Waze

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Waze
Waze logo.jpg

Fejlesztő Waze Mobile
Első kiadás 2009. november
Legfrissebb stabil
kiadás
iPhone 3.9.2
Android 3.9.3
Windows Mobile 3.7.4.5
(2014. december 23.)
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Operációs rendszer Android, iOS, Windows Mobile
Kategória GPS alapú navigációs szoftver
Licenc Szoftver: GNU General Public License v2
Térkép: saját
A Waze weboldala

A Waze a Waze Mobile által kifejlesztett, ingyenes GPS navigációs mobiltelefon alkalmazás. Kiejtése az angol ways \ˈwāz\ kifejezéshez hasonlítható. Jelenleg iOS, Android, Windows Mobile, Symbian, és BlackBerry verziója létezik. A Waze abban különbözik a hagyományos GPS alapú navigációs szoftverektől, hogy közösségi alapon működik, vagyis a felhasználók által elért átlagsebességek alapján tervezi az útvonalat és szolgáltat valós idejű forgalmi információkat (GPRS alapú adatkapcsolat szükséges). Ingyenesen letölthető és használható, a térkép adatait pedig a szolgáltatást használóktól gyűjti. Továbbá, a felhasználók maguk is jelenthetnek a szoftver segítségével baleseteket, dugókat, fix traffipaxokat, rendőri ellenőrzéseket, sőt, szerkeszthetik az utakat, házszámokat, tájékozódási pontokat, stb. a térképen.

A Waze szabadon letölthető és használható bárhol a világon, de csak néhány ország rendelkezik teljes térképpel, míg a legtöbb országban még szükséges, hogy a felhasználók rögzítsék az utakat és szerkesszék a térképet. Jelenleg a következő országok rendelkeznek teljes térképpel a Waze-ban: Amerikai Egyesült Államok, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Belgium, Egyesült Királyság, Spanyolország, Izrael (valószínűleg a legteljesebb térképpel[1]), Ecuador, Argentína egyes részei, és Panama, de a Waze tervezi, hogy a többi európai országban és máshol a világon is teljes térképet készít[2][3].

A hangnavigáción, valós idejű forgalmi helyzet mutatásán és egyéb, hely alapú üzeneteken túl, a szolgáltatás minőségének növelése érdekében a Waze egyben gondoskodik a felhasználó pillanatnyi helyzetének és sebességének névtelen módon történő felhasználásáról az adatbázisának pontosítására. A közösségben rejlő tudás elvének az alkalmazása teszi lehetővé a Waze közösség számára azt is, hogy navigációs vagy térkép hibákat, illetve torlódásokat jelentsenek be csupán azáltal, hogy az alkalmazást használják. A Waze muffin és más, alkalomhoz köthető játékelemeket is felhasznál arra, hogy még érdekesebbé tegye az alkalmazást. A felhasználók áthajthatnak ezeken, az utakon elhelyezett muffin és egyéb, "jóságok"-nak nevezett ikonokon, ezáltal további pontokat gyűjthetnek. Ezeknek a játékelemeknek a célja az, hogy még jobban bevonja a felhasználókat értékes információk gyűjtésére az utakról olyan területeken, ahol az adatbázis még nem rendelkezik elég adattal, ami végső soron a felhasználók számára a fontos[4][5][6].

Licenc[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Bár a Waze szoftverét GNU General Public License v2 védi, ez nem terjed ki a térképadatokra[7]. Ingyenes térképek nyílt tartalom licenc alatt léteztek már a Waze megjelenése előtt is, de Noam Bardin, a Waze elnök-vezérigazgatója úgy gondolta, hogy a Waze alapvetően különbözik más projektektől - mint például az OpenStreetMap -, és nem akart olyan licencet, ami akadályozhatná üzleti alapú szolgáltatások bevezetését[8].

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]