Vita:Vosztok–6

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Misibacsi 10 évvel ezelőtt a(z) Legénységválogatás témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Oroszországgal kapcsolatos szócikkek (besorolatlan)
Csillagászati szócikkek (vázlatos besorolás)
Ez a szócikk a 2013-as év „Az év szócikke” versenyének Műszaki és alkalmazott tudományok kategóriájában az év legjobb szócikke. A további kategóriákat, jelölteket és nyerteseket itt tekintheted meg.

Ellentmondás[szerkesztés]

Az eredeti program szerint mindkét űrhajóban női űrhajós utazott volna, azonban az utolsó pillanatban a döntést megváltoztatták, és Valentyina Tyereskova a rövidebb programot végrehajtó Vosztok–6 űrhajóval repült (kolléganője helyett).

Mi változott meg az eredeti programhoz képest? misibacsi*üzenet 2010. április 16., 20:00 (CEST)Válasz

"Az űrhajósnőkkel a szovjetek azt szerették volna bizonyítani, hogy egyenrangúak a férfiakkal és a Vosztok programban ennek megfelelő szerepet is szántak nekik. A Vosztok-5 és -6 űrhajót az előző páros repüléshez hasonlóan ismét szimultán kívánták az űrbe küldeni, mindkét űrhajóban női személyzettel. Később aztán elvetették ezt az ötletet, és a Vosztok-5-be – amit eredetileg Tyereskovának szántak – egy férfit, Valerij Bikovszkijt ültették, Tyereskova pedig Valentyina Ponomarjovát kiszorítva a Vosztok-6 üléséből, a másodikként felbocsátott űrhajó rövidebb időtartamú repülését kapta feladatul. A jelölést maga Nyikita Hruscsov hagyta jóvá. "

--Duhos vita 2010. április 16., 20:05 (CEST)Válasz

Legénységválogatás[szerkesztés]

"A program legénységválogatása" Mivel női űrhajósról van szó a legénység kicsit abszurd, a magyarban a "leányságválogatása" meg nem létező forma, Talán a "személyzetválogatás" szerencsésebb?

--Robogos vita 2013. január 21., 09:57 (CET)Válasz

Javítottam.Moonwalkr vita 2013. január 21., 10:57 (CET)Válasz

Van női legénység is, például ha egy csapat minden tagja nő. A "legénység" a magyarban lehet, hogy a "legény" szó felhasználásával lett kitalálva, de az angol "crew" szó például sem utal rá, hogy a tagjai milyen neműek és a "legénység" szó sem. misibacsi*üzenet 2013. január 21., 15:00 (CET)Válasz