Vita:UNICEF

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 6 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó, mert... témában

a szócikk egy mozaikszó értelmezésével definiálja az unicefet, majd folytatja az utóbbi leírásával folytatja a szócikket. így, amiről az egész szócikk szól, valójában definiálatlan! csak a mozaikszó jelentése van definiálva.

pár kérdés merült föl bennem:

a) United Nations mint Egyesült Nemzetek: ekkor a magyar vagy angol névből legyen vajon a kulcsszó? számomra az angol tűnik itt logikusabbnak, mert angol neve lett eredetileg (és szerintem ez a mérvadó). szerintetek?

Szerintem elsődlegesen mindent úgy nevezzünk, ahogyan azt magyarul nevezni szokás. A fenti pl. nekem ENSZ vagy egyesült nemzetek, és biztosan nem UN vagy united nations. Ellenben az UNICEF az magyarul is UNICEF-ként ismert. --grin 2003 szeptember 30 15:52 (UTC)

b) Nobel Díj -- érdekes, emrt ugye ez itt meg meghonosodott magyarul, de ez is angol elnevezés (lasd a) pont), de van sok része, pl Kertész Imre NEM Nobel Irodalmi Díj, hanem Irodalmi Nobel Díj, de ugyanakkor itt emlegetett mint Nobel Békedíj... mi az irányadó? Szerintem ahogy irtam, az Béke Nobel Díj, mert így a Nobel Díj maga a kulcsszó lehet. De annak részére hogy érdemes később hivatkozni? vagy sehogy? :) az se baj...

Ahogy magyarul hívnád... én nobel díj-nak hívnám a díjat, és irodalmi nobel díjnak, vagy nobel békedíjnak azt, amit; amik viszont másik cikkbe kerülhetnek, melyekre a nobel díj hivatkozik. Ha valaminek több neve van, akkor a kevésbé használt nevek lehetnek átirányítások (REDIRECT). --grin 2003 szeptember 30 15:52 (UTC)
Gyorsan isemásolom az oldal szövegét, mert szerintem túl sok pontatlanságot tartalmaz, ezért lényeges változtatásokra szorul. (Most ki kell lépnem, hogy ezt megtegyem)

Az United Nations International Children's Emergency Fund-ot (UNICEF, Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermeksegély Alap) az Egyesült Nemzetek Szervezetének (United Nations) első, 1946. december 11-i ülésén alapították, majd 1953-ban rövidítették a nevét United Nations Children's Fund-ra, de máig is az eredeti betűszaváról ismerik.

New York városából irányítva hosszú távú humanitárius és fejlődési segítséget nyújt gyermekeknek és anyáknak a fejlődő országokban. Mint önkéntesen alapított szervezet, az UNICEF számít az állam és a magánszemélyek adományaira. A programja hangsúlyosan a közösségi szintű fejlesztés, hogy elősegítse a gyermekek egészségét és jólétét. Az UNICEF megkapta a Béke Nobel-díjat 1965-ben.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

en:United Nations Children's Fund cy:UNICEF da:UNICEF de:United Nations Children's Fund es:Fondo de Naciones Unidas para la Infancia fi:UNICEF fr:Unicef he:יוניסף it:UNICEF ja:国際連合児童基金 nl:UNICEF pl:UNICEF ro:UNICEF"

--Millisits

Kései válasz Grinnek, A Nobel békedíjat az előző rendszerben is, most is így hívják. Egy friss link:

--Linkoman

Lektorálandó, mert...[szerkesztés]

Lexikonba nem illő megfogalmazások vannak a cikkben, a magyarországi szervezet honlapja vonatkozásában.--Linkoman vita 2018. január 10., 19:49 (CET)Válasz