Vágréti János

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vágréti János
Martin Gábor felvétele az 1970-es évekből
Martin Gábor felvétele az 1970-es évekből
Született1925. január 11.
Békéscsaba
Elhunyt2004. február 12. (79 évesen)
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásafestőművész
A Wikimédia Commons tartalmaz Vágréti János témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vágréti János (Békéscsaba, 1925. január 11.2004. február 12.) magyar festőművész.

Élete[szerkesztés]

Élete és munkássága is szülővárosához, Békéscsabához kapcsolódott, ahol 1952 óta folyamatosan fest és farag. Művészeti ismereteit képzőművészeti szabad iskolákban és Mokos József művésztelepén sajátította el.

1954-ben részt vett a tokaji művésztelep megalapításában. Később nyaranta meglátogatta a tokaji szabadiskolát, ahol új-és újabb barátokat szerzett.

1954-től már gyermekszakköröket is vezetett. Tanítványai a hazai- és nemzetközi kiállításokon egyaránt számtalan díjat kaptak.

1986-tól a nyári gyermek-képzőművészeti táborok vezetője volt Szanazugban. A Vágréti-féle gyermekműhelyekben a növendékek megtanulták a szabad alkotás örömét, a szakmai tanácsadás mellett a technikák, a rajzolás tudományának megismerésével együtt. A szakkörökben és a táborokban készült munkákat rendszeresen be is mutatták helyi kiállításokon és más fórumokon.

A művész munkáját nagyszerű kezdeményezések, végtelen gyermekszeretet jellemezte. Tehetséges, lelkes és fáradhatatlan munkása volt a művészetnek. Békéscsabán sok-sok gyermeket indított el a művészeti alkotómunka felé, számos tehetséget fedezett fel, és segítette fejlődésüket, alkotói kibontakozásukat.

Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének és a Körös-táj Művészeti Társaságnak is.

Műveivel rendszeres szereplője volt a hazai csoportos kiállításoknak, számos egyéni tárlaton mutatkozott be itthon és sikeresen több külföldi országban; 1996-ban Németországban is, ahol nagy népszerűségnek örvendtek képei, majd két év múlva Mainburgban, de Európán kívül Japánban is volt kiállítása, felkérték a dánfoki művésztelep vezetésére is.

Példaképnek Paul Klee-t és Kandinszkijt tekintette.

2004-ben, 79 évesen érte a halál.

Források[szerkesztés]

  • Heti Mérleg (Békéscsaba, 1996, február 22. VI. évfolyam 7. szám)