Wikipédia:Milyen színű legyen a biciklitároló?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:BICIKLI szócikkből átirányítva)

C. Northcote Parkinson a Parkinson-törvény című 1957-es könyvében ír egy költségvetési értekezletről, ahol egy sokmillió dolláros atomerőmű tervéről bármiféle kifogás nélkül döntenek, ugyanakkor végtelen vitákat generál egy olyan egyszerű kérdés, hogy hogyan építsenek meg egy biciklitárolót. Később a bizottság még ennél is hosszabban vitázik az értekezleten felszolgált italokról.

Míg Parkinson eredeti könyvében a költségekről vitáznak a résztvevők, Poul-Henning Kamp FreeBSD-fejlesztő 1999-es gyakran idézett levelében a történet kapcsán már a biciklitároló színéről és a valóban súlyos döntések és az ízlésbeli, ám agyonvitatott dolgok kontrasztjáról ír.

Egy atomerőmű olyan óriási és annyira komplex, hogy a legtöbb embernek nehezére esik végiggondolni, mit is jelent a megépítése. Ehelyett inkább azzal a kényelmes feltételezéssel élnek, hogy ha idáig eljutott a dolog, akkor valaki már biztos ellenőrizte a részleteket.

Ezzel szemben egy biciklitároló annyira egyszerű, hogy bárki elkészíti egy délután alatt, és szinte mindenki szakértőnek érzi magát benne. Mindegy, milyen alaposan végiggondolt, megtervezett és alátámasztott a javaslatod, mindig lesz valaki, aki majd meg akarja mutatni, hogy ő bizony itt van, figyel és hozzájárul valamivel. Presztízskérdés lesz számára, hogy az ő „keze nyoma” is látszódjon a végeredményen.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]