Vita:Saolin kungfu

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Adam78 16 évvel ezelőtt
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Sport témájú szócikkek (jól használható besorolás)
Kínával kapcsolatos szócikkek (vázlatos besorolás)

Saolin????[szerkesztés]

Én nem tudom, kik írják az ún. OH-t (amire Adam78 hivatkozik az átnevezéskor), de így, hogy saolin magyarországi megjelenése óta szerintem soha, senki nem írta le ezt a szót. Shaolin. Ezt mindig így írják, mert a karakterek pinyin átírása is ez. Kínai: 少林 Pinyin: Shàolín. Akármelyik online kínai-angol szótárban is nézzük.

Szóval szerintem ez a szócikkcím helytelen. Az előző helyes volt!

ja... --Neruo 2007. augusztus 5., 18:40 (CEST) voltam...Válasz

Ha veszed a fáradságot, és begépeled a keresőmezőbe (balra), hogy „OH.”, megtudhatod, kik írják ezt a kötetet (vagy ide is kattinthatsz). A WP:KÍNAI a kínai szavakra alapvetően a nemzetközi átírást javasolja, ez a szó viszont talán már jövevényszónak mondható (te is említed a magyarországi elterjedtségét, az írásmódjától most függetlenül, pusztán a fogalomra utalva), ez indokolhatja a magyaros írásmódot.

Ui.: Megjegyzem, a "功夫" szó pinjin átírása is "gōngfu". Ha már a "shaolin"-t véded, miért nem javaslod "kungfu" helyett a "gōngfu"-t? – Ádám 2007. augusztus 5., 19:34 (CEST)Válasz

Helló! Én eredetileg Shaolin Kung-Fu-ként irtam be. Aztán meglepve tapasztaltam, hogy másként jelent meg... Móni

Shaolin - Wudang?[szerkesztés]

Elég pontatlannak érzem, a kungfustílusok felosztásáról szóló részt. Egyrészt a Wudang - Shaolin felosztás nem a legszerencsésebb, sok stílus van, ami mindkettőhöz kötődik, és sok, ami egyikhez sem. Általában, ha így osztják fel a stílusokat, a külső és belső iskolákat értik rajtuk, akkor viszont fölösleges külön megemlíteni később. (Arról nem is beszélve, hogy ma már mindkét iskola tanít külső és belső stílusokat is.)

A másik, hogy az északi-déli felosztás nem (illetve nem csak) a Shaolin-stílusokon belül létezik. A két típus jellemzői pedig épp ellenkezőek, mint a cikkben: az északi stílusok általában több rúgást és nagyobb küzdőtávot használnak, a déliek több kéztechnikát és kevesebb, alacsonyabb rúgást. "Déli ököl, északi láb.", ahogy egy kínai szólás is tartja.

A fegyverekhez annyit, hogy egy fegyver mesterévé válásához is kevés egy élet. :)

Úgy egészében a cikkre ráférne egy alapos javítás és kiegészítés. Kenadra 2009. április 5., 21:31