Vita:Schiffer András

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Cassandro 7 évvel ezelőtt a(z) Képviselői mandátum megszűnése témában

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Új nemzedék[szerkesztés]

Az Új Nemzedék Mozgalomról (amiről most hallok először) hol van forrás? Az, hogy kezdeményezője volt, miért került törlésre? – Zimmy 2010. április 4., 22:32 (CEST)Válasz

Az újszülöttnek minden vicc új, ezt már említettem neked ;)
Nem sokat lehetett hallani róla, de pl. Gyurcsány és Bajnai életrajzában korrekt módon benne van. Ha csak az érintett által az interjúiban elmondottakra támaszkodik egy cikk, akkor az elég sánta, mint ez is. Azért van forrás, ha guglizol. Mondjuk a cikkbe ezt érdemes bevenni: Origo, 2007.
Az Új Nemzedéknek (1989, Gyurcsánnyal és Bajnaival) azonban kevés köze van az Ifjú Szocialistákhoz (1990, túlnymórészt egyetemista fiatalok, akik nagyrészt középiskolás éveikből a KISZ-ből ismerték egymást).
A "kezdeményező szerep" egy - talán szándékosan - elkent mondatfolyamból jött át a politikusi "önbemutatkozásból", innen. A maszatolós szöveget nem volt nehéz félreértenie annak, aki nem tudja a mondat minden szaváról, hogy pontosan mit is jelent.
A mondat: "1990-ben pár tucat egyetemista társammal egy alulról szerveződő, és a pártállami utódszervezetektől független baloldali ifjúsági mozgalom életre hívásán munkálkodtam: két évig voltam az Ifjú Szocialisták ügyvivője, 1992-ben kiléptem a szervezetből."
A megértéshez fontos, hogy a mondat közepén kettőspont van!. A mondat értelme: néhány volt KISZ-es (köztük Schiffer) és akkor már jórészt MSZP-s fiatal 1990 elején az MSZP-hez közel álló ifjúsági szervezet létrehozásába fogott Ifjú Szocialisták néven, ami a BIT-tel ellentétben nem az egykori KISZ romjain építkezett. Később belső konfliktusok támadtak, amik többek között Schiffer távozásához vezettek 1992-ben. Ezt értelmezi át ő utólag a hosszú körmondatban.
Egyébként 1990 elején az az egy-két tucat egyetemista a Fehér Házban, az egykori MSZMP-, akkori MSZP-székházban tartotta az összejöveteleit. Ez sokat elárul az "alulról szerveződő, és a pártállami utódszervezetektől független" szervezet koncepciójának zavarosságáról.
Peyerk vita 2010. április 5., 09:53 (CEST)Válasz


Képviselői mandátum megszűnése[szerkesztés]

A bejelentés ellenére nem tekinthető hivatalos adatnak a mandátum megszűnésének időpontja. Elég a szócikk szövegében közölni.

Ráér beírni az infoboxba, ha már tény lesz.--Linkoman vita1

Most egyébként Szél Bernadett az LMP egyedüli elnöke? Vagy Schiffer lemondásával az ő mandátuma is megszűnt? – Norden1990 vita 2016. május 31., 12:01 (CEST)Válasz

Nem szűnt meg, külön választják a társelnököket. Cassandro Ħelyi vita 2016. május 31., 12:04 (CEST)Válasz