Vita:Nadrág (ruhadarab)

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Csikós, kanász, számadó juhász: mind szittya nadrágban jár[szerkesztés]

A nadrág – ki gondolná? – szkíta találmány. Neve iráni közvetítéssel került a görögökhöz. Először az i. e. 6. században tudósítanak róla. Anaxyrides cím alatt találjuk a megfelelő szótárakban és tudástárakban (pl. Paulys Real-Encyclopaedie der Classischen Altertumswissenschaft). Eredeti alakjából a perzsák vetkőztették ki, s a görögök is hozzátették ehhez a magukét. Volt ellenben a görögöknek, kizárólagos, saját ferdítésű szava is a nadrágra: brakes.

Nadrágban járt minden szkíta, továbbá atyafisága (pl. dák, geta, hun és török), valamint hűbérese (pl. a szarmaták és harcias hölgyeik, az amazonok). Szkíta nadrágban illegette magát méd, perzsa, armeniai, fríg, trák, valamint kínai, teuton, frank, belga, breton, kelta és a többi. Vagyis a fél világ szkíta nadrágot viselt. Mi több, a görögök még hőskölteményeik, hitregéik szereplőinek egyikét-másikát (pl. amazonok, trójaiak, Orpheus) is nadrágba bújtatták. Tegyük hozzá, aligha véletlenül. Az indoeurópai nyelvek a nadrág szónak jobbára második felét őrizték meg, pl. braka, bracca, breeches.

Mindezek ismeretében kérdezem: hogyan kerül a csizma az asztalra? Vagyis az ószláv na-drzsatyi szittya ülepünkre?

Egy kimerítő tanulmány a tárgyban: Malliot, J. (1804): Recherches sur les costumes, les moeurs, les usages religieux, civils et militaires des anciens peuples. Tome second. Costumes des peuples de l'ancien continent. Paris.

Jebusaeus vita 2015. november 23., 15:45 (CET)Válasz

Nincs rá bizonyíték hogy közép-ázsiai eredetű lenne, ugyanis kelták és teutonok is viselték.– Filederchest vita 2017. október 5., 11:24 (CEST)Válasz