Vita:Nyújtott limuzin

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt VillanyGabi 15 évvel ezelőtt a(z) Átnevezés témában
Ez a szócikk témája miatt az Autóműhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Autókkal kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Azt hiszem a nem "kombi" Trabantokat is Trabant Limuzinnak hívták. SyP 2007. szeptember 29., 16:50 (CEST)Válasz

Sajnos a magyar köznyelvben tévesen használják a limuzin szót, a lépcsős hátú, (főleg luxusautó) modellekre, melyek angol neve: sedan. Ez a fogalmi zavar ritkán előfordul angol nyelvterületen is, ezért a félreértések elkerülése végett a „limousine” szó elé sok esetben kiírják a „stretch” előtagot, de általánosságban a „limousine” vagy „limo” szóra minden hozzáértőnek a nyújtott limuzin ugrik be.

Nekem a „lépcsőshátú” a limuzin, (mint az 1200-es zsiguli) és cikk tárgya pedig a „sztrecs-limo”; de kutatómunkát végeztem:

  • Rédly Pál és Csajághy Antal: „A gépkocsik szerkezete és kezelése” - Közlekedési Kiadó 1951, III. kiadás. (430. oldal, első bekezdés)
    • „A zárt kocsit általában limuzinnak nevezik. A két ajtós kétüléses kocsit coupénak, a négyajtós limuzint szedánnak.”
  • Liener György: Autótipusok - Műszaki Könyvkiadó 1971 (227. oldal ábrái, "Karosszériajellegek vázlatai a nemzetközi meghatározások szerint")
    • (egy lépcsőhátú, "C" oszlpon ablakos, három üléssoros autó vázlatos rajza alatt)
      „LIMOUSINE. Négyajtós, csukott karosszéria, két állandó üléssorral, és a két üléssor közötti pótülésekkel, oldalanként három ablakkal. Általában hat-, illetve kilenc üléses kivitelben készül”
    • (egy lépcsőhátú, "C" oszlpon ablakos, két üléssoros autó vázlatos rajza alatt)
      „LIMOUSINE. Az előbbihez hasonló méretű és megoldású karosszéria, az utastér azonban az első üléssor mögötti válaszfallal két részre tagozódik”
  • „Az abroncstól a zsírzóig, Autós minilexikon és tíz nyelvű szakszótár” szerkesztette: Hack Emil - Műszaki Könyvkiadó 1985 ISBN: 963 10 6038-1 (128. oldal) (isz=idegen szavak; témakör felosztás)
    • limousine (e:limuzin) (isz) Négy- v. hatüléses, zárt kocsiszekrényű két- v. négyajtós személygépkocsi.”

Lehet, hogy a köznyelvben téves; de az egykori Merkur így szoktatott minket... :)VillanyGabi 2007. szeptember 30., 11:58 (CEST)Válasz

Miért lenne a köznyelv "téves"? a köznyelv egyszerűen tudomásul veszi, hogy a gépkocsik tengelytávjának meghosszabbításával tágasabb, esetleg több személy befogadására alkalmas, kifejezetten reprezentatív gépkocsikarosszériák vannak.
"A limuzin luxuskategóriájú gépkocsik extra hosszúságúra átalakított változata." Ez a meghatározás eleve pontatlan, mert leszűkíti a fogalmat.
A limuzin (eredetileg limousine) valóban karosszériatípus, amiről a meghatározás nem szól.
A fogalmi zavart az okozza, hogy eredetileg szó sem volt megnövelt tengelytávról, azaz nem szériagyártású gépkocsik bővített változatáról volt szó.
Akkor járunk el helyesen, ha a fogalmi részben mindként fogalmat, azaz a magyarországi szóhasználat fejlődését, változását is tükröztetjük.
De egy lexikonban annyit mondani, hogy "gépkocsik változata", meglehetősen elnagyolt.
Az is tény, hogy gyakran a limuzin valóban átalakítás eredménye, vagyis szérigyártású gépkocsikat egyedi megrendelői igények alapján alakítanak át, vagy legalábbis kis szériában. Az autóátalakító cégek (pl. a svájci Caruna, a brit Carbodies) közül azok a hosszabb életűek, amelyek egy-egy nagyobb autógyárhoz kapcsolódnak, mintegy a választékukat kiegészítve.--Linkoman 2007. szeptember 30., 12:13 (CEST)Válasz

Bitatoma a cikk semlegességét[szerkesztés]

Hazai viszonylat [szerkesztés] című fejezet szinte már reklám és a törölt Limo-King Limuzinszolgálat cikk helyi megfelője. Átdolgozandó. Beroesz 2007. december 3., 15:49 (CET)Válasz

    • A fenti bekezdést anon törölte. /2007. december 3., 21:13 84.9.49.27 (Vita) (3 674 byte) (Eroszakos szubjektiv agressziv vonas)/
      A cikk körüli problémák miatt ez fontos hiány. Visszaállítottam. VillanyGabi 2007. december 3., 21:31 (CET)Válasz

Átnevezés[szerkesztés]

A cikk valahogy mindig a nyújtott limuzinról akart szólni – hát legyen !
A „nem hozzáértőknek” a karosszéria változatról írok másikat.

VillanyGabi vita 2009. március 10., 18:20 (CET)Válasz