Vittorio Merloni

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vittorio Merloni
Született1933. április 30.
Fabriano
Elhunyt2016. június 18. (83 évesen)[1]
Fabriano[2]
Állampolgársága
  • olasz (1946. június 18. – 2016. június 18.)
  • olasz (1933. április 30. – 1946. június 18.)
Gyermekei
  • Andrea Merloni
  • Maria Paola Merloni
SzüleiAristide Merloni
Foglalkozása
  • vállalkozó
  • üzletember
IskoláiUniversity of Perugia
Kitüntetései
  • Az Olasz Köztársaság Nagykeresztjének Lovagja
  • Order of Merit for Labour
  • a Brit Birodalom Rendjének parancsnoka
A Wikimédia Commons tartalmaz Vittorio Merloni témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vittorio Merloni (Fabriano, 1933. április 30.Fabriano, 2016. június 18.[3]) olasz üzletember és nagyiparos. Fia, Aristide Merloni, az Industrie Merloni alapítója, másik fia Andrea, az Indesit Company elnöke, ő maga pedig ennek tiszteletbeli elnöke. A Fineldot lánya Antonella vezeti. Az Industrie Merloni egy családi vállalkozás, amely voltaképpen az Indesit Company Group-ot illetve egyéb érdekeket felügyel.

Életpályája[szerkesztés]

Vittorio Merloni a Perugiai Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte diplomáját. Franca Carlonival kötött házasságából négy gyerekük született, Maria Paola, Andrea Antonella, és Aristide.

Üzleti karrierjét 1960-ban egy családi vállalkozás indította el. 1975-ben megalapította a Merloni Elettrodomestici céget, amit 2005-ben átnevezett Indesit Companynak és egészen 2010. április 29-ig ő töltötte be a cégnél az elnöki tisztséget, majd fiára Andreára ruházta a vezetést, ő maga pedig a cég tiszteletbeli elnöke lett.

A vállalat részvényeit 1987 óta jegyzik a Milánói Tőzsdén. Az Indesit Company Európa egyik vezető háztartási gép (mosógépek, szárítógépek, mosó-szárító gépek, mosogatógépek, hűtők, fagyasztók, tűzhelyek, sütők és főzőlapok) gyártója és értékesítője.

Vittorio Merloni a Confindustriának (az olasz munkaadók Szövetségének) elnöke, ezt a tisztséget négy évig töltötte be. 1984–ben megkapta a „Cavaliere de lavoro-t” és megválasztják a Centomarca (az olasz Márka Szövetség) elnökévé, amelyet 1988-ig töltött be.

2001-től négy éven keresztül volt az Assonime (Olasz részvénytársaságok szövetségének) elnöke. A Milánói Politechnikától 2001-ben tiszteletbeli doktori címet kapott mérnöki vezetésből.

Különböző díjak és elismerések[szerkesztés]

2003-ban, két évre rá, hogy az Indesit Company átvette a Hotpoint-ot (egy Egyesült Királyságbeli márka), megkapta a Commander of the British Empire kitüntetést. 2004-ben megkapta a Leonardo-díjat, 2005-ben pedig New Yorkban a GEI-díjat (Gruppo Esponenti Italiani) a kereskedelem és ipar területein szerzett elismerésének és megbecsülésének díját.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vittori Merloni című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]