Walter Schirra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Walter Schirra
Mercury Astronaut Wally Schirra - GPN-2000-001351.jpg

Született 1923. március 12.
Elhunyt 2007. május 3. (84 évesen)
Repülések Mercury–Atlas–8
Gemini–6A
Apollo–7
Kitüntetései Emmy-díj

Walter (Wally) Marty Schirra (Hackensack/New Jersey, 1923. március 12.2007. május 3.) amerikai űrhajós.

A newarki műszaki főiskola, valamint az annapolisi katonai akadémia után 1945-től haditengerészeti repülőtiszt. 1959-ben az első hét amerikai asztronauta egyikeként kezdte meg az űrhajóskiképzést a Mercury-program keretein belül. Ő az ötödik amerikai, aki a világűrben járt. Ő az egyetlen amerikai űrhajós, aki valamennyi típusú amerikai űrhajón repült. 1969-ben kivált a NASA űrhajós és a haditengerészet kötelékéből.

Repülések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

(zárójelben a repülés időszaka)


Mercury, Sigma–7[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Sigma 7 volt a Mercury-program harmadik orbitális repülése (ezeket két űrugrás is megelőzte). Schirra hatszor kerülte meg a Földet, majd 9 óra 13 perc 11 másodperc repülés után landolt a Csendes-óceánon.

Gemini–3[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első többszemélyes amerikai űrhajó, a Gemini–3 tartaléklegénységének parancsnoka volt Schirra 1965 márciusában.

Gemini–6A[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Schirra a Gemini–6A parancsnoka, a legénység másik tagja Thomas Stafford volt. Az űrhajó küldetése eredetileg az első dokkolás lett volna a világűrben, azonban az Agena céltárgy (GATV-5002) 1965. október 25-én a fellövést követő hatodik percben megsemmisült. Eközben a Gemini legénysége már az űrhajóban beöltözve várta a saját fellövését.

A módosított terv szerint a – Gemini–6-ról időközben Gemini–6A-ra átnevezett – küldetésnek találkoznia kellett a világűrben a Gemini–7-tel. A teljes utazás 25 óra 51 perc 24 másodpercig tartott. A két Gemini kabin 30 centiméterre közelítette meg legjobban egymást.

Apollo–7[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Apollo–7 volt az Apollo-program első emberes repülése. A legénység (Walter Schirra parancsnok, Donn Eisele parancsnokimodul-pilóta és Walter Cunningham holdkomppilóta) 11 napos küldetést teljesített, amivel Schirra lett az első háromszoros űrrepülő a világon.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]