Vita:Uránia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Burumbátor 17 évvel ezelőtt a(z) Uránia Ismeretterjesztő Társaság témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Ókori témájú szócikkek (besorolatlan)
Irodalmi témájú szócikkek (besorolatlan)

Uránia[szerkesztés]

Ha már a dombormű, akkor nem lenne jobb eredetiben, csak Uránia? Image:Urania sarcophagus Louvre Ma475.jpg - Serinde üzenet 2006. szeptember 22., 17:28 (CEST)Válasz

Uránia Ismeretterjesztő Társaság[szerkesztés]

Texaner hozzájárulás áthozva a szócikkből, semmi köze a múzsához, lehetne akár új szócikk is:

Uránia Ismeretterjesztő Társaság[szerkesztés]

1897-ben Budapesten és Bécsben, elsősorban magánszemélyek, részvénytársasági formában megalapítják az Uránia Ismeretterjesztő Társaságot. Az Uránia Társaságnak célja a társadalom egésze számára tudományos ismeretterjesztés végzése, vetített képekkel, eljátszott jelenetekkel.

Budapesten,[szerkesztés]

1907-ben adja át az Uránia Társaság székházát, az Uránia színházat. 1908-ban az Uránia színház már 437 előadást tart, folyóiratot ad ki és ismeretterjesztő anyagokat árusító műkereskedést tart fenn.

A Uránia Ismeretterjesztő Társaságot a második világháború után feloszlatják. Épületében az Uránia mozi és a Színművészeti Főiskola Ódry színpada kap helyet.

A tudományos ismeretterjesztés feladatait a Tudományos Ismeretterjesztő Társaság népszerű nevén a TIT veszi át. Ez a szervezet lényegesen szerényebb keretek között folyatja Magyarországon a tudományos ismeretterjesztést. Ennek a társaságnak a végét a rendszerváltás jelenti. Ekkor a TIT megszüntetésével a magyar tudományos ismeretterjesztést szervezett formája végleg megszűnik.

Bécsben,[szerkesztés]

1910-ben készül el az Uránia Társaság Max Fabiani által tervezett szecessziós székháza, az Uránia Ház. A bécsi Uránia házat I. Ferenc József császár avatta fel. Az épület a Második világháborúban súlyos károkat szenvedett. Teljes helyreállítására 1957-ig kellett várni. A felújított épület jelenleg is eredeti céljainak megfelelően üzemel, a Tudományos Ismeretterjesztés szolgálatában áll. Az osztrák Népi Főiskolák egyik intézménye.

(Áthozta: --Burumbátor társalgó 2006. szeptember 23., 06:18 (CEST))Válasz