Wikipédia:Pywikibot

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:PYWIKI szócikkből átirányítva)
Pywikibot

Legfrissebb stabil kiadás9.0.0 (stabil verzió, 2024. március 8.)[1]
Programozási nyelvPython
Operációs rendszerplatformfüggetlen
Kategória
LicencMIT licenc
A Pywikibot weboldala

A Pywikibot (régebbi nevein Python Wikipedia Robot Framework, Pywikipediabot vagy Pywikipedia) olyan botszkriptek gyűjteménye, amelyekkel különböző feladatokat lehet elvégezni a Wikipédián és más MediaWiki-alapú wikiken. Ebben a keretrendszerben működik a Wikipédián futó időzített botok többsége. A Pywikibotot Python nyelven írták, számos fejlesztő közreműködésével. Ezen a lapon a botot futtatni szándékozó szerkesztők találhatnak fontos információkat.

A bot beindítása[szerkesztés]

Letöltés[szerkesztés]

A bot használatához a bot szoftverére és a Python legalább 3.6.1-es verziójára lesz szükséged.

A Python néhány Unix-disztribúción alapértelmezettként jelen van, ez esetben csak akkor kell frissítened, ha túl régi verzióval rendelkezel. Minden más esetben a http://www.python.org/download/ címről töltheted le. A Python minden ismertebb operációs rendszeren képes futni (pl. Unix, Linux, Mac, Windows).

A bot szoftverének legfrissebb változata elérhető Git segítségével vagy tömörített állományként.

  • A tömörített állományok (zip, tar.gz) letöltése egyszerűbb, azonban a frissítés némileg bonyolultabb. Letöltés után csak ki kell csomagolni. (Python ehhez is kell.)
  • Ha fejleszteni is szeretnéd a Pywikibotot, akkor feltétlenül gites hozzáférésre lesz szükséged. Terminálablakból futtatható Git Linuxon általában elérhető, Windowson telepíteni kell a Git for Windowst. Ha szeretnél egy könnyen használható grafikus felületet is, akkor jól jöhet még a TortoiseGit. Ha telepítve vannak a megfelelő szoftverek (Python, Git, opcionálisan a TortoiseGit), akkor klónozni kell a legfrissebb Pywikibotot (ez frissebb, mint a tömörítve letölthető stabil verziók). A klónozás menete TortoiseGit segítségével a következő:
    1. Keresel egy szimpatikus mappát, ahova majd a bot mappája fog kerülni.
    2. Jobb gombbal kattintasz egy üres helyre, majd a Git Klónozás… (angolul Git Clone…) menüpontot választod.
    3. URL: https://gerrit.wikimedia.org/r/p/pywikibot/core.git (ez ún. anonim URL, ha szeretnél beküldeni fejlesztést, akkor érdemes névre szóló változatot klónozni), a mappanév átírható.
    4. Ha van régi user-config.py vagy egyéb fájlod, akkor másold bele az újonnan létrejött mappába.
    5. A jövőben időnként (pár naponta) szinkronizáld a Pywikidet a helyi menüből elérhető Git Szinkronizálás… (Git Sync…) paranccsal.

Beállítás[szerkesztés]

Beállítás a Wikipédiához[szerkesztés]

Legegyszerűbben úgy készíthető el a beállításfájl, ha parancssorból/terminálból futtatod a generate_user_files.py fájlt (ha nem Windowst használsz, akkor kötelező a fájlnév elé írni – operációs rendszertől függően – a python vagy python3 szót, Windowson elhagyható). Ha ez valamiért nem működik, akkor a következő leírás alapján készítheted el a konfigurációt.

Nyiss meg egy UTF-8-kompatibilis szövegszerkesztő programot (pl. Notepad++), és írd be ezt a pár sort:

use_api = True
family = 'wikipedia'
mylang = 'hu'
usernames['wikipedia']['hu'] = 'Bot neve'

ahol Bot neve az a felhasználónév, ami alatt a bot szerkesztései megjelennek majd a Wikipédián. Ha több wikin is használni akarod a botot, az utolsó sorhoz hasonló alakban add meg az ottani felhasználóneveidet is, pl.:

usernames['wikipedia']['hu'] = 'Botorkáló'
usernames['wikipedia']['en'] = 'Botológus'
usernames['wiktionary']['de'] = 'Botladozó'

Ilyenkor a 2. és 3. sor átírásával befolyásolhatod, hogy éppen melyik wikin fog futni a bot (vagy felülírhatod az itteni beállításokat parancssori paraméterekkel is).

Mentsd el a szövegfájlt user-config.py néven a pywikibot főmappájába (ahol a pwb.py is található). Ügyelj rá, hogy UTF-8 módban mentsd el (Notepad++ esetén mentés előtt használd a menü Format/Convert to UTF-8 without BOM parancsát)!

Windows alatt arra is érdemes figyelni, hogy a parancssori ablak beállításainál ne a raszteres, hanem a Consolas vagy Lucida betűtípus legyen megadva (Windows 7).

Ha saját szkripteket is akarsz írni, és nem a bot userscripts könyvtárában tartanád őket, hozzá kell adnod a bot könyvtárát a Python-modulok betöltési útjához. Windows alatt ezt úgy érheted el, hogy a HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Python\PythonCore\<verziószám>\PythonPath registry kulcs alá létrehozol egy új kulcsot pywikipedia néven, és értékül a Pywikibot könyvtárát adod neki. Linux alatt egyszerűen csak be kell állítani a PYTHONPATH környezeti változót (pl. az export PYTHONPATH=<pywikibot elérési út> paranccsal).

Engedély kérése[szerkesztés]

A bot számára érdemes készíteni egy normál felhasználói nevet. Legjobb, ha olyat választasz, amely utal arra, hogy a felhasználó egy bot, és arra is, hogy te üzemelteted. Általában a saját felhasználói név és a „Bot” szó összevonásából készítik, de ez nincs megkötve.

Ha gyakran futtatsz egy botot, érdemes botstátuszt kérni a Wikipédia:Bürokraták üzenőfala/Botjelentkezés oldalon (illetve más wiki esetén az illető wiki megfelelő oldalán) néhány próbaszerkesztés után. Ekkor egy bürokrata elbírálja a kérelmedet, és ha nincsenek a botnak hibás szerkesztései és jogosnak találja azt, beállítja a botstátuszt. Ez azért hasznos, mert ekkor a bot nem árasztja el a friss változtatásokat gyors egymás utáni szerkesztéseivel, és a szerkesztései automatikusan megtekintettek lesznek (mintha megerősített szerkesztő lenne), nem kell egy járőrnek minden változtatást ellenőrizni.

Használat[szerkesztés]

Botszkript kiválasztása és futtatása[szerkesztés]

Ha a fentiekkel megvagy, készen állsz a bot futtatására. Ehhez be kell hoznod az operációs rendszeredhez tartozó szöveges felületet (parancssort, terminált).

  • Windowson a Start menü → Futtatás (angolul Run) pontjával tehető meg. A bejövő ablakban be kell írnod a futtatandó program nevét, „cmd”-t írj be (egyszerűen a Start menüben/Kezdőképernyőn is be lehet gépelni, az Enter lenyomására ugyanúgy megjelenik a parancssor). Ezután nyisd meg a bot könyvtárát a cd C:\"a pywikibot letöltésének helye" paranccsal.
  • Macen a Terminal.app-ra lesz szükséged a /Applications/Utilities-ből.
  • Linuxon vagy bármelyik Unix-alapú rendszeren egy terminálra lesz szükséged.

Először futtasd le a login.py szkriptet a „python pwb.py login” beírásával. Kérni fogja a jelszót, add meg azt, amit a botnak beállítottál. Erre azért van szükség, mivel a bot nem dolgozik névtelenül. Ha nem változtatod meg a jelszavadat, erre egyetlenegyszer lesz szükséged, mert a bot általában nem jelentkezik ki.

Ezután már bármelyik bot futtatható a „python pwb.py szkriptneve” parancs beírásával (Windowson a „python” elhagyható).

Szkriptek[szerkesztés]

  Elsődleges botszkriptek   További botszkriptek   Segédprogramok  



  • category.py
  • imagetransfer.py
  • interwiki.py
  • redirect.py
  • replace.py
  • solve_disambiguation.py
  • table2wiki.py
  • template.py
  • upload.py
  • weblinkchecker.py
  • wikipedia.py
  • catall.py
  • copyright.py
  • delete.py
  • delinker.py
  • editarticle.py
  • featured.py
  • imageharvest.py
  • movepages.py
  • pagefromfile.py
  • protect.py
  • standardize_interwiki.py
  • standardize_notes.py
  • warnfile.py
  • welcome.py
  • login.py
  • splitwarning.py
  • test.py
  • xmltest.py

További szkriptek[szerkesztés]

A magyar Wikipédia botgazdái által írt modulokat az Egyedi fejlesztésű Pywikipedia-kódok kategóriában találod meg, ahonnan az interwikik mentén más projektek szkriptjei is elérhetőek. Ha saját készítésű szkripttel szeretnél dolgozni, te is ehhez hasonlóan teheted közzé.

Vedd figyelembe, hogy a régóta távollevő botgazdák programjai esetenként elavultak lehetnek, és nem biztos, hogy változtatás nélkül együttműködnek a Pywikibot jelenlegi verziójával.

A botwikin is találhatsz továbbiakat: botwiki:Template:Script.

Parancssori argumentumok[szerkesztés]

Habár a botszkriptek rendelkeznek saját argumentumokkal, mindegyikkel használható a következő néhány:

-help
megjeleníti, hogy milyen paraméterekkel használható a bot.
-lang:xx
ezzel lehet beállítani, hogy melyik wikiben szeretnél dolgozni, ha nem a user-config.py-ban beállítotton szeretnél.
-family:xyz
ezzel állíthatod be, hogy mely wiki-típuson dolgozol, pl. wikipedia, wiktionary, wikitravel, ... (ez is felülírja a user-config.py-ban megadottakat).
-log
naplózás engedélyezése. A naplók a logs alkönyvtárban tárolódnak.
-log:xyz
naplózás az xyz helyén megadott nevű fájlba.
-nolog
naplózás kikapcsolása (alapértelmezésben be van kapcsolva).
-putthrottle:nn
azon minimális idő (másodpercekben), amennyit várakozzon a bot két lap elmentése között. Az alapértelmezett érték nulla.

Például a python szkriptneve.py -family:wiktionary a Wikiszótárban futtatja a botot, az alapértelmezett konfigurációt figyelmen kívül hagyva.

A különböző szkriptek parancssori argumentumait megtalálod az egyes fájlokban, ha azokat jegyzettömbbel vagy más szövegszerkesztővel megnyitod, illetve a -help argumentummal indítva a szkripteket kiírják azokat a képernyőre.

Interaktív használat haladóknak[szerkesztés]

A botot nemcsak scriptek futtatására, hanem alkalmi feladatok megoldására is használhatjuk, amire éppen nincs kész script. Ehhez már kell némi háttérismeret.

Lásd még[szerkesztés]

Levelezőlisták[szerkesztés]

A bot használatával kapcsolatban jelenleg négy angol nyelvű levelezőlista üzemel:

  • pywikibot: felhasználók eszmecseréje (normál forgalommal)
  • pywikibot-announce: fontos közlemények (csekély forgalommal). Minden angolul beszélő botgazdának javasolt feliratkoznia rá!
  • pywikibot-commits: automata üzenetek a programkód változásairól (nagy forgalommal). A reakciók a pywikipedia-l listára érkeznek.
  • pywikibot-bugs: automata üzenetek a hibákról (nagy forgalommal)

A korábbi levelezőlistát 2009 áprilisában osztották négy részre, hogy áttekinthetőbb legyen. (Részletek itt.)

Dokumentáció[szerkesztés]

  1. Release 9.0.0, 2024. március 8. (Hozzáférés: 2024. március 25.)