Vogézek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vogézek
A Rocher du Coucou hegye a D 424 mellékútról
A Rocher du Coucou hegye a D 424 mellékútról

Magasság1424 m
Hely  Franciaország
Lotaringia, Elzász, Franche-Comté
Hegység Variszkuszi-hegységrendszer
Legmagasabb pont Grand Ballon (1424 m)
Terület5500 km2
Hosszúság120 km
Elhelyezkedése
Vogézek (Franciaország)
Vogézek
Vogézek
Pozíció Franciaország térképén
é. sz. 48°, k. h. 7°Koordináták: é. sz. 48°, k. h. 7°
Térkép
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Vogézek témájú médiaállományokat.

A Vogézek (franciául Massif des Vosges, németül Vogesen) hegylánc közép-nyugat-Európában. A Rajna völgyétől nyugatra, észak-északkeleti irányban nyúlik el a franciaországi Belfort és a németországi Saarbrücken között.

Földrajzilag a hegység Franciaország területére esik. A saverne-i hágó választja el a Pfälzi erdőtől. Geológiailag azonban a Pfälzi erdő egyes részei is a Vogézekhez tartoznak.

A Vogézek az egykori (karbon kori) Variszkuszi-hegységrendszer átalakult maradványa, a Francia-középhegységgel (Massif Central) és az Ardennekkel együtt.

1871 és 1918 között a Vogézek déli része képezte a francia-német határt, a Ballon d'Alsace és a Mont Donon csúcsok között. A Vogézek képe nagyon hasonló a Rajna másik oldalán húzódó Fekete-erdő tájához: erdők az alacsonyabban fekvő lejtőkön, felettük nyílt legelők és kerek csúcsok vannak nagyjából abban a magasságban. A Rajna felé mindkettő meredélyekben ér véget, a másik oldalukon viszont fokozatos lejtőkben. A Vogézek déli részét főleg gránit alkotja, amelybe porfír tömbök és vörös homokkő rétegek vegyülnek.

Orográfiailag (a magassági vonalak alapján) a Vogézek délről északra haladva négy részre oszthatók: Belfort-tól a Bruche-völgyig a Nagy-Vogézek; a Bruche és a Col de Saverne közt a Közép-Vogézek; a Col de Saverne és a Lauter forrása közt az Alsó-Vogézek és innentől a Hardt.

A Rajna és a Vogézek közt nyúlik el Elzász-Lotaringia régió.

Érdekességek[szerkesztés]

  • A vogézeki feketefenyőkön összegyűjtött mézharmatból származó mézfajta a "Miel de sapin des Vosges", amelyet főleg a lotaringiai oldalon termelnek. [1]
  • Párizs egyik leghíresebb tere a Vogézek tere. [2]

Képek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]