Vita:Penny Market (Magyarország)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vita:Penny Market szócikkből átirányítva)
Legutóbb hozzászólt Linkoman 2 évvel ezelőtt a(z) Cégnévváltozás vagy csak logóváltás? témában

Vélemény[szerkesztés]

Úgy gondolom, az, amit kitöröltem, kimerítette a reklám fogalmát. Messiah 2007. december 3., 00:36 (CET)Válasz

kivágva:"==Penny Market márkák==
  • Carré (édesség), Derby (édesség), Drinky (innivaló), Fruppy (innivaló), Karát (hús,felvágott), Mr. Spice (fűszernövény), Sissy (tejtermék), Solfrutta (innivaló)."
Ez keveri a saját márkákat az olyan márkákkal (védjegyekkel), amelyek más üzletláncnál is kaphatók. Ezeknek a termékenek vannak gyártóik, az a terméke csomagolásáról is kitűnik. "A magyar Penny Market saját márkái" címen csak azokaz kellene itt szerepeltetni, amelyeket kizárólag a magyar Penny Market rendel meg. Üdv.--Lexi vita 2008. április 17., 15:14 (CEST)Válasz

Tervek és címlista[szerkesztés]

  • 176 üzlet (2009. október 15.)
  • 175 üzlet (2009. szeptember)
  • 174 üzlet
  • 173 üzlet (2009. július 30.)


  • Terv középtávon: 250 üzlet összesen


  • 169 üzlet (2008) (Nielsen)
  • 163 üzlet (2007) - ebből 16 Budapesten
  • 155 üzlet (2006)
  • 147 üzlet (2005)
  • 142 üzlet (2004)
  • 132 üzlet (2003)
  • 129 üzlet (2002)
  • 129 üzlet (2001)
  • 127 üzlet (2000)
  • 119 üzlet (1999)
  • 79 üzlet (1998)
  • 49 üzlet (1997)

Központi épületek

  • Alsónémedi: Logisztikai központ (nyugati régió)
  • Karcag: Logisztikai központ (keleti régió)

Városok[szerkesztés]

Nyugat Dunántúl :

Közép-Dunántúl :

Dél-Dunántúl :

Közép-Magyarország :

Észak-Magyarország :

Észak-Alföld :

Dél-Alföld :

Épülő üzletek[szerkesztés]

tervezet üzletek[szerkesztés]

nyíregyháza -új üzlet

Lektorálandó, mielőtt jó szócikk lehetne[szerkesztés]

Néhány indokom:
  1. A kiskereskedelemről szóló szócikkek körébe tartozó cikk az "üzletlánc" szóval elintézettnek véli a cég profiljának leírását. A hard diszkont fogalmat magyarázat nélkül használja, pedig erről még szócikk sincs!
  2. El kellene dönteni, hogy a cikk a REWE cégről, a magyar Penny Market cégről, a Penny Market márkáról (illetve védjegyről szól-e? Melyikről ? Mindegyikről? Ezeket világosabban meg kellene különböztetni a cikken belül. A Penny Market Kft ugyanis Magyarországon törvényei szerint működő, tehát magyar vállalat. (Ez akkor is igaz, ha a közvélemény egy része a multikat idegeneknek tartja. Az ő dolguk.)
  3. A történeti rész felületes; abban merül ki, hogy megmondja, hány üzlete van a láncnak.
  4. A saját márkás rész forrás nélküli és meglehetősen hiányos. Azt állítja hogy nálunk is hamarosan a kizárólag a PENNY MARKET lesz a saját márka. Ezzel szemben a magyarországi Penny Market üzletekbe betévedő vásárló viszont könnyedén ellenőrizheti, hogy pl. tejtermékekre a SISSY, prémium minőségű élelmiszerekre a nemrég bevezetett SELECTION saját márkát stb.-stb. használják.
  5. A cégről elegánsabb lenne többes szám 3. személy helyett egyes szám 3. személyben írni. A többes számot hagyjuk a napisajtóra.
  6. Az áruválasztékról írtak is felületesek. Magyarországon a cég láthatóan nagy erőfeszítéseket tesz (ill. tett az utolsó 2 évben), hogy a vásárlók minőségi képzete megváltozzon. Ennek érdekében a marketingstratégiát jelentősen módosították. Egy lexikoncikkben ezekről is kellene olvasni és nem csupán az egyes üzletek elérhetőségéről stb.
Őszinte érdeklődéssel várom a további fejlesztés eredményeit, egy valóban jó szócikk reményében.--Linkoman vita 2015. december 20., 15:01 (CET)Válasz

Penny - út a jó szócikk felé[szerkesztés]

Köszönöm az észrevételeket! Amit nagyon látok, hogy kell egy erős kereskedelmi-gazdasági cikksorozat-alap, ami a magyar Wikiben nincs, de ez nagyszerű, tekintve, hogy így meg tudjuk írni. :) (most nem vagyok szócikk-faragó kedvemben, válaszolósban inkább):

- Hard-diszkont fogalom: valóban tisztázandó, tulajdonképpen az a kérdés, hogy kell-e ennek külön szócikk? Lehet olyat, hogy külön fogalmak kategórialapra (pl. "diszkont", "hard diszkont", "soft diszkont", "szupermarket", "hipermarket", stb.). - A cikk a magyar Penny Market cégről és márkáról kellene hogy szóljon, tekintve, hogy a kettő nem vehető külön. Anno, amikor a Spar a Plust megvette és egy évig a Spar üzemeltette a Plust, akkor ez látványos példája volt annak, hogy a kettő nem minden esetben ugyanaz. Persze nyilván ez azért volt így, mert 177 üzletet nem két perc átcímkézni, átalakítani stb. - Történeti rész: ehhez mennyire kellene belemászni más láncok elemzésébe? (Elvégre a Penny volt a "teljesen zöldmezős" üzletlánc, nem boltok átvételéből kezdett dolgozni, mint a Profi v. a Plus, és ennek megfelelően a kilencvenes években is más stratégiájuk volt: ők akartak lenni a vidéki Coopok versenytársai, és nem a Kaisers-ek, Julius Meinlek és Corák voltak a riválisok). Persze meg kell hagyni, hogy a Rewe a Billát is ki akarta építeni Mo-n, de mivel a Penny koncepciója többet hozott, ők végül kivezették a Billát. De ez hangsúlyozottan nem kell, hogy a Penny-szócikk témája legyen. - Kizárólagos saját márka lesz a Penny: na ez pl. egy koncepciókérdés a Penny cégen belül (nem vagyok és voltam Penny-alkalmazott, csak olvasom a külföldi blogokat és sajtót), hogy legyenek-e almárkák (Sissy/Selection stb.), vagy legyen a Penny márkája "a" Penny. Tulajdonképpen a Penny-márkás felsorolás eléggé fontos, tekintve, hogy a Wikin túl én sehol nem láttam ilyet tanulmányban összegyűjtve, de a jövőbeli koncepcióalkotás a Penny dolga, ennek megfelelően döntsék el ők, hogy mit akarnak, több márkát v. csak egyet. - T/3 helyett E/3 - neki fogok esni és át fogom írni, teljesen jogos. - Marketingstratégia: valóban láthatóan elkezdtek erre is figyelni, hogy ne "a fapados" diszkontlánc legyenek, hanem a minőségben is erősítettek (pl. új beszállítókkal, a Selection portfólióval, a péksütikkel, a jobb üzletberendezéssel stb.), ill. ne a "friss, olcsó, jó"-ra menjenek, hanem hogy ők "az okos megoldás". Ez önmagában lehetne egy szakdolgozat témája, hogy a Penny miként fordult a minőségibb vonalak felé, itt az egyensúlyt kell megtalálni, amire figyelni fogok.

Értékes kérdéseket és gondolatokat kaptam, várom a további észrevételeket! :) --Ivoa vita 2015. december 27., 21:17 (CET)Válasz

Köszönöm a választ, szívesen támogatom a cikk koncepciójának kialakítását.
  • Meggyőződésem ugyanis, hogy a témában jogi szempontból hajszálpontos megszövegezés nélkül nem lehet jó szócikket írni!
  • Hard diszkont: nem gondolom, hogy széles körben ismert fogalom Magyarországon. Márpedig minden egyes által idézett fogalom megérne egy-egy külön szócikket, ami tájékoztatná az érdeklődőket. A Wikipédia a wikipédiás találatok a Google-kutatások találati listáján igen magasra vannak helyezve, ezért a magyar olvasó valszeg meglelné pl. a hard diszkontról szóló cikket. Az átlagos újságolvasó - tapasztalatom szerint - keveri azokat a fogalmakat, amelyeket lát, de a meghatározásával nincs tisztában. (Persze, mindez nemcsak a Penny Market témáját érinti.
  • Nagyon fontos megállapításhoz jutottál el: "A cikk a magyar Penny Market cégről és márkáról kellene hogy szóljon." A kettő összefügg, de nem ugyanaz. A cég neve ugyanis nem "Penny Market", hanem "Penny Market Kft.". A köznyelv ugyan összemossa ezeket, de egy lexikonban igenis különbséget KELL tenni a kettő között. Különösen azért, mert a REWE nem sajt cégnevéből, hanem saját Penny Market védjegyéből mint vezérszóból képezte a Magyarországon bejegyzett, tehát magyar jogi személynek számító "Penny Market Kft." cégnevet.

Gyakorlati szempontból persze egyetértek azzal, hogy a kettő nem vehető külön. A Wikipédia szokásai szerint ilyenkor a magyar cégnév a szócikk címe, tehát Penny Market Kft.. Erre kellene átmozgatni a címet.

  • Ha a cikknek a magyar Penny Market cégről és márkáról kellene szólnia, akkor nem ebbe a cikkbe, hanem a REWE szócikkbe tartozik a PENNY MARKET üzletlánc minden külföldi cége, partnere, üzlete (és ez a cikk csak utalna arra, hogy külföldi Penny Marketekről hol olvashatunk)! Sokkal világosabb is lenne, egyszerűbb lenne a felépítése. A teljesen zavaros infobox a szétválasztás hiányának a következménye! (A logó pedig helytelen, mivel olyan, időről időre változó reklámszöveget is tartalmaz pl. okos megoldás), ami nem része a céget jelképező védjegynek. A jelenlegi logó ezért is cserére szorul.
  • A saját márkás termékekről szóló rész is nagyon fontos, rendszerbe foglalva máshol nemigen olvasható marketing-információkat nyújt az olvasónak. (A kinyitható táblázatot Te csináltad?) Ám a fenti szétválasztást is itt végre kellene hajtani, ugyanis az egyes országok között lehetek eltérések. A fekvő piros téglalapban kissé jobbra döntött fehér betűs PENNY logó pl. a PENNY MARKET 2015. nov. 9 - nov. 11-e közötti reklámújságjában összesen 1 termékkel szerepel, míg pl. SISSY saját márka az első és a hátsó borítón is 2 -2 termékkel.
Ha idáig egyetértünk, akkor szívesen segítek a jelenlegi cikk anyagának szétválasztásában. Üdv.--Linkoman vita 2015. december 27., 22:01 (CET)Válasz

Formai kérdések[szerkesztés]

Akárhogy is próbálkozom, nem tudom kivenni a "Forma: GmbH" és a Penny logó alatti áruházas képet. Van ötletetek arra, hogy hogy távolítsam el? --Ivoa vita 2015. december 27., 21:20 (CET)Válasz

Teszel a Wikidatából jövő nemkívánatos paraméterek után egy kötőjelet (valahogy így) Sillent DX vita 2015. december 27., 22:00 (CET)Válasz

Segítségkérés: állítsa helyre valaki az infoboxot![szerkesztés]

Valaki eltávolított fontos adatokat az infoboxból. Most már a zászló sem szerepel és nem szerepel a Penny Market logója sem.

Előre is köszönöm, ha valaki helyreállítja az eltűnt adatokat.--Linkoman vita 2020. március 15., 13:02 (CET)Válasz


Cégnévváltozás vagy csak logóváltás?[szerkesztés]

Kénytelen voltam visszavonni azokat a változtatásokat, amelyek egyszerűen felülírták a PENNY MARKET szavakat a PENNY szóval.

Sokan - sajnos - nincsenek tisztában azzal, hogy egy cégnév akkor sem azonos egy márkanévvel, ha történetesen a nagyközönség és a sajtó egyszerűség kedvéért a márkanevet azonosítja a cég nevével.

Márpedig a kérdés az, vajon megváltozott-e a magyarországi cég neve? Márpedig, ha nem változott meg, akkor elfogadhatatlan, hogy a a szócikk szövegében egyszerűen felülírja valalki a PENNY MARKET kifejezést PENNY szóval.--Linkoman vita 2021. augusztus 10., 15:27 (CEST)Válasz


Megnéztem a cég honlapját - a PENNY MARKET logó szerepel a bal felső sarokban! A cég júliusi reklámújságjának a címalapján is az eddigi PENNY MARKET logó látható.

Láthatóan fokozatos az átállás a PENNY logó használatára (ez a logó jelenleg Penny Market (nemzetközi cég) című cikkünkben szerepel.

Elismerem,a sajtó sem segít sokat a tisztánlátásban. A napi.hu is arról beszél, hogy változik a "név", tehát nem különböztet a név természetét illetően.

Úgy gondolom, hogy itt egyszerűen a logó megváltoztatásáról van szó, amelynek korrekt formája - a megfelelő forrásolás birtokában ! - az lehet, hogy

  • az infoboxba bekerül az új logó
  • a régi logó pedig úgy kerül ki az infoboxból, hogy a képaláírás tükrözik, mettől meddig használták ezzt (ugyanis nem ez volt a cég legkorábbi logója - mellékesen annak is helye lenne a szócikkben.--Linkoman vita 2021. augusztus 10., 16:06 (CEST)Válasz

@Gizi88: -- A PENNY az nem cégnév, hanem márkanév illetve a cégnév vezérszava. Ha lekerül a tatarozás sablon, ki fogom javítani az infoboxot. Légy szíves, add meg a ma érvényes pontos cégnevet, mert az infobox legfelső sorába annak kell kerülnie. Üdv.--Linkoman vita 2022. február 11., 10:08 (CET)Válasz


@Linkoman: -- A hivatalos cégnév Penny Market Kft. Köszönjük.– Gizi88 vita 2022. február 11., 10:21 (CET)Válasz

@Gizi88:-- Köszi a választ. Az infobox tetejére a hivatalos cégnévnek kell kerülnie. Amíg fent van a tatarozás sablon, addig csak Te tudod kijavítani. Eőre is köszönöm, ha megteszed!--Linkoman vita 2022. február 11., 10:24 (CET)Válasz