Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:JA szócikkből átirányítva)
Ezen a lapon lehetséges Wikipédia-tisztségviselőnek (adminisztrátornak, bürokratának, IP-ellenőrnek és adatvédelmi biztosnak) jelentkezni és (előzetes belegyezés után) jelölni másokat. Jelentkezés/jelölés előtt mindenképpen olvasd el és értsd meg az Adminisztrátorok lapon (illetve az egyéb tisztségekről tájékoztató lapokon) olvashatóakat, mert az alapján tudod eldönteni, hogy szükség(ed) van-e az illető jogkörre.

A Wikitanács tagjainak megválasztása szintén ezen az oldalon zajlik.  

Mielőtt valakit tisztségviselő-választásra jelölsz, feltétlenül kérd ki a beleegyezését!

A Wikipédia-tisztségviselők választásra vonatkozó szabályok

Kivonat a szavazási irányelvekből:

  • Az érvényes szavazat leadásához a következő négy feltételnek egyszerre kell teljesülnie:
  • a szavazatot regisztrált és bejelentkezett, nem bot felhasználó adja le, aki
  • a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírásakor a magyar Wikipédia szócikknévterében legalább 200 (nem törölt) szerkesztéssel rendelkezett, és
  • a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírását közvetlenül megelőző három hónapban legalább 5 különböző napon szerkesztett a magyar Wikipédián belül, és
  • a magyar Wikipédián belüli első szerkesztését már a szavazás szövegének jóváhagyásra való kiírása előtt legalább három hónappal megtette.
  • A szavazás időtartama: 2 hét.
  • A szavazás lezárása: 2 héttel a kiírás után valamelyik admin vagy bürokrata lezárja a szavazást, és 80%-os támogatottság és min. 25 mellette szavazat megléte esetén valamelyik bürokrata beállítja a jogosultságot (IP-ellenőr esetén a jelölt kéri jogosultsága beállítását).
  • A szavazás módja: a (Mellette/Ellene) szakaszban # ~~~~ elhelyezésével.

A jelentkezés/jelölés az alábbi feltételekkel és módon zajlik.

A jelentkezés/jelölés folyamata általában

A jelentkezéseket vagy jelöléseket allapon [Wikipédia:Javaslat tisztségviselők megválasztására/Jelölt neve (tisztség)] nyitjuk a fenti minta segítségével, majd az alábbi, Jelentkezések és jelölések nevet viselő szakaszba beillesztjük. Mindenképp szerepeljen az azonosító, a dátum, az, hogy miért szeretnél/szeretne adminisztrátor lenni, és hogy milyen feladatokra használná(d) a jogosultságot. Ezután lehet a jelentkezőkre szavazni, kérdéseket feltenni nekik. Az adminisztrátorról szóló szavazás két hétig tart (lezárásának idejét már a kiíráskor percre pontosan el kell helyezni a kiírás alatt), és az eredményt az adminisztrátorok azonnal kihirdetik. Kivételes esetben a szavazási időtartam meghosszabbodhat. Amennyiben a támogató szavazatok száma a 25-öt, aránya (nem számolva a tartózkodásokat) eléri a 80%-ot, megkapja a jogosultságot, és ezt ezen a lapon bejegyezzük.

Mielőtt jelölsz valakit, feltétlenül kérd ki a beleegyezését. Szavazási joggal nem rendelkező új felhasználókat, IP-címeket nem szabad nevezni, azok nem nevezhetnek másokat, és nem szavazhatnak, de kommentálhatnak.

Adminisztrátorjelölés
  • Általános elv az, hogy olyan szerkesztőt válasszunk meg adminisztrátornak, aki képes az ezzel járó felelősséget meggondoltan és megfontoltan alkalmazni, és inkább kétszer kérdez, mint elsőre – esetleg elhamarkodottan – cselekszik.
  • Nagyon kellemetlen, ha valaki olyan lapokat töröl, amiket nem kellett volna, vagy – horribile dictu – kitilt egy IP-t.
  • Az adminisztrátornak a többi szerkesztőnél jobban kell ügyelnie arra, hogy indulatait visszafogja, és amennyire lehetséges, objektív legyen (ez szinte lehetetlen, de ha valakinek szándékában sem áll így eljárni, ne akarjon adminisztrátor lenni).
IP-ellenőr-jelölés

Az IP-ellenőri státusz segítségével a fejlesztők segítsége nélkül is megállapítható

  • adott felhasználói név által használt IP, vagy
  • adott IP által használt felhasználói név (nevek).

Ez a zoknibábokkal való visszaélések, csalások kiszűréséhez elengedhetetlen. Minden ilyen kérés naplózásra kerül, de a naplót csak a fejlesztők és más IP-ellenőrök látják. A IP-ellenőrré választás feltétele a legkevesebb 25 mellette szavazat, és azon belül a 80%-os támogatási arány (lásd továbbá: Wikipédia:Szavazási irányelvek).

  • IP-ellenőri jogokkal csak nagykorú személy rendelkezhet (a személyazonosságot és nagykorúságot hivatalos okmány másolatával igazolni kell).
Bürokratajelölés

A bürokratajoggal rendelkező szerkesztők tudják más szerkesztők jogosultságait módosítani (adni vagy elvenni). A bürokratákat más bürokraták jogosítják fel. A szerkesztői jogok változásai (új jogosultságok és visszavonások) a Felhasználói jogosultságok naplójában olvashatók. A bürokratává választás feltétele a legkevesebb 25 mellette szavazat, és azon belül a 80%-os támogatási arány (lásd továbbá: Wikipédia:Szavazási irányelvek).

Adatvédelmibiztos-jelölés

Az adatvédelmi biztos jogaival rendelkező szerkesztők el tudnak rejteni bizonyos változásokat a laptörténetből, úgy hogy azok csak egy fejlesztő által állíthatóak vissza (és még az adminisztrátorok sem látják). Jelenleg nincs ilyen szerkesztője a magyar Wikipédiának.

Közzététel

A meghirdetett választást ezeken a helyeken szoktuk közzétenni, hogy minél többen idetaláljanak:

Egyéb
==[[Szerkesztő:Példa|]] ([[Szerkesztővita:Példa|v]], [[Speciális:Contributions/Példa|k]]) • tisztség neve==
[A jelölés indoklása.]

:'''''A szavazás lezárása: 0000. hónap 00., 00:00'''''

===Megválasztását támogatja===
===Megválasztását ellenzi===
===Kérdések a jelölthöz===
===Megjegyzések===

Az archivált választási eljárásokat tartalmazó allapokat ABC-rendben lásd itt: Kategória:Archivált választási eljárások.

Sikeres jelölések
Sikertelen jelölések

Jelmagyarázat: + = nem volt szavazás, Grin mint a projekt újraindításának kezdeményezője kapott adminjogot; * = lemondott/visszavonult; *i = inaktivitás miatt elvesztette a bitjét; 1 = először; 2 = másodszor; 3 = harmadszor; 1nt = először, nem volt meg a minősített többség; 2nt = másodszor, nem volt meg a minősített többség; 1v = először, visszalépett; m = megfosztották a jogától; nt = nem volt meg a minősített többség; v = visszalépett.

Jelölések és jelentkezések[szerkesztés]

Nemrégiben lezárt szavazások[szerkesztés]

2023-ban lezárt szavazások fordított időrendben[szerkesztés]

2022-ben lezárt szavazások fordított időrendben[szerkesztés]

2021-ben lezárt szavazások fordított időrendben[szerkesztés]

2020-ban lezárt szavazások fordított időrendben[szerkesztés]

2019-ben lezárt szavazások fordított időrendben[szerkesztés]

2018-ban lezárt szavazások fordított időrendben[szerkesztés]