Vita:Prelúdium (zene)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt NZs 18 évvel ezelőtt

Javaslat: egy olyan, hangszerre írt rövidebb karakterdarab , ami általában valami nagyobb lélegzetvételű mű felvezetéséül szolgálhat, de Chopin óta kifejezettenrövid, zongorára komponált karakterdarabot jelent.

Ez a műfaj tulajdonképpen a játékosok bemelegítéséből alakult ki, hiszen a hallgatók számára természetes volt, hogy egy nagyobb mű előtt még a virtuóz játékosnak is szüksége van néhány ütemnyi bemelegítésre. Ez elég sportszerű.

Sokszor le sem kottázták pontosan az előjátékot, csak a harmóniavázát, amit az előadó (aki gyakran maga a szerző volt) improvizatív módon, akkordfelbontásokkal játszott el.

A lantot is jó volna megemlíteni.

Nem értek hozzá. Hajrá. --NZs 2005. november 6., 00:05 (CET)Válasz

Híresebb prelúdiumok és szerzőik:

Claude Debussy: Két kötetnyi prelúdium Nem francia című?

? --NZs 2005. november 6., 00:05 (CET)Válasz

Liszt: Les Prèludes (igazából csak a címe az) Bach: Preludium a G-dúr (szóló) csellószvitből Bach: Preludio az É-dúr (szóló) hegedűpartitából

Akkor meg már jöhetne Bach több millió orgonaprelúdiuma, és még egy rakás darab. Próbáltam (ill. az angol cikk szerzője) csak a híresebbekre fókuszálni. A Les Préludes sztem azért nem jó, mert itt a műfajról van szó, és az a mű nem prelúdium, hanem szimfónikus költemény. --NZs 2005. november 6., 00:05 (CET)Válasz

Ez igaz. A lantnak meg nézz után (ha akarsz). --karmester 2005. november 7., 01:07 (CET)

A lap eredeti címe "http://hu.wikipedia.org/wiki/Prel%C3%BAdium"