Vita:Opera (színmű)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Gothika 13 évvel ezelőtt

Jelentős szerzők[szerkesztés]

Nekem Smetanáról, Muszorgszkijról, Debussyről nem az ugrik be elsőként, hogy operaszerzők voltak, és ha operaszerzőket kellene sorolnom, rájuk biztos nem gondolnék (ez persze könnyen lehet a hiányos operaműveltségem miatt is). Viszont hiányzik a listából Bizet, Beethoven (még ha egyműves is), Csajkovszkij, Gounod, Gluck neve, hogy csak azokat említsem, akik hirtelen eszembe jutnak. Azonkívül jó lenne a listát vagy ABC, vagy születési időrendbe rakni, így még valaki azt hiheti, hogy minőségi sorrendről van szó. --Dhanak 2004. december 6., 23:55 (CET)Válasz

A névsorhoz jó forrás lehet az angol lap: List of opera composers. --Dhanak 2004. december 6., 23:59 (CET)Válasz

Falzett[szerkesztés]

Nos, a Gothika nevű felhasználó indokolás törölte a módosításaimat. Kíváncsi lennék mégis miért.

Javítsatok, ha tévedek de:

A kontratenor hang nem természetellens. A kontratenorok természetes módon énekelnek ilyen magasan. Minden férfi képes ilyen magas hangot kiadni, csak tehetség és képzés hiányában nem tudnak énekelni rajta.

Ehhez kell a különleges módszer, ami a falzett, illetve a fejhang.

A kasztrált hangja egy brutális operáció eredménye, ezért nincs is szüksége falzettra.

vö. falzett szócikk, http://www.kislexikon.hu/falzett.html http://www.mrzt.hu/VL/Alt-e.htm – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 80.98.78.131 (vitalap | szerkesztései)

Nos, ami természetszerűen nincs meg az emberben az természetellenesen van meg benne. De nem lehetetlen. Mint te is írod képzéssel, gyakorlással megvalósítható, akár a légtornászát. De az se része az ember természetének. A férfiak nagyon-nagy része semmilyen gyakorlás nélkül, nem képes női altot énekelni.
Az inkriminált rész információit Stephen Pettitt: Opera című könyvének Hangfajták fejezetéből (137 o.) vettem. Tehát ne töröld ha megbízható forrással nem tudod az ellenkezőjét bizonyítani.
Most ha valaki – IP címről – átírja s arra hivatkozik csupán, hogy szerinte nem így van vissza fogom a jövőben is állítani. Üdv.Gothika nevű felhasználó


Üdv, Gothika!
Bocs, azt hittem ez közismert tény, mert ezzel ellenéteteset sehol sem hallottam még. Ha következetes akarsz lenni, akkor át kell szerkesztened a magyar és angol wiki vonatkozó szócikkeit is.
Egyébként szó sem volt az ember természetéről - aminek meghatározása eléggé messzire is vezetne -, hanem csak arról, hogy természetellenes -e. Gondolom, akkor szerinted minden bravúr természetellenes.
Megjegyzem, engem az IP pontosabban azonosít, mint téged a felhasználónév.

Legyen szép napod, IP– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 80.98.78.131 (vitalap | szerkesztései)

Istvánka posta 2009. június 29., 10:20 (CEST)Válasz

Azt írtad: „A kontratenor hang nem természetellenes.”, erre próbáltam fentebb reagálni. Ugyanis kontratenor hangja a kontratenor embernek van, embernek mint fajnak. Namármost ami a nagy általánosságnak természettől adottan benne van, azt tekintjük természetes dolognak (pl. azt, hogy kétlábúnk van, vagy azt, hogy a férfiak hangja egy bizonyos magasságon képes énekelni), ha valaki háromlábbal születik, vagy egy férfi nagyon magas hangon énekel azt nevezzük az emberi természettel, és nem magával a természettel, ellentétesnek. Tehát amikor a természetellenesen magas hangot habozás nélkül átvettem Pettitt könyvéből akkor az emberi természetre gondoltam. Ennyiben természetellenes a kontratenor.

Az IP-t azért emeltem ki, mert a Wikipédián naponta többször is előfordul, hogy IP-ről beírogatnak (nem mindig jó szándékkal) emberek. Ha egy forrással alátámasztott infót vesz ki egy ismeretlen, vagy saját nézetet akar beírni azt általában vissza szoktuk vonni. Egy bejelentkezett, és régebben szerkesztő valakinek annyiban van előnye, hogy többé kevésbé ismerjük egymás munkásságát, egymást, s ha valaki bejelentkezett módosít tudom, hogy nemcsak szórakozik éppen valaki.

Én csak egy laikus operarajongó vagyok, nekem nem ez a szakmám, e cikket is csak azért írtam meg, mert csak egy rövid bejegyzés volt róla. De ha te szakértője vagy e területnek, minden további nélkül szívesen látunk, csak arra kérlek mindig támaszd alá állításaid, a Wikipédia ugyanis csak másodlagos forrás lehet.

Úgy néz ki szép napom lesz, ma nincsenek felhők :-). De azért kösz az kívánságod. Üdv.– Gothika 2009. június 29., 10:42 (CEST)Válasz

Idézet Istvánka Cogito linkjéből:
„Ha az alt és a tenor azonos legfelsõ hangmagasságokon énekel (b1–c2), a tenor hangja mindig érdesebb, mert ekkor a különleges fonáció, a nagy hangszalagfeszítés miatt az õ hangszínképében a hangok 3. és 4. formánsa jelentõsen kiemelkedik a környezetébõl, és nagyon közel kerül egymáshoz, ami a fül számára az érdes hang kritériuma. Akusztikailag egyébként onnan lehet megállapítani, hogy egy énekmód nem természetes, ha a hangszín érdes, ha túl sok felhangja van. ”
Szóval a férfi alt természetellenes (ti. az emberi természetes hanggal ellenes). Pont.– Gothika 2009. június 29., 10:52 (CEST)Válasz
Szervusz!
Jó régen nem jártam erre. Örülök, hogy az általam kifogásolt hibák javításra kerültek. Formai kérdéseken pedig kár tovább vitázni. Mindenestre leszögezném, hogy a "természetellenes" kifejezés szerintem messze nem azonos a "nem természetes" kifejezéssel.
És már tényleg csak kedélyesnek szánt kötözködés végett mondom, hogy újra olvasva a korábbiakat feltűnt, hogy egy helyen női altot éneklő férfiakat említesz. Egy kontratenor hangja pedig - bár olykor feminim - észrevehetően különbözik a női hangtól, mert ugye ami alt még nem feltétlenül női.
Mint operarajongó nyilván ismered a hangfajt, ezért pusztán illusztrációként:
Női alt
Fiú alt
Férfi alt

Üdv,

Kontratenor[szerkesztés]

Ne beszéljünk már zöldségeket! A kontratenor énekesek nem születési hiba miatt tudnak magas fekvésben énekelni, hanem mert megtanultak. Gothikának ajánlom figyelmébe a King's Singerst... Ők tudnak ám külön-külön is nagy C-től c''-ig mindent énekelni... SzekelyGa Parla… 2010. január 20., 04:07 (CET)Válasz

Senki nem beszélt születési hibáról, arról volt szó, hogy a férfiak csak gyakorlás révén tudják kiénekelni, azaz nem veleszületett dologról van szó. Továbbá szeretném megtudni miért tettél lektor sablont az egész cikkre, indoklást nem látok sehol. Légy szíves indokold, addig is leveszem. Üdv.– Gothika 2010. július 25., 23:10 (CEST)Válasz

Egy laikus operarajongó,aki tanult zenetörténetet[szerkesztés]

"Nekem Smetanáról, Muszorgszkijról, Debussyről nem az ugrik be elsőként, hogy operaszerzők voltak", nos ez valószínűleg azért van, mert nálunk nem tartoznak a legkedveltebb vagy legtöbbet játszott operaszerzők közé, de mind a hárman jelentős operaszerzők és ha operáról van szó meg kell őket említeni. Debussy csak egy operát írt (amelynek én írtam meg a szócikkét), de az mérföldkő volt az operatörténetben. A kontratenort pedig én sem tartom természetellenesnek, csak egy különleges adottságnak.

Átolvastam a szócikket. Tartalmi igazításokat csak az elején évgeztem, egyébként csak a hivatkozásokat és nelyvhelyeségi dolgokat javítottam. Nem merte levenni az átolvasásra vonatkozó sablont. Ha valaki gondolja nézze meg: így már jó lesz-e a szócikk? Jukiguni