Vita:Rimaszombat

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt SzederLaci 12 évvel ezelőtt a(z) Szócikkből kivágva, esetleg új cikkbe majd jó lesz témában

Szócikkből kivágva, esetleg új cikkbe majd jó lesz[szerkesztés]

Ebben a formában felborítja a szócikk arányait, egy-egy bekezdésre tömörítettem mindkettőt. --SzederLaci vita 2011. augusztus 6., 20:37 (CEST)Válasz

Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó Verseny[szerkesztés]

A Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó verseny országos döntőjét 1992 óta rendezik Rimaszombatban. A „szavalóversenynek“ félévszázados hagyománya van, sokáig a Komáromi Napok keretében találkoztak az ország legjobbjai, később azonban Gömör szívében külön fesztivált kaptak a vers- és prózamondók.
A Csemadok szervezte megmérettetés során iskolai, körzeti, járási és kerületi fordulókon keresztül jutnak el a versenyzők az országos rendezvényig, ahol az elődöntők után az öt legjobb a döntőben is összeméri tudását.
A résztvevők vers, illetve próza kategóriában indulhatnak, s korosztály szerint is be vannak sorolva. Az I. kategória az alsó tagozatosok, a II. kategória az 5.–6. osztályosok, a III. kategória a 7.–9. osztályosok versenye. A középiskolások a IV., a felnőttek az V. kategóriában indulhatnak. A VI. kategóriában megzenésített versekkel szerepelnek a versenyzők, a 2007-es kiírásban pedig már VII. kategória is létezik – a versszínpadi összeállítások kategóriája.
Az általában április végén tartott országos találkozó nem csupán verseny, kulturális fesztivál is, három napja alatt ugyanis színházi előadások, irodalmi beszélgetések, koncertek, kiállítások színesítik a programot. A rendezvény állandó kísérője a Rikkancs fesztiválújság, amely az esemény minden napján megjelenik, s minden fontos mozzanatról tájékoztatja a jelenlévőket.

FC Tauris[szerkesztés]

A szervezett futballélet 1908-ban kezdődött a városban. A helyi labdarúgóklub fénykora a kilencvenes évek végére tehető, az FC Tauris Rimavská Sobota 1996-ban feljutott az élvonalba.

Újoncként a 12. helyen végzett, az utolsó fordulóban emlékezetes mérkőzésen a Spartak Trnava együttesét ütötte el a bajnoki címtől, mivel 2-1-re legyőzte a toronymagas esélyest. Az 1997/98-as szezonban története legnagyobb sikerét érte el a klub, hatodik helyen zárt, s elindult az Intertotó-kupában. Az 1. fordulóban túljutott az északír Omagh Town csapatán (1-0 otthon, 2-2 idegenben), majd a 2. fordulóban a Sampdoria Genova együttese búcsúztatta a nemzetközi kupaküzdelmektől (0-2 idegenben, 1-0 otthon). Az 1998/99-es idényben gyengélkedett a gárda, csak a 15. lett, így kiesett a II. ligába. A 2003/2004-es idényben megnyerte a második ligát, s ismét az élvonalban indulhatott, az ekkor már csak tízcsapatos mezőnyben viszont utolsó helyen végzett, így azóta ismét a másodosztályban szerepel.