matter of Time" – 6:35

Közreműködők[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Mike Portnoy FAQ – What served as inspiration corner when Dream Theater did When Dream and Day Unite? (angol nyelven). [2009. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 16.)
  2. Mike Portnoy FAQ – How does Mike feel about When Dream and Day Unite now? (angol nyelven). [2009. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 16.)
  3. Mike Portnoy FAQ – What’s the story on remastering of When Dream and Day Unite? (angol nyelven). [2009. június 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 16.)
  4. Ytse Jam Records – When Dream And Day Reunite CD (angol nyelven). [2009. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 16.)
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap