Walt Disney bemutatja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Walt Disney bemutatja egy olyan műsor volt a Magyar Televízió 1-es csatornáján, amiben Disney-rajzfilm-, és tévésorozatokat mutattak be. A műsor eredeti címe: The Disney Afternoon. A világ számos országában vetítették.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1990-es évek elején a Disney az egykori keleti blokk államaiban szabadabbá vált médiakörnyezetben terjeszkedni kívánt.
A rendszerváltás után Magyarországon két műsort indított el a Magyar Televízió 1-es programján, az akkori egyetlen országos televízión:
Az egyik a Családi mozidélután a Disney-vel volt, ami 1992 és 1996 között szombat délután futott (ezen klasszikus rajzfilmek és családi filmek kerültek adásba). A másik pedig az ismertebb Walt Disney bemutatja, amit 1991. január 6-án kezdték vetíteni minden vasárnap délután eleinte 17.00-tól, később 16.00-tól egyórás hosszban, mindig 3 rajzfilmmel vagy sorozattal. 1998. december 27-én sugározták az utolsó ilyen műsort. Az ismétlés a TV1-en rendszerint hétfő délelőtt 11-kor volt.

Az ezredforduló körül a The Walt Disney Company rajzfilmsorozatainak sugárzási jogát a Magyar Televízió Rt. eladta az RTL Klub kereskedelmi csatornának, amely ugyan sugározott néhány Disney-rajzfilmet szombatonként 08 óra 50 perces kezdettel, de reklámszüneteket iktatnak be és a Magyar Televíziótól átvett rajzfilmek többségét a csatorna újraszinkronizáltatta. 2010 óta már nem sugározza. 2011-től a Story4 csatorna reggelente 06:30-tól vetíti a Kacsameséket, Balu kapitány kalandjait és a Gumimacikat, de az új szinkronnal.

Sokan szeretnék újralátni az eredeti helyükön a Disney meséket, sorozatokat és filmeket. 2009 elején petíciót is írtak ez ügyben: Disney filmeket a Magyar Televízió műsorára

2013-ban az M3 Anno csatorna indulásakor a petíció írója, Vörös Gábor ezzel kapcsolatban ismételten írt levelet a csatorna vezetőségének, hogy a korábbi WDB vagy/és CSMD műsorokat megismételné-e a csatorna. Sajnálatos módon - szerzői jogokra hivatkozva - az MTVA elutasító választ tett közzé a Facebook-oldalán [1] .

A műsorról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A műsor jellegzetessége volt, hogy eleinte két 25 perces rajzfilmsorozat között egy 45-50 perces filmsorozatot mutattak be, a legelső vetítéskor a Kacsamesék - Ausztrál Expressz - Csipet Csapat c. műsorok kerültek bemutatásra. A későbbiekben a két 25 perces rajzfilmsorozat közé egy 7 perces rajzfilmet iktattak (rendszerint: Donald kacsa, Miki egér, Plutó kutya és társairól készült rajzfilmek futottak).

Az alábbi sorozatokat mutatták be (zárójelben a vetítés dátuma)[2]:

Később a reklámok közötti bejátszások alatt Aczél Anna hangja szólalt meg.

Rajzfilmsorozatok:

Rövid rajzfilmsorozatok (1994):

Filmsorozatok:

Filmek:

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • 1998-ban a Blossom című minisorozat évadjából egyetlen utolsó részt hagytak ki az év végén, mivel a szerződést a Magyar Televízió nem hosszabbította meg.

Egyebek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]