Vita:Mick Jagger

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 12 évvel ezelőtt a(z) Lektorálandó, csonk témában

Erre a szócikkre érvényes a Wikipédia:Élő személyek életrajza irányelv. Ebben a legfontosabb, hogy a kortársakra vonatkozó megállapításokat a szerkesztők várakozási idő nélkül távolítják el a cikkből, a vitalapról és a felhasználói lapokról is, amennyiben azokhoz nincsenek megadva a cikk témakörében elfogadható, megbízható források.

(Ezt a sablont valamennyi életrajzi cikk vitalapján elhelyezzük, ha a cikk élő személyről szól. A szerkesztők tájékoztatására szolgál, és önmagában nem jelez hiányt.)

Lásd még a Wikipédia:Ellenőrizhetőség és a Wikipédia:Tüntesd fel forrásaidat! irányelveket.

Az egyes források alkalmazhatóságának szerkesztőségi fóruma: Wikipédia:Kocsmafal (források).

Ez a szócikk témája miatt a Könnyűzenei műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Vázlatos Ez a szócikk vázlatos besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Ary (vita), értékelés dátuma: 2011. december 2.
Könnyűzenei témájú szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Lektorálandó, csonk[szerkesztés]

Mick Jagger több évtizedes, máig bámulatos energiával folytatott munkássága sokkal többet érdemel, mint ez a cikk-kezdemény. Aki szerint ez cikk, annak ajánlom, olvassa el Karinthy Frigyestől a Shakespeare bátyjának monológját, miszerint a kis Vilinek öt ujja volt mindkét kezén és szerette a zsíros kenyeret. Mi? A darabjai??? Ő, mármint a báty, komoly dolgozó ember, nincs ideje színházba járni.
A "korai évei" egyébként arról tanúskodik, hogy valaki szokás szerint nekiesett az angol Wiki cikkének és lefordította a legkevésbé lényeges vonatkozásokat.
A cikkben az sincs eldöntve, hogy mennyire azonosítsuk a pályáját a Rolling Stones-szal. Egyelőre a szövege rész úgy fejeződik be, hogy "korai éveiben" nem tudott kottát olvasni. (Egyébként készülhetne lista azokról a neves zenészekről, akik nem tudtak kottát olvasni...)
Tehát jó munkát ehhez a naív csonkhoz!----Linkoman vita 2011. december 17., 16:18 (CET)Válasz

"rock and roll zenész"[szerkesztés]

Ez a jelző félrevezető. Mick Jagger nem rock and roll zenész. Ha már mindenképpen jellemezni akarjuk, akkor inkább R&B. De Jagger olyan all round szerző és előadó, akinek jellemzését nem érdemes egyetlen irányzatra leszűkíteni (pláne nem a szócikk első, felvezető mondatában). Hogy mondjak egy ellenpéldát: Chuck Berry, Bill Haley, vagy Jerry Lee Lewis rock and roll zenészek voltak, mert működésük túlnyomórészt erre az egy műfajra korlátozódott. Bob Marleyt is lehet reggae zenészként jellemezni. De például Eric Clapton esetében már némiképp félrevezető lenne, hogy "R&B gitáros", mert Clapton túlnőtt az R&B keretein, és nem is kevés nagyon ismert zenéje született más irányzatokban is. Ahogy Hobónál is félrevezető, ha csak annyit mondunk róla, hogy "bluesénekes". Hiszen a nagyon jellemző bluesok mellett zenéjének nagyobb része az R&B-től a sanzonig minden más, csak nem blues. Ezek a művészek egyszerűen nagyobbak annál, hogy egy mondatban, egyetlen műfajjal jellemezhetők legyenek. A "rock zenész" vagy a "könnyűzenei előadó" semlegesebb, szélesebb körű jelzőnek számít ilyen esetekben. Aztán a szövegben később ki lehet bontani részletesen a műfaji kérdést.