Vita:Rendőrség

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Raczrobert 11 évvel ezelőtt a(z) története témában

Ami a cikkből hiányzik, és valószínűleg ki is marad[szerkesztés]

A rendőrség elsődleges feladata a szervezett bűnözés érdekeinek védelme a kisstílű bűnözőkkel, illetve a lakossággal szemben, valamint a közvetítés a különböző érdekkörök között.

--Tisztelettel: Duhosvita 2012. február 16., 12:06 (CET)Válasz

Máshogy kell megfogalmazni és akkor nem mard ki.Rácz Róbert vita 2012. szeptember 22., 21:17 (CEST)Válasz

feladatkör pontosítása, hatalmi monopólim vonatkozása[szerkesztés]

A bevezetésben ez áll "...a szabályszegőkkel szembeni eljárás". Ez így pontatlan, mert szabályszegök az otthoni társasjátékozásban is vannak, vagy a Tisztiorvosi szolgálat által kialakított szabályokat be nem tartók is szabászegök. Tehát itt a "törvénybe ütközö tettek felkutatása és ellenük büntetöeljárás elindítása" egyértelmübb lenne szerintem. Ha nincs ellenvetés, átírom.Rácz Róbert vita 2012. szeptember 22., 21:23 (CEST)Válasz

története[szerkesztés]

Az ókorban nem volt rendörség, ha valaki erre utaló forrást mutatna, megeszem a kalapom. Sem a görög városállamokban, sem Rómában, de még a középkorban sem. Persze "rendöri tevékenység" lehetett és volt is biztosan, de ha egy karakán kocsmáros a részeges verekedöt kivágja az ajtó elé, az is "rendöri tevékenység".

Tehát ez a szöveg;

"A rendőrség a társadalmi fejlődés során az állammal egy időben jelent meg, mert nélküle ez utóbbi nem maradhatott volna fenn. Egyiptomban már a keresztény időszámítás előtt háromezer évvel kialakult a rendőri tevékenység. Jól tetten érhető a mózesi törvényekkel megalapozott zsidó rendfenntartásban, Indiában, a görög városállamokban és a római birodalomban egyaránt"

ebben a formában helytelen, teljesen félrevezetö és történelmi ismereteinktöl teljesen elrugaszkodó. A rendörség a maihoz hasonló formában az abszolutuzumus után kezdett kialakulni Európában és Amerikában. Fontosak a felvilágosodáshoz kapcsolódó összefüggések, mert ekkortól beszélhetünk lassan az emberröl mint "állampolgárról" és ilyentén politikailag is felelös közösségi tagról. Rácz Róbert vita 2012. szeptember 22., 21:45 (CEST)Válasz