Vučedoli kultúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A vučedol kultúra földrajzi elhelyezkedése

A vučedoli kultúra indoeurópai régészeti kultúra volt i. e. 3000–2200 között (a rézkorszakban), de vannak kutatók, akik inkább a korai bronzkorszakhoz sorolják. Központja a Szerémségben és a Dráva–Száva közének keleti felén, a Duna jobb partján volt, de lehetséges kiterjedése a magyar Alföldre és a Nyugat-Balkánra is. Néha Vučedol-civilizációnak is nevezik, egyidős volt mezopotámiai sumer civilizációval, illetve az egyiptomi Óbirodalommal és az első átmeneti korszakkal.

Elterjedése[szerkesztés]

A Baden kultúrát követően az indoeurópaiak újabb hulláma érkezett a Duna vidékére. Az egyik legnagyobb elfoglalt település a mai Vučedol (farkasok völgye) volt. Vučedol 6 km-re fekszik a horvátországi Vukovár központjától. Némelyek szerint az indoeurópaiaknak ettől a hullámától származtak a proto-illírek. Más vélemények szerint ők lehetnek a mükénei görögök elődei.

A korai fázisban a kultúra a hegyek közelében helyezkedett el, ahol a rézlelőhelyek voltak, mivel fő technikai újításuk az arzéntartalmú rézből készült eszközök sorozatgyártása volt, kétrészes öntőmintákkal. A Vučedol kultúra központja ma Horvátországhoz tartozik. Becslések szerint a lelőhely 3000 lakosnak adott otthont.

Kulturális fázisok[szerkesztés]

A Vučedol kultúra két korábbi rézkori kultúrából fejlődött ki: a badeni kultúrából amely főleg a magyar Alföldre terjedt ki, illetve az észak-szerbiai és nyugat-romániai kosztoláci kultúrából, így az első régiója a vučedoli kultúra fejlődésének Kelet-Horvátország és a Szeremség. A régészeti rétegtan alapján a vučedoli kultúra négy fázisra osztható:

  1. Preklasszikus időszak A
  2. Korai klasszikus időszak B1
  3. Klasszikus időszak B2
  4. A regionális típusok elterjedésének időszaka
    1. Kelet-horvátországi (szlavóniai-szerémségi) típus
    2. Nyugat-boszniai (Hrustovac) típus
    3. Dél-boszniai (Debelo Brdo) típus
    4. Észak-szerbiai (Đurđevačka Glavica) típus
    5. Nyugat-horvátországi-szlovéniai-Slovenian (Ljubljansko Barje) típus
    6. Dunántúli (pannoniai) típus
    7. Kelet-ausztriai-cseh típus