Vita:Napállandó

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Hoemaco 6 évvel ezelőtt a(z) bajok témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Csillagászati szócikkek (születő besorolás)
Földrajzi témájú szócikkek (besorolatlan)

bajok[szerkesztés]

Azért a Sulinetnek nem kell mindent elhinni! "Hosszú ideig a tudósok azt hitték, hogy a napállandó értéke mindig ugyanakkora. 1978 óta pontos mérések bizonyítják, hogy a napállandó értéke az év során hónaponként változik. A Föld a Nap körül ellipszispályán kering, ezért a Nap Föld távolság folyamatosan változik, s ez eredményezi a napállandó változását. " Legalább kétezer éve tudják, hogy a Nap-Föld távolság nem állandó, négyszáz éve az ellipszispályát is ismerjük. 1978-ban csak megmérték a változást, ez nem jelenti azt, hogy addig ne tudtak volna róla, elemi fizika. Ráadásul a Napállandónak kétféle definíciója is megtalálható. A másik (ld. pl. az angol wiki oldalon vagy itt https://www.britannica.com/topic/solar-constant , úgy adja meg, hogy a közepes Nap-Föld távolságban értelmezi (1CSE), és ekkor már független lesz az aktuális távolságtól.

Továbbá túlzás azt írni, hogy a felsorolt 19.századi emberek "megmérték" a napállandót. Ők ugyanis csak a Föld felszínére érkező napfénnyel tudtak mit kezdeni (igaz, próbáltak magashegységekben mérni) és abból becsülték meg a légkörön kívül mérhető értéket, de ez már csak egy becslés, nem mérés!

Továbbá említett források szerint 0,2%-kal változik a napfoltciklus során, így ezt nem feltétlen nevezném "jelentős ingadozásnak".

Egyébként annyira konstans, hogy különböző helyeken 1361, 1366, 1367 W is olvasható :D

Hoe Maco vita 2017. november 12., 10:24 (CET)Válasz