Vita:Puskin Múzeum

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A megnyitás századik évfordulójának pontosítása[szerkesztés]

A Puskin Múzeum épülete
  • A Puskin Múzeum - mint a szócikkben olvasható - a nyugat-európai- és az egyetemes képzőművészet alkotásait gyűjtő, őrző, bemutató egyik legnagyobb oroszországi múzeum.
  • Ebből következően megnyitásának 100. évfordulója méltó arra, hogy betegyük a Kezdőlapra a kiemelt Évfordulók közé.
  • Erről látszólag elfeledkeztünk. A szócikk szerint a moszkvai múzeumot - teljes nevén Állami Puskin Képzőművészeti Múzeumot - 1912. május 31-én nyitották meg. A mi Kezdőlapunkon május 31-én a kiemelt évfordulók között nem szerepelt.
  • A feledékenység látszólagos. Az orosz társlap Kezdőlapján ma szerepel a kiemelt esemény: "1912 — в Москве открыт Музей изящных искусств имени Александра III.
  • A szócikkben ugyanis a megnyitás időpontjául két dátum szerepel, az 1912-es megnyitáskor hatályban volt és a jelenleg érvényes naptár szerinti: "Памятник архитектуры, расположен в центре Москвы, по адресу: улица Волхонка, 12. Открыт 31 мая (13 июня) 1912 года."
  • Tehát ezért szerepel ott a mai Kezdőlapon, és ezzel összhangban itt is ma tesszük ki.
  • Ennek megtörténte után visszatérünk ide, mivel a hiánypótlás egy másik teendőnkre is figyelmeztetett. – *feridiák vita 2012. június 13., 09:59 (CEST)Válasz


Május 31. és június 13. 1912-ben, 1707-ben és 2012-ben[szerkesztés]

  • Miután a Kezdőlapra kitettük a jeles évfordulót, visszajöttünk jelezni: a dátum a szócikkben is pontosítandó. Javaslatom szerint az orosz példa nyomán mi is írjuk be május 31. mellé június 13. napját. Megvárom, míg jön, aki szintén így gondolja, és akkor kérem, szíveskedjen ő beírni. Most más aktuális teendő felé megyek tovább.
  • A Puskin Múzeum évfordulója kapcsán újra megnéztem a május 31-i évfordulókat, melyek között még egy olyan szerepel, amelyiknek épp ugyancsak június 13-én jött el egy újabb fontos évfordulója. Május 31-én az "Istennel a Hazáért és a Szabadságért" jegyében 1703. június 16-án kezdődött Rákóczi-szabadságharc ezen kiemelkedő mérföldkövét jelentő esemény szerepelt:
  • 1707. június 13-án ennek folytatásaként az országgyűlés sorsfordító döntést hozott, amelynek ugyancsak a mai Kezdőlapon a helye:

A kétféle naptár közötti eltérés a régi orosz témájú szócikkeink nagy többségében nincs jelölve, - sajnos. Ez is, mint sok más, jó korán és gondosan a szőnyeg alá lett söpörve. --Vadaro vita 2012. június 13., 19:03 (CEST)Válasz

@*feridiák: Az ónodi kis és nem nagy kezdőbetűs. Apród vita 2017. május 31., 04:06 (CEST)Válasz