Vita:Pedal steel gitár

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Ary 13 évvel ezelőtt
Lefordítatlan cím, avagy untranslated title, dear barátaim!
Szép magyar neve Hawaii gitár.
Ha valaki a "pedálos acélgitár" mellet tör lándzsát, az még hagyján.
De a nyelvileg igénytelen zsargonszavak it nem valami welcome-ok.
Got me, batárim?--Linkoman vita 2010. május 27., 16:46 (CEST)Válasz

Beleolvasva az angol szócikkbe én azt látom, hogy itt kissé keveredik a szezon a fazonnal. Az angol wiki szerint csak a játékmód azonos a Hawaii gitáréval: „The pedal steel guitar is the latest development in a story that started with the invention of a technique of playing used in Hawaii in the late 1800s, wherein the strings were not fretted in the normal manner by the left hand, but rather by sliding an object such as a comb or the back edge of a knife blade along the strings above the neck of the guitar.”

Egyébként meg pedálos, mint egy zongora. Szerintem nevezzük "pedálos citeragitárnak". :-)Ary vita 2010. május 27., 17:02 (CEST)Válasz

Kivettem ezt a hawaii gitáros mondatot, mert tényleg félrevezető volt. – Ary vita 2010. május 27., 17:08 (CEST)Válasz

Köszönöm a javításokat. Ez az első szócikkem, ezért még nem vagyok profi az alaki dolgokban. A forrásom egyedül az angol szócikk. Én magam közel negyven éve játszom a hangszeren, ezért a többi információt főleg az USA-ban élő, aktív játékosokkal és oktatókkal történt tapasztalatcserék, valamint a saját tapasztalataim alapján írtam. Itt elsősorban a játékmódra gondolok. A magyar elnevezés kérdése is több évtizedre nyúlik vissza. Akkor hívhatnánk hawaii gitárnak a pedal steelt, ha pl. a járműveket gyorsan mozgó gyalogosoknak neveznénk, kb. annyi a hasonlóság, mind a kettő halad valamerre. Az eddig bevezetni kívánt nevek nem terjedtek el. Az egyik módszer a hangalak, vagy tükörfordítás alapján próbált magyarítani, (stíl gitár, stílus gitár, acélgitár), a másik az hangszerek hasonlósága alapján (pedálos citera, pedálos hawaii gitár). Egyik sem vált be, mert vagy nem mondott többet az angol nevénél, vagy a hasonló hangszer teljesen más hangot ad ki. A hangszert a világ összes országában az angol nevén nevezik és csak így ismerik, legföljebb az adott nyelv helyesírását követve írják. Én beszélgetésben a "pedálos steel gitár" átnevezést szoktam használni, ezért a szócikk címében talán a "PEDAL"-t cserélném ki "PEDÁL"-ra, hogy aki elfogadott magyar elnevezés híján így keres rá, megtalálja. A "BAR" elnevezés magyarításánál a csúszka szót szoktam használni, mert ez fedi legjobban a funkcióját. Született néhány szörnyszülött is az átkeresztelésére, nekem a "hangválasztó acél" a kedvencem. Egy javítást visszaállítanék az eredeti leírás szerint. A 35. sorban az "ill." rövidítés helyett a "vagy" szerepel. Az ill. jelentése hasonlít legjobban az "és" kötőszóra, ezért használtam azt, ugyanis a kérdés nem eldöntendő. A hüvelyk ujjra húzott pengető műanyagból, míg a többi fémből van az esetek 99%-ban. Az okát most nem részletezem. Talán a szócikkben, ha majd folytatom a kiegészítését.