Wenckheim László

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wenckheim László
Született1814. június 21.[1]
Pest[1]
Elhunyt1879. szeptember 1. (65 évesen)[1]
Bad Gastein
Állampolgárságamagyar
GyermekeiWenckheim Mária
SzüleiOrczy Terézia
Wenckheim József
Foglalkozása
  • lótenyésztő
  • földbirtokos
SablonWikidataSegítség

Wenckheim László, báró (Pest, 1814. június 21.Bad Gastein, Ausztria, 1879. szeptember 1.) mezőgazdász, lótenyésztő, Wenckheim József fia, Wenckheim Béla miniszterelnök testvére, a Fástelepi-ménes létrehozója.

Élete, pályafutása[szerkesztés]

Sokat utazott, politikus volt Budán, a Helytartótanácsnál, mielőtt Körösladányba véglegesen le nem költözött az 1805-ben épült Wenckheim kastélyba (ma Körösladány egyik turistalátványossága). Itt saját uradalmát vezette, de a közügyekből is kivette részét.

1848 tavaszán Békés vármegyében Gyulán ő hirdette ki először az úrbéri terhek megszüntetéséről szóló törvényt.

Egyik birtokán, Fástelepen egy korszerű méntelepet hozott létre (Fáspusztát), valamint mintagazdaságot is létesített egyéb birtokain. 1860-ban létrehozta a Békés megyei Gazdasági Egyesületet, melynek 1869-től elnöke volt.

Mint az állami vízszabályozások kormánybiztosa is tevékenykedett, a Hosszúfoki Ármentesítő Társulat elnöke is volt. Kidolgozója és végrehajtója volt a megye vízmentesítő programjának. Ez az ő földbirtokainak értékét jelentősen megnövelte, a család a megye legnagyobb földtulajdonnal rendelkező családja volt ugyanis. A megyében a földbirtokosi és jobbágyok földjeinek elkülönítésében és tagosításában is jelentős szerepet vállalt. 1863-ban az ő kezdeményezésére alakult meg a megye első bankja, a Békésmegyei Takarékpénztári Egyesület. Ennek első elnöke is ő lett.

A körösladányi református temetőben van a sírja, a klasszicista stílusú családi sírboltban.

Források[szerkesztés]

  1. a b c Magyar életrajzi lexikon (magyar nyelven). Akadémiai Kiadó, 1967. (Hozzáférés: 2022. október 17.)