Wass Angelitha

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wass Angelitha
Magyar Királyság királyi ágyas
Wass Angelitha
Uralkodási ideje
1520 körül – 1521 körül
Elődje Edelpeck Borbála
Utódja Kardosné
Cseh Királyság királyi ágyas
Angelitha Wass
Uralkodási ideje
1520 körül – 1521 körül
Elődje Edelpeck Borbála
Utódja Katharina Strada
Életrajzi adatok
Uralkodóház Jagelló-ház
Teljes neve Wass Angelitha
Házastársa Ethey N. úr
Gyermekei Házasságon kívüli kapcsolatából II. Lajos magyar és cseh királytól:
János (1521 körül–1580 után)
Édesapja Wass N.
Édesanyja N. N.

Wass Angelitha (15. század16. század), neve az Angéla név spanyolban szokásos kicsinyítő képzős változata: Angelita. Candale-i Anna magyar királyné komornája, később a fiának, II. Lajos királynak az ágyasa.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Wass Angelitha II. Lajos király édesanyjának, Candale-i Anna magyar királynénak korábbi komornája volt. II. Lajos 1508-as koronázása után II. Ulászló magyar király az ifjabb király és nővére számára külön udvartartást rendel, amely édesanyjuk, Candale-i Anna királyné udvari személyzetéből áll, így kerülhet a kis király szoros kapcsolatba Wass Angelithával. Feltételezhetően vele volt II. Lajosnak az első szexuális kapcsolata, ő vezette be az ifjú királyt a testi örömökbe. Bizonyára valamiféle „anyapótlékot” is jelenthetett az ifjú király számára.[1] A király édesanyja, II. Lajos születése után három héttel meghalt.

A királynak nagy valószínűséggel egy fiút szült, Jánost, akit mivel apja, II. Lajos törvényesen nem ismert el, így az anyja nevét viselte. Wass János lett a neve, de mivel krónikásként kereste a kenyerét, így használta a Lanthos János nevet is. II. Lajos halála után Pozsonyban élt a fiával. Bár férjhez ment egy Ethey nevű emberhez, aki korán meghalt, a házasságából már nem születtek újabb gyermekei. Fiát nem sikerült törvényesíttetnie, de évi 32 Ft-ot kapott a kincstártól. Özvegyen halt meg.[2]

Gyermeke[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Nem volt példa nélkül álló az ilyen titkos szerelmi viszony abban a korban. II. Henrik francia király, aki II. Lajos kortársa és unokatestvére volt, bár mindössze hét éves volt, mikor II. Lajos meghalt, és fiaival ellentétben jóval idősebb korában lépett csak trónra, szintén egy nála jóval idősebb nemes hölggyel, Diane de Poitiers-vel folytatott szerelmi viszonyt, aki szintén anyja lehetett volna a húsz év korkülönbség miatt. II. Henrik II. Lajoshoz hasonlóan korán elvesztette édesanyját, így az „anyakomplexus” nála is megjelenik.
  2. Lásd Takáts (1903: 184).

Irodalom[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Fógel József: II. Ulászló udvartartása (1490–1516), MTA, Budapest, 166 pp., 1913.
  • Kubinyi András: Törvénytelen gyermekek a magyar középkorban. Utódok, örökösök, fattyúk, História 21, 20–22, 1999. URL: Lásd További információk
  • Takáts Sándor: II. Lajos király fia, Századok 37, 183–185, 1903.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Előző
Edelpeck Borbála
Magyar királyi ágyas Hungary Arms.svg
1520 körül – 1521 körül
Következő
Kardosné
Előző
Edelpeck Borbála
Cseh királyi ágyas Blason Boheme.svg
1520 körül – 1521 körül
Következő
Katharina Strada