Vita:Tabu

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A taburól nem beszélni nem szabad, hanem megtenni nem szabad.

Fontos, hogy a tabu nem egyszerű tilalom, amelynek megszegése banális, múló lelki ügy, hanem a tabu ellen való vétek súlyos megrázkodtatással, esetleg halállal járó súlyos lelki konfliktust okoz. A tabu tehát olyan erkölcsi parancs, amit NEM szegnek meg, szemben a mores-sel, amelyet néha igen.

Bátran tessék beleírni a cikk szövegébe! Váradi Zsolt 2005. március 31., 15:04 (CEST)Válasz

A tabu eredeti "vallásos" értelemben vonatkozhat személyre, helyre, tárgyra, cselekedetre, idôpontra, de szóra is. Eszerint tabu lehet valaminek a kimondása is. Madagaszkár szigetén a valláskutatás olyan extrém példáját találta a bizonyos idôpontokra vonatkozó "tabusításnak", hogy az év meghatározott napjain tilos volt világra jönni. A tabut megszegô csecsemôket vagy megölték, vagy sorsukra hagyták. (Ungváry Ildikó 2005. okt. 6.)

Pár észrevétel, avagy indoklása a lektorsablonnak, amit mindjárt ráteszek[szerkesztés]

azért nem javítom, mert ezekben nem vagyok 100% biztos.

  • a tonga nyelv az nem tongai nyelv inkább?
  • „muzulmánoknál a disznóhús fogyasztásának tilalma, zsidóknál a kóser étkezés szabályai” – ha már így egymás mellé tesszük, állhatna párhuzamban is; muzulmánoknál se csak a disznóhús tiltott, ha jól tudom, hanem van az ún. halal szabályrendszer, ami éppolyan összetett, mint a zsidóknál a kóser. tehát vagy írjuk azt, hogy „muzulmánoknál és zsidóknál a disznóhús”, vagy azt, hogy „a halal és kóser étkezés szabályai”.
  • a jehova tanúi vallásban nem tudok róla, hogy tilos lett volna Isten nevének kimondása. tilos a zsidóknál volt régen, ott viszont nem Jehova, hanem YHWH, amit nem tudom, hogy ejtenek ki, de erős a gyanúm, hogy nem Jehova.
  • a lent felsorolt tabutémák melyik társadalomban tabuk? a politikai vélemények nálunk, ahol a netes fórumokon fellelhető átlagember tetszőleges témától öt perc alatt jut el Gyurcsányig, biztos nem. nem hiszem, hogy a németeknél (vagy hol van Dortmund) annyira más lenne ez.

Alensha üzi 2007. november 20., 22:52 (CET)Válasz

YHWH = Jahve, de a középkorban tévesen Jehovának olvasták (Jehova tanúi gondolom most is). – TgrvitaIRCWPPR 2007. november 20., 22:57 (CET)Válasz

Hát a világnak azon a részén a mássalhangzókat írták le, így aztán a magánhangzók ejtése sose egyértelmű, Volt például egy ilyen E betűs ország, ahol szintén... izé... megvan! Miskolc! Bináris ide 2007. november 20., 23:02 (CET)Válasz