Vita:Reiki

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A reiki az univerzum, illetve az azt megteremtő Isteni akarat a szeretet, a harmónia és a gyógyítás energiája. A Reiki kézrátételes gyógymód személyiség fejlesztő módszer. A reikivel megteremthető a lelki béke, a testi lelki harmónia, így az egészség. Együttműködik az orvoslással, a vallásokkal és minden más gyógyító módszerrel. Így még a krónikus fizikai vagy lelki eredetű betegségek kezelése, javítása, illetve meggyógyítása is lehetséges az alkalmazásával. Testi és lelki betegségek megelőzésére is kiváló, mivel megteremti és fenntartja, az egészséges kiegyensúlyozott boldog életet. A Reiki energiával sem szándékosan, sem véletlenül rosszat tenni nem lehet.

Úgy működik, hogy a kozmikus energia feloldja a testben lévő energetikai blokkokat, és segíti a méreg anyagok távozását és aktivizálja szervezet öngyógyító, regeneráló képességét. A Reiki energia, először a betegség lelki okait szünteti meg, ezután bekövetkezik a testi gyógyulás. Teljesen biztonságosan alkalmazható és nincsenek mellékhatásai. A reiki energiához is hozzá kell szokni, ezért kezdetben a reikisnek óvatosan kell elkezdeni a kezeléseket. Alkalmazásához nem kellenek különleges képességek anatómiai ismeretek. A reiki gyakorlatok egyszerűek könnyen megérthetőek, így mindenki meg tudja tanulni és használni kezdetben önmagán, és ahogyan fejlődik mások gyógyulását is tudja segíteni.

A reiki hiteles története. Az reiki alapítóősi gyógyító módszer felfedezését a buddhista vallású, Mikao Usuinak köszönhetjük, aki 1865-ben született Japánban a Kiotói járásban. Irodalmat természettudományt, keleti és nyugati orvoslást, teológiát, filozófiát tanult. Több nyelvet kitűnően megtanult. Többször járt Kínában és a tengerentúlon, így széleskörű ismeretekre tett szert. Dolgozott köztisztviselőként, vállalati alkalmazottként, volt újságíró egy államférfi titkára, tanár is volt egy börtönben, sőt misszíonárus is. Egy napon feltette magának a kérdést: mi az élet valódi célja? Később meglelte a választ, az élet célja meglelni a teljes béke állapotát. Ez a felismerés a sinto buddhizmus felé fordította és három évig élt egy Kioto melleti sinto templomban, de nem jutott el a megvilágosodásig. Megkérdezte buddhista mesterét, akit nagyon tisztelt, hogyan érheti el az áhított célt. A mester azt válaszolta “meg kellene tapasztalnod a halált”. 1922 márciusában 21 napos böjtöt és meditációt végzett a Kurama-Yama buddhista szent hegyen. Az utolsó napon erős lökést érzett, mintha villám csapás érte volna és elájult. Több óra múlva magához tért és frissnek, kipihentnek érezte magát. Megvilágosodott és felismerte: ” egy vagyok az univerzummal, az univerzum én vagyok”. Örömmel rohant le a hegyről, amikor megbotlott és felhasította a lábkörmét. A kezét a vérző sebre tette és a vérzés abbamaradt és a seb begyógyult. Ezután először a családján, majd másokon is alkalmazta a módszert, amit Reikinek nevezett el.

1922-ben Tokióba költözött, . Ekkor Tokió környékét földrengés porig rombolta, amelyben, és az azt követő tűzvészben 140000 ember halt meg és 3 millióan maradtak fedél nélkül. Usui mint gyógyító és szervező önfeláldozóan dolgozott. Ezután hivatalos Reiki gyógyító klinikát alapított és megalapította az Usui Reiki Ryoho Gakkait (szervezetet) és elkezdett tanítani. Több mint 2000 embernek adta át a Reikit, és 20 mestert avatott közöttük Chujiro Hayashit, aki tengerész kapitány és orvos volt. Usui nyomatékos kívánsága volt, hogy felekezetek nélkül minden emberhez jusson el a Reiki, amely nem vallás, vagy szekta. Usui 1926-ban, agyvérzésben meghalt. Az eredeti Tradicionális Reikinek több ága alakult ki: Az eredeti Usui Reiki Ryoho, amely a világháború után visszavonult, és csak a közelmúltban történt nyitás.

Shiki Ryoho Reiki. Hayashi sensei klinikát alapított ahol tanított és gyógyított. A súlyos beteg Hawayo Takata aki amerikai állampolgár volt felkereste a klinikát, ahol behangolásokat kapott a Reikire és meggyógyult. Ezután két évig dolgozott a Hayashi klinikáján, majd hazautazott. 1938-ban felkereste Hawaii szigetén öt Hayashi és mesterré avatta. Takata gyógyított, és utolsó éveiben, 22 tanárt hangolt be a Reikire. Ez a világon a legelterjedtebb, úgynevezett nyugati Reiki. A tanítást és a behangolásokat Takata asszony különböző módon adta tovább, amely napjainkban az információáramlás folytán kiegészül. Ez a legegyszerűbb Reiki, de hiányoznak belőle lényeges eredeti gyakorlatok. Az energia és a tanítás, tehát különbözik az eredeti Usui Reikitől. A Shiki Ryoho Reikiből sok olyan ágazat alakult ki, amelyeket még tovább, lényegesen megváltoztattak. Sok esetben a Reiki mesterek az egojukat, saját magukat tanítják, vallásokat, vagy más tanításokat kapcsolnak hozzá. Mikao Usui sensei, aki hívő Buddhista volt, kívánsága, hogy a Reiki legyen vallásokon és felekezeteken kívüli, de azokkal együttműködő gyógyító módszer.

Gendai Reiki Ho, 1999-ben vált ismerté a világon Hiroshi Doi a Gakkai szervezet tagja alapította. Az Usui Reiki Ryoho és néhány nyugati Reiki elemből létrehozott Reiki. Egyesíti a japán belső és a nyugati külső Reiki utat. A legközelebb áll az eredeti Usui reikihez.

Jikiden Reiki. Japánban Hayashi tanítványa volt Chiyoko Yamaguchi, akinek fia viszi tovább az élő Reiki vonalat. Egyszerű, érthető, világos Reiki módszer. Az eredeti Usui Reiki-től, csak kis mértékben tér el.