Wikipédia:Sajtóközlemények/Megszületett a magyar Wikipédia 200 000. szócikke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Wikipédia:200K szócikkből átirányítva)

Megszületett a magyar Wikipédia kétszázezredik szócikke
A Wikipédia szerkesztői hívnak mindenkit, hogy csatlakozzon az enciklopédia bővítéséhez

BUDAPEST, 2011. szeptember 10. – A Wikimédia Magyarország ma bejelentette, hogy a magyar Wikipédia elérte a 200 000 szócikket. A határt a Pakos becenevű szerkesztő lépte át a 2011. szeptember 10-én 04:08-kor létrehozott „Forgattyús tengely” szócikkel.

A forgattyús tengely működését és használatát bemutató szócikket nyolc szerkesztő már több mint húsz alkalommal szerkesztette a létezése első napjában. Pakos, azaz Pásztor Ákos 2008 óta szerkeszti az enciklopédiát Dorogról, fő érdeklődési területe a csillagászat, a helytörténet és az autósport.

„2005-ben, amikor Budapesten jártam, a magyar Wikipédiában 20 000 szócikk volt. Ma, hat évvel később az enciklopédia tízszer nagyobb, rendkívül népszerű és fontos kincs a magyaroknak világszerte” – üzente Jimmy Wales, a Wikipédia alapítója. „Remélem, hogy még több ember csatlakozik a küldetésünkhöz és azokhoz az elkötelezett emberekhez, akik segítségével ilyen messzire jutott a magyar Wikipédia. Gratulálok ehhez a remek eredményhez!”

A nyolc éve, 2003 júliusában alapított magyar nyelvű Wikipédia világszinten a 20 legnagyobb kiadás között van. A szerkesztői 2008. július 17-én érték el a 100 000 szócikket, azóta havi átlag 2600 cikkel bővült az enciklopédia. Bár ez egy nagyon izgalmas mérföldkő, továbbra is rengeteg teendő van. Jelenleg csupán 125 nagyon aktív (havonta legalább 100 szerkesztést végző) és 600 aktív (havi legalább 5 szerkesztést végző) szerkesztő van. A Wikimédia Magyarország, a magyar Wikipédiát támogató közhasznú szervezet első számú célja a szabadidejüket a Wikipédiára fordító önkéntesek számának növelése. Összehasonlításul: 205 000 szócikk található a cseh Wikipédián, 173 000 a török Wikipédián, több mint 3 millió szócikk az angol Wikipédián és 1 millió a német nyelvű Wikipédián.

„Az a nagyszerű ebben a teljesítményben, hogy a Wikipédián található minden információ önkéntesektől származik. Mindennapi emberektől, akik hisznek benne, hogy az információk szabad megosztásával jobb hellyé tehetjük a világot" – mondta Gervai Péter, a magyar Wikipédia alapítója és a Wikimédia Magyarország Egyesület elnöke. „Ugyanakkor rengeteg még a teendő. Például, ha valami olyan egyszerű dologra keresünk rá, mint egy Oscar-díjas film, szinte alig találunk valamit. Nagyon fontos, hogy több ember csatlakozzon és szerkessze a Wikipédiát, mert a tartalma csupán annyira jó, mint ahányan veszik a fáradságot, hogy közreműködjenek.”

A magyar önkéntesek október 1-jén Győrben gyűlnek össze megünnepelni a 200 000 szócikkes mérföldkövet. Mindenkit, aki szeretne többet megtudni a Wikipédiáról, szeretettel várnak az ünneplésen. További információért látogasson el ide: http://hu.wikipedia.org/wiki/Wikipédia:200_000.

A Wikipédiáról

A Wikipédiát és a Wikimédia Alapítvány által fenntartott többi projektet havonta több mint 390 millió ember látogatja, ezzel a világ 5. legnépszerűbb weboldalcsaládja. A Wikipédia 270 különböző nyelven érhető el, és több mint 19 millió, önkéntesek által írt szócikket tartalmaz. (A tízmilliomodik éppen a magyar Wikipédiában született meg 2008-ban, és Nicholas Hilliard angol festőről szól.)

A Wikimédia Magyarországról és a magyar Wikipédiáról

A Wikimédia Magyarország a Wikimédia Alapítvánnyal együttműködő, de attól független magyarországi közhasznú nonprofit szervezet. Célkitűzése az emberi tudás összegyűjtésének, rendszerezésének és terjesztésének támogatása, és az így összegyűlt tudáshoz történő lehető legszélesebb körű hozzáférés lehetőségének biztosítása.

A magyar Wikipédia a 19. legnagyobb a több mint 270 különböző nyelvű kiadás közül. Havi 1,5 millió egyedi látogatóval és 40 millió lapletöltéssel a tíz legnagyobb magyar honlap egyike (2010. április).

Képek és ábrák

Kiegészítő információk

  • A magyar Wikipédiát Gervai Péter (internetes becenevén Grin) alapította. 2003-ban Gervai a magyar királyokról keresett információkat az interneten, amikor rátalált az angol Wikipédiára. Miután engedélyt kért a magyar Wikipédia megalapítására, az útmutatók és irányelvek lefordításával kezdte a munkát, majd megírta az első valódi szócikket az Omega együttesről.
  • A magyar Wikipédia minden idők legnagyobb magyar nyelvű enciklopédiája. Noha szócikkei számát tekintve második (az 1897-ben elkészült A Pallas nagy lexikona 150 ezer, az 1935-ben befejezett Révai nagy lexikona 230 ezer, a 2004-re befejezett Magyar nagylexikon kb. 150 ezer címszót tartalmaz), szócikkei lényegesen bővebbek, mint a papíralapú lexikonoké: a Révai teljes szövege például százmillió karakter körül van, a magyar Wikipédia tízszer ekkora.
  • a Wikipédia önmagáról szóló szócikkei: Wikipédia, Magyar Wikipédia
  • Wikipédia:Tíz dolog, amit érdemes tudni a Wikipédiáról
  • Korábbi mérföldkövek
  • Nemzetközi statisztikák

Kapcsolat