Vita:Oscar (film, 1991)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Kgyuri 10 hónappal ezelőtt a(z) érdekességek témában
Ez a szócikk témája miatt a Filmműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Kevéssé fontos Ez a szócikk kevéssé fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Misibacsi (vita), értékelés dátuma: 2009. október 22.
Filmekkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Jogsértő??[szerkesztés]

A cselekményleírás szó szerint ugyanaz, mint itt:

http://www.port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=7035&i_city_id=3372&i_county_id=-1

Melyik weboldal másolja a másikat? Filmfan vita 2008. október 18., 18:09 (CEST)Válasz

Aldo[szerkesztés]

Áthoztam ide az Aldo szócikk tartalmát, mivel nevezetesség hiányában átirányítottam a film szócikkére (de ettől függetlenül lehetnek benne hasznos információk). – HG vita 2017. szeptember 1., 12:07 (CEST)Válasz


Aldo az Oscar c. 1991-es amerikai mozikomédia főhőse, Angelo „Snaps” Provolone olasz származású New York-i gengszter közvetlen munkatársa és segítője. A filmben alakítója Peter Riegert amerikai színész. Jellegzetessége, hogy ötvözi a kacskaringós bűnözői életpályán is kitartó hűséget főnöke iránt, valamint a szúrós, mégis szerethető cinizmust nem csupán az ellenfelek, de a barátok és kollégák, mi több, a ház ura irányában is.

Az Oscarban Aldo egy szinte követhetetlenül bonyolult, 24 órás családi perpatvarban asszisztál: bár szerepe szerint csupán ajtót nyit, bőrtáskákat továbbít, üzeneteket ad át és csettintésre pezsgőt hoz, karizmatikus figurája a szesztilalom korának mégis egyik legfontosabb jelképe a filmben.

Peter Riegert számára az Oscar 1991-es bemutatója jelentette 38. filmszerepét. Az 1947. április 11-én született színész-író-rendező-producer többnyire a magyar közönség számára ismeretlen alkotásokban játszott, bár a M.A.S.H. vagy a Maffiózók című sorozatok néhány epizódjából is ismerhetjük. Producerként és íróként azonban az amerikai televíziónézők számára számos ismert és népszerű produkcióból jól cseng a neve, egészen a 2006-ban befejezett Law and Order (Törvény és Rend) sorozatig. Barátnője Bette Davis Midler hawaii születésű amerikai énekes-színésznő.

Provolone mellékneve[szerkesztés]

A magyar szinkron szerint "Frankó" Provolone a neve, ezért szerintem a "Snaps" nevet le kellene cserélni. (Lakatos, 2018.03.16.)

érdekességek[szerkesztés]

https://youtu.be/MlUI68vtGtQ Kgyuri vita 2023. május 25., 17:11 (CEST)Válasz