Vube Atnaf Szeged

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vube Atnaf Szeged
Vube Atnaf Szeged
I. Zauditu etióp császárnő harmadik férje
ዉቤ አጥናፍ ሰገድ
Uralkodási ideje
1894 (körül) 1900
ElődjeGvangul Zegeje
UtódjaGugsza Vele
Életrajzi adatok
UralkodóházSalamon-dinasztia
Született?
Elhunyt1913
ÉdesapjaAtnaf Szeged
ÉdesanyjaN. N.
HázastársaAszkala Mariam soai hercegnő, 1916-tól I. Zauditu néven etióp császárnő (1876–1930)
GyermekeiHázasságon kívüli kapcsolatából:
Mengasa (1892/95–1961)
SablonWikidataSegítség

Vube Atnaf Szeged (? – 1913), amharául: ዉቤ አጥናፍ ሰገድ (wube aṭnaf sägäd), Aszkala Mariam soai hercegnőnek, özvegy tigréi királynénak, 1916-tól I. Zauditu néven etióp császárnőnek a harmadik férje.

Élete[szerkesztés]

Apja Atnaf Szeged. II. Menelik etióp császár az 1888-ban IV. Johannész etióp császár törvényes fiának, Araja Szelasszié tigréi királynak a halála által megözvegyült, majd 1891-ben pár hónapos házasság után Gvangul Zegeje úrtól elvált egy gyermekes kisebbik lányát, Aszkala Mariam soai hercegnőt (1916-tól I. Zauditu néven trónra lépett etióp császárnőt) 1894-ben (vagy akörül) feleségül adta Vube úrhoz.

Zauditu lánya háromévesen, 1895 januárjában meghalt. Zauditu harmadik házassága is boldogtalan volt, és ezért elvált Vubétól 1900-ban. Ez a házasság gyermektelen maradt. Vube Atnaf Szegednek egy házasságon kívüli kapcsolatából született egy fia, Mengasa (1892/951961) úr.

Zauditu negyedszerre a nagyapja gyermektelen és nagyhatalmú harmadik feleségének, akivel Zauditu nagyon jó viszonyt ápolt, Taitu etióp császárnénak az unokaöccséhez, Rasz Gugszához, Begameder tartomány későbbi kormányzójához ment feleségül 1900 áprilisában. A házasság boldognak bizonyult, annak ellenére is, hogy az egyetlen gyermek, egy kislány, akinek a neve szintén nem ismert, Gugsza N. (19061906), mely e kapcsolatból származott, a születése után rögtön meg is halt 1906 januárjában. Zauditut ezután már elkerülte a gyermekáldás, és nem adatott meg neki, hogy utódokat hagyjon hátra. Nővére, Soa Reged azonban több életképes gyermeket is szült, de csak a második házasságából származó kisebbik fia, Lidzs Ijaszu[1] élte túl a nagyapját, és örökölhette a császári trónt.

Vube 1913-ban halt meg.

Vube úrnak volt egy fivére, Abebe Atnaf Szeged (–1918), akinek a fia, Lidzs Abije Abebe (19181974) Addisz-Abebában 1942. április 26-án feleségül vette Hailé Szelasszié etióp császár és Menen császárné legkisebb leányát, Cehaj Vork hercegnőt, de a házasságuk rövid és gyermektelen volt, mivel a hercegnő 1942. augusztus 17-én meghalt. Abije Abebe a császárhoz fűződő családi kapcsolatának köszönhetően meghatározó politikusa maradt Hailé Szelasszié rendszerének, és több politikai funkciót is betöltött: volt hadügy-, igazságügy-, belügyminiszter, franciaországi nagykövet és Eritrea kormányzója.

Gyermeke[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A lidzs cím a főnemesek gyermekeinek címe. Jelentése gyermek. Etimológiailag az ivrit jeled (gyerek) szóval rokonítható, hiszen mindkét, az ivrit és az amhara nyelv az afroázsiai nyelvcsaládba tartozik. Párhuzamba állítható a spanyol infáns címmel, mely a latin infans (gyermek) szóra vezethető vissza.

Források[szerkesztés]