Vita:Split

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Karmela 14 évvel ezelőtt a(z) A Tudakozóban kérdezték témában

Kép figyelmeztetés[szerkesztés]

A következő képeket törölték vagy törlésre jelölték a Commons-on. Mielőtt eltávolítod a képet a szócikkből ellenőrizd a Commonsbeli lapját a képnek, hátha időközben visszavonták, vagy hibát követtek el a törlésre jelöléssel. A kivett képet próbáld meg helyettesíteni egy másikkal.

Miután megoldottad a problémát, kérlek azt jelezd itt az üzenetet létrehozó sablon „|status=” sorában.

Ezt az üzenetet a CommonsTicker írta.

-- CommonsTicker 2007. május 5., 20:17 (CEST)Válasz

Spalato[szerkesztés]

A Spalatot nem tudom használják e még, de szerintem a Split jóval használatosabb nem kellene átirányítani. --Beyond silence 2007. augusztus 27., 03:34 (CEST)Válasz

Mikor magyarul mondjuk a várost, hogy kell ejteni a nevét? Ahogy írva van, "spalato"-nak, vagy "szpalato"-nak, esetleg "szpalátó"-nak? (Nem, nem "szplit"-nek, az a város horvát neve, most kifejezetten a magyar ejtésére vagyok kíváncsi.)

A Tudakozóban kérdezték[szerkesztés]

Jó lenne beleszőni a cikkbe:

:Lectori salutem! Elég régóta próbálok rátalálni a válaszra (pontosabban két éve), de eddig nem sikerült... Splitben két egyiptomi szfinx is található, az egyik a Peristilnél, a St. Doimus bejáratánál, a másik egy régi római szentély előtt. Ezeknek a szfinxeknek az eredete, és főleg a datálása érdekelne. A Peristilen lévőt stílusjegyei alapján XXX. dinasztia-korinak vélem (megkockáztatom, hogy esetleg II. Nektanebo idejéből lehet), a másiknál viszont megnehezíti a dolgot, hogy a feje hiányzik, így megközelítőleg sem merek találgatni. Próbáltam a kérdésre választ kapni a spliti idegenforgalmi irodától és a helyi múzeumtól is, de egyiktől sem kaptam választ. Használható nyomra a google sem vezetett, bár ebben lehet, hogy a hibás kérdéstechnika a ludas.

Ha a szfinxek datálásában és eredetében nem is tudtok segíteni, azért is hálás volnék, ha ötleteket adnátok a hatékonyabb kereséshez...
--HoremWebHoremWeb ḏd md.w jn: szavak mondásaszavak mondása 2009. október 16., 23:45 (CEST)
  • Sajnos segíteni nem tudok, csak mélyíteni a kérdést: a Diocletianus-palotában is van egy fej nélküli, viszonylag kicsi oroszlánszobor. Lehet, hogy az is szfinx? L AndrásItt megtalálsz 2009. október 16., 23:53 (CEST)
Hátha tudok valamit segíteni, bár pontos választ nem tudok én sem adni: A bölcs és forrásolt frwiki szerint (Palais de Dioclétien) Diocletianus 297 őszétől 298 nyaráig harcolt Egyiptomban Lucius Domitius Domitianus és Aurelius Achilleus bitorlók ellen Fajjúmban, a Théba központú tartományban. Ekkor alapított két új várost is (Diokletianopolisz és Maximianopolisz). 300-ból fennmaradt Aurelius Isidorus thébai procurator egy levele, miszerint Szüénéből (Asszuánból) oszlopokat szállítottak Alexandriába, hogy Diocletianus valamely építkezésén (talán a palotánál) használják őket. Ez alapján talán belőhető, hogy honnan jöttek a szfinxek... Splitben egyébiránt szintén a franciák szerint 12 szfinxszobor és többszáz gránit-, márvány- és porfíroszlop származik Egyiptomból. – Μatthaeus Damascenus Pius Felix Forum disputationum 2009. október 17., 00:14 (CEST)
Hohó, most látom csak: némileg lejjebb ott a válasz. A mauzóleum lépcsőjénél lévő szfinxekről elmondható, hogy: "az egyik (ez) fekete bazaltból van, 2,46 m hosszú, 0,65 méter széles, 1 méter magas. Első végtagjai inkább emberiek, mintsem állatiak, mivel felajánlásokat gyűjtő ibrikeket tarthattak. A szobor rövid alapzatán egy szakállas és szakálltalan harcosokat ábrázoló, vésett frízsor látható, akik olyan pajzsokat hordoznak, amiken palesztinai városnevek vannak. Talán II. Ramszesz feliratáról lehet szó amit egy III. Thotmesz korabeli szfinxre véstek. A másik, eredetileg ezzel szemközt elhelyezett szfinx asszuáni gránitból készült, 1,51 méter hosszú, 0,45 méter széles, 1,44 méter magas (a letört fej nélkül). Ezen III. Amenhotep egy felirata díszeleg. Egy másik szfinx letört fejét egy házban találták meg újrahasznosítva (gondolom beépítve); továbbá Salonéban is találtak egy másik fejet, ami szintén a mauzóleum körül álló szfinxek valamelyikéhez tartozhatott. – Μatthaeus Damascenus Pius Felix Forum disputationum 2009. október 17., 01:47 (CEST)
  • L András: valószínűleg. Alighanem ez a szobor az, amelyiknek a feje a Peristil melletti egyik mellékutcában, egy ház falán mosolyog. Stílusa szempontjából elég nehezen datálható, de valószínűleg a Későkor végéről származik.
Az általam keresett szfinxekről és az említett szoborfejről meg is találtam a fotóimat ebben a fórum-hozzászólásban (copyright-okokból nem teszem be ide). Az ibriket markoló szfinx újbirodalmi datálása nekem nagyon kétségesnek tűnik, a fej és a nemeszkendő arányai, az arc maradványai leginkább II. Nektanebot idézik fel. Sajnos az alapján körbefutó fríz a legyőzött területek névpajzsaival (amit Mathae idézett) ma már alig kivehetőek, a pajzsok olvashatatlanok. A III. Amenhotep-féle szfinx még rendben is lenne a másiknak, ott a Iupiter-templom előtt, de az anyaga nem stimmel, mivel feltűnően nem asszuáni gránit. Feliratot nem találtam rajta, de arról simán el tudom képzelni, hogy újbirodalmi. A frwiki milyen forrásokra hivatkozik? --HoremWebHoremWeb ḏd md.w jn: szavak mondásaszavak mondása 2009. október 17., 20:50 (CEST)
Wilkes… Hmm, Wilkes… John Wilkes Booth, de hát ő meg Abraham Lincoln merénylője volt. Kérdés kérdést szül… --HoremWebHoremWeb ḏd md.w jn: szavak mondásaszavak mondása 2009. október 17., 20:59 (CEST)
A franciák is bőszen feltételes módoznak az újbirodalmi datálásnál ("il pourrait s'agir d'une inscription..."), Amenhotep feliratát és a gránitot viszont teljes lelki nyugalommal jelentik ki. Egyébként meg ha merénylő lenne, az mér lenne baj? Attól még jó tudós lehet valaki, hogy megöl egy amerikai elnököt :) De ez a Wilkes még nem csinált ilyet, ellenben régészkedik Spártától Dalmáciáig. – Μatthaeus Damascenus Pius Felix Forum disputationum 2009. október 17., 22:34 (CEST)

Karmelaüzenőlap 2009. október 19., 13:43 (CEST)Válasz