Vivát, Benyovszky!

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vivát, Benyovszky!
Részlet az első részből: Benyovszky Móric szerepében Jozef Adamovič
Részlet az első részből: Benyovszky Móric szerepében Jozef Adamovič
Műfaj

Író
Rendező
FőszereplőJozef Adamovič
(Kozák András)
Juhász Jácint
NarrátorSinkó László
ZeneszerzőJaromír Dlouhý

Ország Magyarország
 Csehszlovákia
Nyelvmagyar
Epizódok13
Gyártás
VágóLadislav Halama
Forgatási helyszín
OperatőrMarián Minárik
Részenkénti játékidő60 perc
ForgalmazóCeskoslovenská Televízia Bratislava
Magyar Televízió Művelődési Főszerkesztőség (MTV)
Sugárzás
Eredeti sugárzás kezdete1975. október 6.
Magyar sugárzás1975. november 16. – 1975. december 27.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vivát, Benyovszky! 197375-ben készült magyar-csehszlovák kalandfilmsorozat, mely a török hódoltság utáni Magyarországon játszódik, a Habsburgok idején.

Történet[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Benyovszky Móric gróf a XVIII. században élt. Birtokai a Felvidéken voltak. A huszárhadnagy Mária Terézia mellett szolgált, a történet kezdetén egy bécsi udvari bálon vesz részt. Ezután hazafelé tart, amikor Máté, az intézője közli vele: verbói házát elfoglalták a sógorai. Benyovszky Verbóra megy, az Ocskay fivérekkel tárgyal, akik szívesen segítenek neki. Omachel Tamás inti barátait a meggondolatlan lépéstől, a birtok erőszakos visszaszerzésétől. Házát azonban felajánlja nekik. Lentulay Anna, Tamás menyasszonya, de titokban annak gyerekkori pajtását, Benyovszky Móricot szereti. A gróf elutasítja Annát, ezért a lány öngyilkos lesz. Tamás soha nem tudja megbocsátani Benyovszkynak a lány halálát.

Az örökösödési vita miatt Benyovszky Lengyelországba menekül. Itt a cári csapatok elleni harcban hadifogságba kerül, és Szibériába száműzik. Innen több társával együtt egy hajóval megszökik, és egy kalandos út során Franciaországba menekül. A francia király szolgálatába fogadja és megbízza egy gyarmati telep létrehozásával Madagaszkár szigetén. Ott az előzetes francia elvárások ellenére békére törekszik a helyi törzsekkel, akik azt hiszik, hogy a gyermekkorában elhurcolt királyuk tért vissza. Benyovszky elfogadja a felkínált trónt, és a gyarmatosítók elleni harc élére áll. E harc során hal meg. Sírja ma is a szigeten található.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők, magyar hangok[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Benyovszky Móric Jozef Adamovič Kozák András
Omachel Tamás Juhász Jácint
Lentulay Anna Libuše Šafránková Szerencsi Éva
Lentulay Viliam Záborský Csákányi László
Mária Terézia Medgyesi Mária
Ocskay Károly Ivan Palúch Deák B. Ferenc
Ocskay Ignác Igor Čillík Benkő Péter
Sztyepanov Bujtor István
Hanszky Zsuzsanna Emília Vášáryová Drahota Andrea
Hanszky Páger Antal
Csicserin Ladislav Chudík Ungvári László
Du Ternay Karol Machata Benkő Gyula
Hrisztov Jozef Čierny Bay Gyula
Hyavi Imrich Petyko Tyll Attila
Mallandre Ivan Rajniak Árva János
Zaira Mária Markovicová Gyurkovics Zsuzsa
Ravoye Vladimír Lakota Uri István
Halim Zenthe Ferenc
Hoffman Őze Lajos
Blanchard Gábor Miklós
Wyndblath Gusztáv Ivan Mistrík Zana József
Afanázia Bozidara Turzonovová Egri Márta
Nilov kormányzó Várkonyi Zoltán
Nilov felesége Szemere Vera
Csurin Máriáss József
D'Aquillon Darvas Iván
Narrátor Sinkó László
Cypro Daniel Michaelli(wd) Gruber Hugó

Készítők[szerkesztés]

Epizódlista[szerkesztés]

# Cím Rendező Író Premier
1. Lentulay Anna Igor Ciel Pavol Sobota magyar 1975. november 16.
Benyovszky Móric huszárhadnagy a bécsi udvari bálon mulat. Hazafelé tart, amikor Máté, az intéző közli vele: vebói házát elfoglalták sógorai. Benyovszky Vebóra megy, az Ocsay fivérekkel tárgyal, akik szívesen segítenek neki. Omachel Tamás, a barátait inti a meggondolatlan lépéstől, a birtok erőszakos visszaszerzésétől. Házát azonban felajánlja nekik. Lentulay Anna Tamás menyasszonya, de titokban gyerekkori pajtását, Benyovszky Móricot szereti. A gróf elutasítja őt, s ezért a lány öngyilkos lesz. Tamás soha nem tudja megbocsájtani Benyovszkynak a lány halálát.
2. Az árnyék Igor Ciel Pavol Sobota magyar 1975. november 20.
Benyovszky a sikertelen ostrom után párbajra hívja két sógorát. Az egyik sógor véletlenül megöli a másikat, majd gyáván elmenekül, így Móric végre elfoglalhatja a házát. Nem sokkal ezután meghívást kap gazdag rokonától Krakkóba. Benyovszky azonban Bécsbe kíván visszatérni, ám mielőtt elindulna, letartóztatják, megfosztva rangjától és minden vagyonától. Az ok: a királynő azt hiszi, ő ölte meg sógorát. Benyovszky sorsába beletörődve megadja magát, ám Omachel Tamás, aki ugyan nem tud megbocsájtani neki Lentulay Anna haláláért, erőszakkal kiszabadítja őt.
3. Hanszky Zsuzsanna Igor Ciel Pavol Sobota magyar 1975. november 23.
A sebesült Benyovszkyt Omachel egy szepesszombati udvarházban hagyja. A ház úrnője, Hanszky Zsuzsanna beleszeret a férfiba és lassan magához édesgeti a Lentulay Anna halála után óvatossá vált Móricot. Alig hogy összeházasodnak, újra feltűnik Omachel, hogy beváltsák egymásnak tett ígéretüket: amikor Benyovszky a legboldogabb korszakát éri, párbajt vívnak Anna emlékéért. Móric ekkor kapja a rossz hírt is: krakkói nagybátyja halálán van, s utoljára még látni szeretné őt.
4. Az örökség Igor Ciel Pavol Sobota magyar 1975. november 27.
Benyovszky már nem találja életben nagybátyját, aki különös örökséget hagy rá: megkapja ugyan tekintélyes vagyonát, de át kell vennie a helyét is a katonai konföderáció tanácsában, amely nemesi köztársaságért harcol az orosz cárnő ellen. Benyovszky csak akkor fogadja el ezt a szerepet, amikor rájön Omachel Tamás újabb mesterkedéseire. Katonatársaival elfogja Omachelt, akit Krakkó főterén akarnak kivégezni. Közben hírt kap: fia született.
5. Wyndblath Gusztáv Igor Ciel Pavol Sobota magyar 1975. november 30.
Az ostromlott Krakkót olyan erősen körülzárták, hogy Benyovszky sem tud hazatérni feleségéhez és kisfiához. A városban azonban éhínség dúl, így néhány emberével Móric kitör, hogy élelmet szerezzen. Odakint szökött katonák csapata fosztogat, élükön Omachel Tamással, aki árulásra akarja kényszeríteni Benyovszky leghűségesebb emberét, Wyndblath Gusztávot.
6. Fogságban Igor Ciel Pavol Sobota magyar 1975. december 4.
Benyovszky Omachellel és Wyndblath Gusztávval együtt orosz fogságba kerül. Szerencséjükre nem az erődben, hanem a városban kerülnek elszállásolásra. Ennek ára: rendszeresen tájékoztatniuk kell a parancsnokot a tatárok megmozdulásairól. Ráállnak az alkura, mert feltett szándékuk, hogy megszöknek. Sikerül is Pétervárig eljutniuk, ám ott a cári titkosrendőrségbe futnak. A lázadó foglyok nevének elárulásáért szabadságot kínálnak nekik. Benyovszky erre nem hajlandó, Omachel viszont megtörik a kínzások alatt.
7. A strázsamester Igor Ciel Pavol Sobota magyar 1975. december 7.
Benyovszkyékat kivégzés helyett Kamcsatkára száműzik. Útközben megismerkednek egy titokzatos férfival, Hoffmannal, aki egy térképet mutat nekik a szökés egyetlen lehetséges útvonaláról. Ám a tervet leleplezik. Úgy tűnik, bezárult minden út. A kilátástalanságot és a kegyetlen menetelést a dermesztő télben a régi ellenségeskedés kiéleződése is egyre nehezíti.
8. Matt három lépésben Igor Ciel Lendvai György magyar 1975. december 11.
Útban Kamcsatka felé a száműzöttek hajója viharba kerül. Benyovszky veszi át a kapitányi szerepet. Omachel szökésre bíztatja a csapatot, de Móric tudja, ha nem érnek el Kamcsatkára, mind odavesznek a kegyetlen télben. Új otthonukban Benyovszky a Hoffmanntól kapott jelszó segítségével a száműzöttek titkos társaságának tagja lesz. Nekiállnak a szökés megtervezésének, és Móricot választják meg vezetőnek. Eközben megismerkedik Afanáziával, a kormányzó szépséges lányával, akit francia nyelvre kell tanítania.
9. A vésztörvényszék Igor Ciel Lendvai György magyar 1975. december 15.
Míg Móric a szökés tervén dolgozik, Omachel néhány elégedetlen rabtársával levelet hamisít Benyovszky aláírásával, amely feltárja a kormányzónak a titkos szervezetet. Benyovszky eközben nagy összeget nyer a helyi kereskedőkkel vívott szimultán sakkpartikon, amivel megvesztegeti Csurin kapitányt, hogy segítsen nekik megszökni. Társai azonban a vélt árulásért halálra ítélik őt.
10. Afanázia Igor Ciel Lendvai György magyar 1975. december 18.
Afanázi beleszeret Móricba. A kormányzó hajlandó is lépéseket tenni annak érdekében, hogy felszabadítsa őt. A sakkpartiban vesztes egyik kereskedő meg akarja mérgezni Móricot, ő azonban Afanázia anyja segítségével leleplezi a bajkeverőt. A körülmények nyomására Móric kénytelen eljegyezni Afanáziát.
11. Vendég Pétervárról Igor Ciel Lendvai György magyar 1975. december 21.
Móric a szökés érdekében ráveszi leendő apósát, a kormányzót, hogy létesítsen telepet Lopatka szigetén a termékeny föld megművelésére. Már folynak az előkészületek, de a pétervári rendőrfőnök váratlan felbukkanása keresztülhúzza számításaikat. Így Benyovszkynak már nem csak Afanázia elől kell menekülnie.
12. A csalétek Igor Ciel Lendvai György magyar 1975. december 25.
Benyovszky végre találkozhat feleségével és kisfiával Párizsban, ám haza még mindig nem mehet. Közben a francia udvart egy madagaszkári expedíció terve foglalkoztatja. Omachel segítségével megnyerik Móricot vezetőnek, akit felesége könyörgése sem tart vissza az úttól. Madagaszkáron kormányzóként szerződést köt a bennszülöttekkel a béke és a barátság jegyében, de ezzel magára zúdítja a hódító szándékú francia királyi udvar haragját.
13. A királyok királya Igor Ciel Lendvai György magyar 1975. december 27.
Amikor két katona megbecstelenít két bennszülött asszonyt, megromlik a francia kolónia és a bennszülöttek békés viszonya. Benyovszky elindul Madagaszkár belseje felé, hogy Hiavi királlyal tárgyaljon. Eközben Omachel hazautazik, hogy befeketítse Móricot az udvarnál. A Hiavival való tárgyalás váratlan fordulatot vesz, amikor Benyovszkyban felismerni vélik az összes malgas törzsek királyát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b https://www.dunavolgyipeter.hu/televizio_tortenet/a_magyar_televiziozas_tortenete_az_1970-as_evekben/1975

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]