Vita:SAMPA magyar nyelvhez

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Az angol Wikipédián folyt megbeszélés alapján a SAMPA helyett az X-SAMPA a megfelelő módszer a nyelvek közötti fonetikus átírásra, mert a SAMPA az nyelvfüggő (és így egymásnak ellentmondó részeket tartalmazó) jelölés. A cikket át kell írni az X-SAMPA alapján, majd átnevezni. Ezzel megszűnnek az ellentmondások (remélhetően).

Igyekszem én is nekiesni, alkalomadtán. --grin 2004 március 4, 10:21 (CET)


Csak nem stimmel!

ʝ = j\ (jj) = Voiced palatal fricative = Spanish yate, ayuda

ʈ = t' = voiceless retroflex plosive a SAMPA szerint, voiceless retroflex stop az Unicode szerint =

ɖ = d' = voiced retroflex plosive (SAMPA) / stop (Unicode)

c = (voiceless palatal stop - wikipedia sampa chart szerint) nem találtam a SAMPA doksikban


Az angol wikipedia SAMPA chartjában a stop és a fricative nem egyezik, két eltérően képzett hangot jelöl.

A ʝ tehát semmiképp nem lehet gy értékű, szerénytelen véleményem szerint. Továbbra is extrém zavaró, hogy eltérő források eltérően jelzik a gy és ty IPA illetve SAMPA értelmezését. --grin 2003 október 24 16:37 (UTC)

Ez felettébb kellemetlen :( -- Ralesk
Unicode 4.0.0-ban íratott, hogy ɟ (LSL Dotless J With Stroke) a magyar gy hang (ezt ők precízen kijelentik a Unicode e-bookban). Lapon javítva. -- Ralesk Ne'vennoyx 2003 november 27, 22:15 (UTC)
Ez is hepiend. Ha már bekerült a szabványba, csak ellenőrizték! :-) Az ny, ö, ő betűk is tutik? --grin
Az általam (is) használt ö és ő betűkre esküszik az egész Telekommunikációs és Médiainformatikai Tanszék. Ennyit tudok mondani -- Ralesk Ne'vennoyx 2003 november 28, 19:19 (UTC)
;-> In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti, Amen. --grin

Fentiekhez:

A stop és a plosive elvben ugyanaz = zárhang. A fricative - réshang lenne a magyar terminológiában.

Amúgy ezekkel az osztályozásokkal az a baj, hogy angol népek találják ki őket örökké, és ennélfogva az angol hangokat tekintik normának - minden egyéb szerintük "deviancia" :)

Pl. a sima t hang (és zöngés - voiced - párja, a d) szerintük alveoláris, holott a normális magyar ejtés szerint: dentális.

Érdekes. Én a szájpadláson képezem, és nem a fogazatomon, ugye. --grin
Hát, hacsak nem vagyol "selyp", akkor a nyelved hegye a fogadon van... Hasonlítsd össze az angol tit-ben ejtett t hangokat a magyar tetűben ejett változatokkal. (Azért merek ilyen határozott lenni, mert előbb - anyanyelvként - magyarul tanultam fonetikát, fonológiát, nyelvészetet stb. majd angol nyelvterületen élve tanulmányoztam alkalmazott nyelvészetet a Canada Institute of Linguistics c. helyen :))) -- Moshu

A gy és a ty sem "retroflex" (csak az ő agyukban), hiszen az azt jelentené, hogy a nyelved csúcsa vissza(hátra)felé görbül ejtés közben, de olyat csak néhány indiai nyelvben produkálnak :)

Moshu 2003 december 3, 19:43 (UTC)
Elképzelni sem tudom, hogy lehetne a gy-t visszahajtott nyelvcsúccsal képzeni. Lehet, hogy kellene valami fonetikai cikk, ami ezeket elmagyarázza? ;-) --grin
Lehet, csak az nem magyar hang :)) - Eccer majd lesz olyan cikk is (most "útközben" vagyok, mint valami beatnik írásmű hőse), ha a gépemhez + nyugalomhoz kerülök. -- Moshu

Lehet itt egy kérdésem? Nem lehetne, hogy a spec. fonetikus karaktereket valahogy láthatóvá tegyétek? Mer' nekem pl. az A, DZ, DZS, stb karakterek hellyett csak egy négyzet van, pedig telepítve vannak Unicode fontok (pl kínai jeleket tudok megjeleníteni...) Plíz help! Köszi -Gaja 2003 december 1, 15:59 (UTC)

Ha még nincs meg, használj Arial Unicode MS-t vagy BitStream CyberBitet. Az első 15, a második úgy 6 megabyte. Az arialunit a Microsoftról is valahogyan le lehet tölteni, én már sajnos nem emlékszem, konkrétan hogyan. A cyberbithez meg mintha valami kuglizással (értsd: google) jutottam, bár szerintem a bitstreamtől magától. Arialuni lefedi a teljes Unicode 2.0-t és tuti benne van az összes IPA karakter.
Mondjuk annak ellenére, hogy mind a két font helyesen van telepítve nálam, az IE-ben nem jelennek meg az IPA betűk. Ez ellen a probléma ellen csupán a Mozilla használatát tudom egyelőre ajánlani.
-- Ralesk Ne'vennoyx 2003 december 1, 18:51 (UTC) (a fenti URI saját webterületem)
Nyilván az IPA kódokat nem fogod látni, ha nincs olyan fontkészleted, ami az IPA kódokat támogatja. (Ugyanez igaz minden nyelvre.) Gondolom, ez nem lepett meg. A megoldás IPA font installálása. (Gondolom ez sem volt megdöbbentő.) Az unicode fontod, gondolom nem igazán teljes. De rengeteg van a neten, szerintem keress egy neked is megfelelőt. --grin 2003 december 1, 19:09 (UTC)
Rendben, de esetleg nem kellene erre figyelmeztetni a mezei felhasználót is? Esetleg egy hasonló linkkel, mint itt (tudom, ez nem a reklám helye, de mivel ez szükséges a normális használathoz...) És hogy kötözködjek: hiába van Arial Unicode-om, ha alapértlemezetten TImes New Roman a Wiki... Legalább is nálam... :-( - Gaja 2003 december 2, 07:59 (UTC)
WOW! Átállítottam az alpértelmezett fontot Arial Unicode MS-re, és láss csodát, meg IPA karaktereket! Ismét csak WOW! - Gaja 2003 december 2, 09:47 (UTC)

Kötekednék még egy kicsit.

  1. Ha nagyon belemegyünk, akkor az e-nek is két értéke van az irodalmi nyelvben, bár nem értelem-megkülönböztető, mint pl. az olaszban; lásd pl. az ember szót, ahol az első e nyílt, a második zárt.
  2. Az i hangnak is megőrződött egy zártabb változata, olyan szavakban, mint pl. a nyíl.

Esetleg megérne egy megjegyzést... -Gaja 2003 december 2, 14:43 (UTC)


Kedves 129.234.4.10, miért gondolod, hogy a Modifying Letter Triangular Colon karakterek (ː) lecserélése Colon karakterekre (ti. kettőspont, „:”), az helyes? -- Ralesk Ne'vennoyx 2003 december 2, 20:32 (UTC)

Biztos olvassa ezt. :-))) --grin

Miért „valószínűleg jogsértő tartalom?” -- Ralesk Ne’vennoyx 2004 május 30, 14:53 (CEST)