Vita:Rózsák háborúja

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Dudva 1 évvel ezelőtt a(z) Melyik? témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Középkori témájú szócikkek (kitüntetett besorolás)
Hadtudományi szócikkek (kitüntetett besorolás)

Bővítendő Anjou Margittal[szerkesztés]

Megtörtént a lehetetlen. A cikk anélkül van megírva, hogy Anjou Margit angol királyné szerepelne benne. Amúgy is rövid a cikk, vagyis bővítésre szorul. Tudom, kezdjek neki. De se bátorságom se tudásom nincs hozzá elég. Geométer vita 2013. október 23., 18:53 (CEST)Válasz

Melyik?[szerkesztés]

Előzmények fejezet vége:

VI. Henriknek egyetlen örököse született, Eduárd herceg, aki sajnos 1471-ben, 17 évesen meghalt a tewkesbury-i ütközetben. Fia halálhíre annyira lesújtotta Henriket, hogy körülbelül két héttel később ő is meghalt.

Pár mondattal később A küzdelem III. Richárd királyságáig fejezet írja:

1471-ben az angol trónbitorló York, IV. Edward a trónjától megfosztott VI. Henriket meggyilkoltatja a Towerben.

El kellene dönteni, hogy Henrik bánatában halt meg, vagy meggyilkolták. Geométer vita 2013. október 26., 06:45 (CEST)Válasz

Ez még semmi, a VI. Henrikről szóló cikk végén meg ez áll: "VI. Henriket gyengeelméjűként jegyezte fel a történelemírás. A történészek szerint valószínűleg örökölte anyai nagyapja, VI. Károly francia király elmebetegségét. Henrik betegsége teljes bénultságban nyilvánult meg. 1453-ban az amúgy is törékeny lelki egyensúlyú uralkodó idegösszeomlást kapott a clarendoni királyi vadászlakban, és 18 hónapon át nem tudott megszólalni és nem volt képes végtagjait mozgatni. Elképzelhető, hogy katatón skizofréniája volt." Ezek szerint még 1454 körül meghalt, miután másfél évig tkp. kómában feküdt. Teljes a káosz :)


"Pembroke és Wilthsire elmenekült, Owen Tudort, a későbbi Tudor-dinasztia fejét a herefordi vásártéren kivégezték." - Owen Tudor már nem lehetett a későbbi Tudor dinasztia feje, mert egy cseppet fejetlen lett szegény :)

Azért gyereke már lehetett addig. Dudva posta 2022. szeptember 18., 18:04 (CEST)Válasz