Vita:Szabad szoftver

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Fektom 8 évvel ezelőtt a(z) A szócikk alapos újradolgozásáról témában
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Jól használható Ez a szócikk jól használható besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zafir (vita), értékelés dátuma: 2012. május 20.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A szócikk alapos újradolgozásáról[szerkesztés]

2015.07.29-én az új szócikk a helyére került. A születéséről azt kell tudni, hogy lökést adott neki a fogalmak a korábbi szócikkben való keveredése. FLOSS, nyílt forráskódú szoftver és szabad szoftver kifejezések egymást váltogatták benne azt a benyomást keltve hogy ezek a fogalmak teljesen megegyezőek. De ez nem igaz. Ezért írtam meg a szócikket újra az elejétől.

A korábbi szócikknek viszont az volt a pozitívuma hogy néhány nagyon praktikus információt nyújtott a hozzá nem értőnek. Például hogy a szabad szoftver lehet fizetős is, és hogy a szabad szoftver nem mindig köti ki az utódprogramok licencfeltételeit (copyleft témája), valamint hogy a shareware és freeware nem egyenlő a szabad szoftverrel. Ezek voltak a legfontosabbak amiket átvettem és úgy gondolom rangokkal emelik a szócikk színvonalát. Ezeknek a korábbi, rajtam kívülálló szócikkrészeknek a megíróit itt nem tudom feltüntetni, mert nagy munka lenne kikeresni melyik szerkesztés kié volt, tekintve hogy a szócikknek sokéves múltja van.

A korrektség viszont a wikipedia sajátja így, aki az elsőbbségi érdem tulajdonosait meg szeretné találni az látogasson el a nyílt forráskódú szoftverek szócikkre, mert a korábbi szabad szoftver szócikk arra lett átnevezve, és ilyenkor ugye a laptörténet is automatikusan áthelyeződik és megőrződik.

Terveim szerint erről külön nem akartam volna írni, mert abban reméltem hogy a korábbi szabad szoftver szócikk átnevezésekor a laptörténet nem úgy adódik át hogy itt nem marad belőle semmi. De sajnos igen, és ezzel most azok jártak kicsit pórul akik korábban időt szántak az alkotásra. Sajnálom most őket. De ígérem, ha lesz elég időm egyszer mégis rászánom magam és a megtartott információk korábbi szerkesztőit itt fel fogom sorolni. Jó olvasgatást mindenkinek!fektom vita 2015. július 29., 20:34 (CEST)Válasz