Vulvitis

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vulvitis a külső nemi szerveinek (vulva) gyulladásos állapota. A vulva tartalmazza a kis- és a nagyajkakat, a clitorist, és a vagina bejáratát. A vulvitis inkább egy tünet, mint egy konkrét betegség. több különféle oka lehet; okozhatja allergia, vagy különféle fertőzések. Gyakran a vagina is begyullad; ezt vulvovaginitisnek nevezik.

Az egyik leggyakoribb csíra a Gardnerella vaginalis. Ezen kívül az Atopobium vaginae jelenléte jelezheti a bakteriális gyulladást. A harmadik helyen a Trichomonas vaginalis áll. A nemileg aktív nőkben a Chlamydiák is viszonylag gyakoriak. További lehetséges kórokozók a HPV és a herpes simplex. Az allergiát okozhatják a ruházat mosásához, tisztításához használt anyagok, a különféle testápolók, szappanok, és más kozmetikai cikkek, a higiénia túlzásba vitele vagy elhanyagolása. További okok lehetnek a vakarózás, vagy a felhám sérülése szex, kerékpározás, lovaglás közben, vagy az uszoda vagy termálfürdő vize. További ok lehet a neurodermatitis is. Gyerekeknél ösztrogénhiány is lehet az ok. Nagyon ritkán autoimmun betegségek is számba jöhetnek. A vulvitis ritkán jár egyedül, többnyire a vagina fertőződéséhez kapcsolódik.[1]

Tünetei a bőr bepirosodása, kínzó viszketés, fájdalom, duzzadás és a helyi hőmérséklet emelkedése. A vizelés is fájdalommal jár.[1] Átlátszó, vizes tartalmú hólyagocskák is megjelenhetnek.

A bakteriális vagy gombás fertőzést tenyésztéssel, mikroszkópos vizsgálattal, vagy immunológiai teszttel lehet kimutatni. Ha mindezek negatívak, akkor szövetpróbát vesznek a bőrfertőzés felismerésére vagy kizárására. Krónikus esetben újabb szövetpróbára van szükség.[2][3]

Fertőzés esetén antibiotikumot (baktériumok) vagy antimikotinumot (gombák) adnak. Az immunológiai betegséget például kis adagokban cortisontartalmű krémekkel vagy immunmodulátorokkal kezelik.[4] Mindezeket a szereket helyi alkalmazású krémmel juttatják be.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Ursachen und Symptome der Vulvitis auf flexikon.doccheck.com, abgerufen am 23. Februar 2014.
  2. Diagnosemöglichkeiten auf lifeline.de, abgerufen am 23. Februar 2014.
  3. Diagnose auf eesom.com, abgerufen am 23. Februar 2014.
  4. Therapie und Behandlung auf symptomat.de, abgerufen am 23. Februar 2014.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vulvitis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vulvitis című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.