Wannsee (városrész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wannsee
Közigazgatás
TelepülésBerlin
KerületSteglitz–Zehlendorf
Városhoz csatolás1920. október 1.
Irányítószám14109
Népesség
Teljes népesség9719 fő (2015. jún. 30.)
Népsűrűség396,3 fő/km²
Földrajzi adatok
Tszf. magasságmax. 103 m
Terület23,7 km²
Elhelyezkedése
Wannsee (Berlin)
Wannsee
Wannsee
Pozíció Berlin térképén
é. sz. 52° 25′ 00″, k. h. 13° 09′ 00″Koordináták: é. sz. 52° 25′ 00″, k. h. 13° 09′ 00″
A Wikimédia Commons tartalmaz Wannsee témájú médiaállományokat.

Wannsee (ejtsd: vánnzé) városrész Berlin délnyugati Steglitz–Zehlendorf kerületében.

A nagyrészt tavak ölelésében fekvő városrész a berliniek és a turisták kedvelt kirándulóhelye. Fő részét egy mesterséges sziget alkotja, amelynek megközelítését öt híd biztosítja: a Wannseebrücke, az Alsenbrücke, a Hubertusbrücke, a Parkbrücke és a Glienickei híd. Ennek a szigetnek egy kis része, Klein-Glienicke Potsdamhoz tartozik.

Földrajz[szerkesztés]

Wannsee térképe

Wannseet északról és nyugatról a Havel, keletről a Großer Wannsee, délről pedig egy Griebnitzkanalnak nevezett tóláncolat és a Griebnitzsee határolja. A Griebnitzkanal – legismertebb tavával, a Kleiner Wannseevel – a Nagy-Wannseet köti össze a Griebnitzseevel, amelyhez keletről csatlakozik a Teltowkanal. A Griebnitzsee nyugati végét a Glienicker Lake köti össze a Havellel.

A városrész északi és nyugati részeit erdők borítják.

Történelem[szerkesztés]

A városrész magját alkotó Stolpe település első írásos említése 1299-ből származik.

1874-ben nyílt meg a Wannseebahn vasútvonal, amelyen ma az S-Bahn S1 és S7 jelű viszonylatai közlekednek. Ezen a vonalon található Wannsee vasútállomása.

Wannsee 1920-ban lett Zehlendorf kerület része.

Egy wannseei villában tartották 1942. január 20-án a Wannseei konferenciát, ahol Reinhard Heydrich vezetésével nemzetiszocialista tisztségviselők tervezték meg „a zsidókérdés végső megoldását”.

1945 és 1990 között Nyugat-Berlinhez tartozott.

Közlekedés[szerkesztés]

A vasúti kapcsolatokat a Wannseebahn vonalon található, távolsági- és S-Bahn-vonatokat kiszolgáló Berlin-Wannsee vasútállomás biztosítja. Fontos közúti elem az A115-ös autópálya, amelynek kicsit bentebbi szakasza AVUS néven Európa első kizárólagos autóútja volt. A Glienickei hídhoz vezető Königstraße Berlint és Potsdamot köti össze Bundesstraße 1 néven. A kanyargós Havelchaussee a Havel partján vezet.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Berlin-Wannsee című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.