Vita:Vaszilij Vasziljevics Kandinszkij

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Szente 9 évvel ezelőtt a(z) Smidhthalls témában
Ez a szócikk témája miatt az Oroszország-műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Oroszországgal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Untitled[szerkesztés]

Ha valaki képes rá, és tud esetleg valami szokásos magyar nyelvű rövidítésről erre, lefordíthatná az angol OldStyleDate sablont a régi orosz dátumokhoz. Köszi, SyP 2007. január 29., 13:58 (CET)Válasz

A forrás sem ártana, ahonnan ez a rengeteg szöveg bemásolásra került. --Vince blabla :-) 2007. január 29., 22:06 (CET)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd itt az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2007. február 27., 03:16 (CET)Válasz

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd itt az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2007. március 1., 11:16 (CET)Válasz

Képek jogi állására kérlek figyeljetek oda, nem mindegy hol készültek[szerkesztés]

Szia! Ide írom, mert itt talán látjátok, a képek feltöltéseinél vigyázzatok arra kérlek, hogy azok valóban közkincsek legyenek. A Németországban készült képei elvileg nem azok:

"Note to uploaders: Paintings made by Kandinsky while he lived in Germany are protected by copyright until 2014 (life of author + 70 years). Those made in France have longer protection due to extra years granted to compensate the world wars." ([1])

Üdv--Dami reci 2007. március 25., 23:05 (CEST)Válasz

Az Oroszországban publikált képei szabadok. [2]KovacsUr 2007. március 25., 23:08 (CEST)Válasz


Mit lehet még formázni , h jobb legyen a cikk?--Kádár Tamás Megint vitatkozol?? 2007. április 21., 13:09 (CEST)Válasz

Szöveg érthetősége[szerkesztés]

Én elhiszem, hogy egy olyan művész, mint Kandinszkij nem jellemezhető maematikai pontosságú definíciókkal, de azért a következő részlet például egyértelműbb lehetne (magyarán: szerintem zagyvaság):

:Eredetileg jogásznak tanult. 1886-ban tanult Moszkvában. 1889-ben szíriai őslakosok vallását tanulmányozta. Az út során benyomásokat szerzett az orosz nép kultúráról. Útját követően valahányszor belépett egy orosz templomba vagy a számtalan bajorországi kápolna valamelyikébe, mindig úgy érezte magát, mintha egy festmény szereplője lenne. Ezt a felismerést művészi motivációjának újabb kiindulópontjaként értelmezte: „Így járja be a szemlélő a képet, hogy aztán feledve önmagát, annak részévé váljon.”

Nos, a szíriai őslakosok vallásának tanulmányozása közben hogyan szerzett benyomásokat az orosz nép kultúrájáról? Vajon járatot egy néprajzi folyóiratot és pihenésül azt tanulmányozta? Vagy áttelepített szír őslakosokat az orosz sztyeppére és ott tanulmányozta a vallásukat? Vagy Szíriába telepített át oroszokat (templomokat is), úgyhogy ott alkalma volt az orosz kultúrát is tanulmányozni? És mi a közös a szír őslakosok, az orosz kultúra és a bajor kápolnák között? És Szíriában valaki szakadatlanul lefestette, hogy utána az a kényszerképzete támadjon, hogy máshol is festik?

Én nem sokat értek a festészethez, de elolvasva ezt a szócikket, még kevesebbet értek, vagy bennem van a baj?– Kaboldy vita 2008. február 13., 13:44 (CET)Válasz

Smidhthalls[szerkesztés]

A korában gyanúsnak jelölt "...Az első absztrakt festményt egy Smidhthalls nevű festő festette 1903-ban, ez a festő a szecesszióból jött át. Kandinszkij tehát az aki érvénybe juttatja az absztrakciót, semmit elindítja azt. ..." részt inkább kivettem, mert inkább tűnik vandálkodás eredményének, mint forrás hiányos infónak. Az egy dolog ha nincs forrás, hogy ő volt az első aki absztrakt képet festett, de hogy arra sincs forrás, hogy egyáltalán létezett ilyen festő az már több mint gyanús. A neve alapján amúgy angolnak tűnik és már szinte ez is gyanús. Ez az "első valamiben valaki" téma amúgy is necces, mert jellemzően mindig elő jön egy újabb első, amikor valakiről ezt megállapítják. --Szente vita 2014. december 16., 01:12 (CET)Válasz