Vita:Kutya

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Robogos 7 évvel ezelőtt a(z) vadászati törvény témában
Ez a szócikk témája miatt az Állatok műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Teljes Ez a szócikk teljes besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Zsboldi (vita), értékelés dátuma: 2012. július 11.
Kutyafélékkel kapcsolatos szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Kedves Szerkesztő![szerkesztés]

A melléknév a (fő)nevet díszíti, míg a határozó a cselekedet v. történés körülményeit pontosítja. Igy a 'kutyául érzi magát'-ban a 'kutyául' határozószó (és nem melléknév), a 'kutya meleg van'-ban pedig jelzőként szerepelhetne, tehát melléknév lehetne, ... de nem az!

Miért nem tudod azt mondani, hogy 'kutya szép'? Egyszerű: olyan melléknevünk, hogy 'kutya' - nem létezik. Fenti mondat is csak azért értelmes, mert 'kutyának való meleg van' értelmű, ja, ha már itt tartunk, akkor a 'meleg van' és a 'kutya baja van' egyforma szerkezetű - nézz rá - a 'van' szócska hiánya nem indokolja, hogy egyikben a 'kutya' szót melléknévnek tekintsd, másikban meg határozónak.

Továbbá: 'Kutya élet, kutya világ' = Kutyának való élet, kutyának való világ. Semmi köze a curvákhoz. Leghelyesebb kötőjellel írni.

Kutyául megjárta = nagyon megjárta. Ja, kutya-nehéz a magyar nyelv, még annak is, aki népszerűsíteni akarja, amihez sok szerencsét kívánok. -- dragugyi


Segítség!!!!!!!!!!!! Valaki kicsinyítse le a képet, mert én nem tom! Nálam sokkal kisebb volt a gépen is! Hogy lett ebből ekkora??? --Bettina 2005. május 6., 06:36 (CEST)Válasz


Szia, Molcsa! Milyen forrásod van arra, hogy Lorenz elvetette a sakál-elméletet? Üdv, Adapa 2005. december 9., 09:01 (CET)Válasz

Szia Adapa! Az Ember és kutya 1993-as magyar kiadásában (Budapest: Katalizátor Innovációs Iroda) a sakálos résznél a fordító megjegyzésében írja, hogy Lorenz később egy tévéműsorban elismerte, hogy tévedett, és csak a farkas a kutya őse. --molcsa 2005. december 10., 18:32 (CET)Válasz

Rendben. Kivettem Konrad Lorenz nevét, de ez az egy múlt idejű mondat szerinted benne maradhat? Azért meggyőzőbb lenne, ha le is írta volna ezt Lorenz valahol. Nekem mindenesetre nagyon hihető volt az érvelése és a személyesen tapasztalataimmal is összecsengett, összehasonlítva az agaram tulajdonságait (az elmélet szerinti farkas-típust fedeztem fel benne) a kutyafajták többségével (aranysakál-típusok). Adapa 2005. december 11., 02:36 (CET)Válasz

Én etológusként nagyon tisztelem Lorenz munkásságát tényleg. De sok elméletét túlhaladta az idő. Igazából mindegy, hogy mit mondott vagy írt le. A mitokondriális DNS elemzése perdöntő mindenféle hipotézissel szemben. Itt a Vilá-féle Science cikkről írnak a BBC Online-on: [1] Azt találták, hogy az összes ma élő kutya csak egy pár darab nőstény farkas leszármazottja. Sakál sehol. --molcsa 2005. december 11., 07:30 (CET)Válasz

A Malamutfigyel.jpg című képen nem Alaszkai Malamutok, hanem Szibériai Husky-k láthatók. Habár a két fajta amerikai története a standardizálás idején szorosan összefonódott, a kék szemek az Alaszkai Malamut-nál ma nem megengedettek.


A kutya mint olyan Canis domesticus, nem?--Kriszta 2006. november 4., 15:05 (CET)Válasz

A kutya mint olyan, amiről e pillanatban 10 284 felhasználónak valami eszébe juthat...:)--Godson fóruma 2006. november 4., 15:10 (CET)Válasz
Találtam forrást Canis domesticusra, Canis lupus familiarisra is. SyP 2006. november 4., 15:16 (CET)Válasz
Hát jó...--Kriszta 2006. november 4., 15:51 (CET)Válasz

Üdv! Kicsit belepiszkáltam a lapba, szóljatok, ha valamit elcsesztem, még csak ismerekedem a wikipediával... A familiaris-domesticus kérdéskörre is beírtam a választ ;) mooneye 2008. február 9., 10:11 (CET)

My pet[szerkesztés]

"nekem is van egy kutyám a neve Happy. :) imádom"

Itt elfér.--Godson fóruma 2006. november 4., 15:07 (CET)Válasz

Híres kutyák[szerkesztés]

Híres kutyákat bele lehet írni? Pl. Mancs? Ma voltam lenn gyertyát gyújtani a szobránál... hordja oda a virágot meg a mécsest az egész város, mindenki szomorú miatta. :( – Alensha üzi 2006. november 4., 17:28 (CET)Válasz

Biztos bele lehet, csak ennél kicsit strukturáltabban...--Godson fóruma 2006. november 4., 17:33 (CET)Válasz

Kicsit helyreraktam, szétszedtem, kiegészítettem, meg kitöröltem a fajtákat, hiszen nagyon sok van, szerintem nincs értelme ide rakni. Ha valaki szerint mégis, akkor legalább ne csak kettőt rakjon fel, vagy írjon már oda valamit, hogy miért is említésre méltó, de inkább keresse fel a kutyafajtás lapot, thx. Elfelejtettem összegzést írni, sorry, legközelebb ügyesebb leszek ;) mooneye 2008. február 9., 11:07 (CET)

Vélemény a szócikkről![szerkesztés]

Hali!

Szerintem jó a szócikk, csak:

  1. CSONK
  2. Kevés forrást tartalmaz
  3. A képek száma sem túl sok
  4. A 125 millió év óriási elírás. A hivatkozott lapon Csányi Vilmos etológus nyilatkozik, 125 ezer évről. Ezt azért is mihamarabb szükséges javítani, mert ilyenekből pattannak ki azután az urbánus legendák a 125 millió éves emberi maradványokról...

Ettől függetlenül remélem lesz valaki aki végre normálisan megírja. – Peda 2008. február 9., 09:52 (CET)Válasz

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Aki tud idegen nyelveket, az plz nézze át a nem magyar linkeket, hátha az is tele van cikkekkel vagy egyéb lényegtelen dolgokkal, thx... Meg egybként is, a kutya szócikk megtalálható sztem minden ismert nyelven, ne szórjuk már tele ilyenekkel a magyart, ami épp hogy csak létezik... mooneye 2008. február 9., 12:16 (CET)

Öleb?[szerkesztés]

Tudtommal az öleb elsősorban nem kis méretű kutyát jelent, hanem speciális célra tenyésztett(?)/tartott(?) kutyát.

A kis kutyára inkább az öleb méretű kutya a helyes?

Duhos vita 2010. október 23., 16:15 (CEST)Válasz

Veszélyes kutya[szerkesztés]

Kedves Olvasni Tudó szerkesztőtársak

Ausztrálok megvizsgáltak egy rakás kutyaharapást, és azt találták, hogy a "veszélyes kutyákra" jellemzőbb, hogy milyen a gazdájuk, mint az, hogy milyen fajtájúak. Látott erre valaki idézhető forrást? (Radio Australia netes adás)

--Duhos vita 2011. december 14., 08:15 (CET)Válasz

Ebadó[szerkesztés]

Ezt a részt kivettem: "Magyarországon az önkormányzatok a kutyák után adót szednek, illetve a kutyatartók adatait háromévente összeírják[3]Ez várhatóan rengeteg kóbor kutyát fog eredményezni, illetve sok kutyát fognak elpusztítani[4] A beszedett adó várhatóan kisebb lesz, mint a forgalomcsökkenés az állatorvosi rendelőkben, illetve egyéb a kutyatartást segítő szolgáltatóknál, így várhatóan a költségvetés bevétele csökken[5]" Nem ír arról, hogy milyen előnyei vannak, miért vezették be stb. Teljesen egyoldalú leírás. Aki pedig komolyan abban hisz, hogy emiatt "az állatorvosi rendelőkben, illetve egyéb a kutyatartást segítő szolgáltatóknál" forgalomcsökkenés lesz, az gondolkodjon el azon, hogy aki évi 6000 forint miatt kidobja vagy elpusztítja a kutyáját, az mennyit költhetett állatorvosra, kutyakiképzőre stb. s kötelező veszettség elleni oltáson kívül. Szerintem nem sokat. Emellett az ebadóról szóló rész szerintem nem a cikkbe való, hiszen akkor írni kéne a pórázkötelezettségről és más velük kapcsolatos törvényekről is. De ha valaki NORMÁLISAN KIDOLGOZVA, A SEMLEGES NÉZŐPONT ELVÉT FIGYELEMBE VÉVE mégis belerakja, én nem zárkózom el a dologtól.Mudi vita 2012. január 18., 22:52 (CET)Válasz


Kedves Mudi

Amit írtam forrásoltam, ha nem tetszik egészítsd ki:

  1. Most az ebadó összege nevetséges az állattartás összköltségéhez képest, de meddig tart ezt megváltoztatni? Egy nyugdíjas is könnyen kifizeti FiFike után, akivel a napi betevőjét osztja meg?
  2. Rengeteg a kivétel, akinek nem kell fizetni
  3. Az önkormányzatnak kötelező összeírni a kutyákat. A pillanatnyi összegek valószínűleg ennek a költségét sem fedezik. Fenntartható így a rendszer, vagy emelni fogják az összegeket, csökkenteni a kivételeket?

Ezek nem wikikonform állítások, nem is írtam bele, de kis google keresés után tudod forrásolni és beírni. Közelebb lesz a "A SEMLEGES NÉZŐPONT ELVÉT FIGYELEMBE VÉVE" kitételhez (Pár nem forrásolható tényt a vitalapodra írtam).

"aki évi 6000 forint miatt kidobja vagy elpusztítja a kutyáját, az mennyit költhetett állatorvosra,"

Igen ezt sok sok helyen lehet olvasni. Végeztess reprezentatív felmérést, tetesd közzé, és dolgozd bele a cikkbe, nekem erre nincs pénzem, a magyar alkotmány azonban előírta (Talán az alaptörvény is előírja) az ártatlanság vélelmét, te pedig prejudikálsz. A felmérésem nem reprezentatív, illetve arra nem vonatkozik, hogy hányan nem dobják ki, de a környékünkön újabban sötétedés után óvatosnak kell lenni, mert december óta egy jelentős méretű falka alakult ki, illetve több egyébként gondosan tartott (oltott, iskolázott, sétáltatott) kutya is hirtelen eltűnt.

"írni kéne a pórázkötelezettségről és más velük kapcsolatos törvényekről is" Rajta, egy cikkből nem csak törölni, hanem bele írni is lehet (újat mondtam?)

"Nem ír arról, hogy milyen előnyei vannak, miért vezették be" Ha ezt beírom, akkor biztos, hogy kiveszed ide leírom:

  1. Rájöttek, hogy nem csak az autósokat lehet fejni, hanem a kutyásokat is. Bevezetnek egy adót nevetségesen alacsony összeggel, rengeteg kivétellel. Később a kivételek megszűnnek, az adó összege emelkedik. (Lésd a budapesti parkolási díj. Alacsony összeggel indokolható helyeken bevezették, és most már lakótelepek parkolóiban is üzemeltetik) A hivatalos indoklás csak maszlag valami politikai, nem kutyás cikkbe való.
  2. A kormány elvette az önkormányzatok bevételeit, valahogy pótolni kell
  3. Remélik, hogy a nem kívánt szaporulatot visszaszoríthatják, azzal, hogy az emberek ivartalanítják a kutyáikat. Aki trehányságból, vagy meggyőződésből eddig nem tette meg emiatt fogja?
  4. Csökkenteni akarják a kutyatámadásokat. Erre kér szövegváltozatot láttam Veszélyes kutya az amelyik:
    1. haraphat
    2. veszélyes lehet

A témával foglalkozó ügyvéd szerint ezt valószínűleg úgy fogják értelmezni, hogy "pitbul, vagy hasonló".

Ha azonban szó szerint értelmezik akkor csak annyi, hogy az 1., esetben a kutyának van foga. a 2., a kutya létezik, hiszen az is veszély, hogy átesem rajta.

Az ABC News szerint egy év (ausztráliai) kutyatámadásait feldolgozva a harapós kutyára nem a fajtája, hanem a gazdája a jellemző.

Az ebadót a tárgyév első napján kell fizetni. Nálunk az önkormányzat még nem döbtött, hogy beszedi-e (többe kerülne beszedni, mint amit remélnek tőle). Hogyan teljesítsem a kötelességemet?

Ha gondolod szívesen ki is fejtem ez csak az összefoglaló

--Tisztelettel: Duhosvita 2012. január 19., 07:39 (CET)Válasz

Áthoztam forrásokkal:

Magyarországon az önkormányzatok a kutyák után adót szednek, illetve a kutyatartók adatait háromévente összeírják[1]Ez várhatóan rengeteg kóbor kutyát fog eredményezni, illetve sok kutyát fognak elpusztítani[2] A beszedett adó várhatóan kisebb lesz, mint a forgalomcsökkenés az állatorvosi rendelőkben, illetve egyéb a kutyatartást segítő szolgáltatóknál, így várhatóan a költségvetés bevétele csökken[3]


--Tisztelettel: Duhosvita 2012. január 19., 08:07 (CET)Válasz

Természetesen igazad van mindabban, amit leírtál. Nem az ebadó létjogosultságáról szeretnék vitázni. Csak szerintem egy wikipédiás cikkbe az ellenkező véleményeket is bele kéne venni. Itt ez nem történt meg. Amire én gondolok: felelős állattartásra nevelés: csak az tartson kutyát, akinek van rá pénze. Akinek nincs évi hatezer forintja, tehát havi ötszáz erre a célra, az mit csinál, ha holnap elüti a kutyust egy autó és az állatorvos odaadja neki a 100 ezer forintos számlát? Ivartalanítás, örökbefogadás népszerűsítése. Azt írod: "a magyar alkotmány azonban előírta (Talán az alaptörvény is előírja) az ártatlanság vélelmét". Ez így van. De te is ugyanígy feltételezed, hogy: "ezt valószínűleg úgy fogják értelmezni, hogy "pitbul, vagy hasonló""és azt, hogy "Rájöttek, hogy nem csak az autósokat lehet fejni, hanem a kutyásokat is. Bevezetnek egy adót nevetségesen alacsony összeggel, rengeteg kivétellel. Később a kivételek megszűnnek, az adó összege emelkedik."

Nem az a célom, hogy a kormányt védjem, Isten ments. Csak az, hogy helyén kezeljük a dolgokat. Végre egy kormány azzal is törődik, hogy a Mo-i kutyatartási kultúra megváltozzon. Vannak kifogásolható részei, pl. magyar fajták adómentessége--> magyar fajtát az is tarthat, aki nem tudja normálisan ellátni, meg amit te is írtál, hogy mi számít veszélyes kutyának. Ha én döntéshozó pozícióban lennék, akkor inkább valamilyen vizsgát tennék kötelezővé. Ismétlem, nem a Fideszt védem, nem is szavaztam rájuk. Csak már nagyon régóta várom, hogy valaki, akinek van annyi hatalma, hogy tegyen is valamit úgy gondolja, hogy a felelős állattartás elősegítése állami feladat is. És bárki, aki ezért valamit tesz, azt én támogatom és támogatni fogom, pártállástól függetlenül.

Engedelmeddel kiegészítem a szakaszt úgy, hogy a másik oldal álláspontja is szerepeljen benne.Mudi vita 2012. január 19., 14:14 (CET)Válasz

Ezt a szakaszt én kivenném: "A beszedett adó várhatóan kisebb lesz, mint a forgalomcsökkenés az állatorvosi rendelőkben, illetve egyéb a kutyatartást segítő szolgáltatóknál, így várhatóan a költségvetés bevétele csökken". Elolvastam a forrásként megjelölt cikket, de nem találtam benne ilyesmit. Lehet, hogy a hozzászólások között van ilyen, bevallom, azt nem olvastam el, de szerintem az fórumhozzászólások nem fogadhatók le forrásként. Emellett továbbra is úgy gondolom, hogy aki havi 500 forint miatt dobja ki a kutyáját, az nem igazán költött eddig kutyatartást segítő szolgáltatásra. Mudi vita 2012. január 19., 14:27 (CET)Válasz

Kedves Mudi

Ha van kutyád akkor tudod, hogy nem csak az ebadó kerül pénzbe, hanem a kutyakaja, illetve az oltás is (ami szintén tartalmaz ebadót). Ha ezt a baromságot a chipeléshez hasonlóan "felmenő rendszerben" vezetnék be nem lenne vele gond. De ha kéred az én kutyáimat is viheted, amennyiben bevezetik nálunk az ebadót. Szegény tanulatlan, elhanyagolt állatok bemutatókra járnak, a gyereknapi programjuk már most tele van, de plusz X ezer forintot már nem tudok a kormányainkra költeni. Mivel van foguk, még az is lehet, hogy 20 000 Ft-t próbálnak rólam kutyánként legombolni.


--Tisztelettel: Duhosvita 2012. január 19., 14:55 (CET)

A helyzet elmérgesedését megelőzendő a Kutya lapot levettem a figyelőlistámról.

--Tisztelettel: Duhosvita 2012. január 19., 14:58 (CET)Válasz

Vadászati törvény[szerkesztés]

Sajnos a motivációmat sikerült "megigazítani", de ma beszéltem egy vadásszal. A vonatkozó törvényt nem ismeri, de, ha vadászat közben meglát egy kutyát akkor lelövi "mint a sz@rt"(mert mozog?).

Mivel:

  • Veszettséget terjeszt (egy elkóborolt kutya azért nagy valószínűséggel oltott)
  • Megriasztja a vadakat, és attól elpusztulnak (A Róka és egyéb ragadozók nem riasztják meg a vadat?)


Kutyával vadászni (úgy, hogy a kutya fogja meg a vadat) nem szabad, pedig a dog, magyar agár és több más fajta erre van kitenyésztve

Összefoglaltam, a többi a Ti dolgotok

--Tisztelettel: Duhosvita 2012. január 24., 15:02 (CET)Válasz

Ne idegesítsd magad[szerkesztés]

Ezeknek a beszólásoknak egy része ezt célozza (márhogy idegesítsen és hiteltelenné tegyen), (persze a kutyához mindenki ért!; Akkor miért nem vették a fáradságot, hogy meg is írják? Ezzel a mentalitással már sokat találkoztam!), persze lehet közöttük jó, azt köszönd meg és használd fel. Lesz ez még cifrább is. Az összes idegennyelvű hivatkozást le fogom ellenőrízni. (Esetleg kiegészítem, esetleg meghúzom, de formailag mindenképpen át kell dolgozni. Ezt megcsinálom! Elég aprólékos munka, de végül is nem nagy ügy.) Ne veszz össze a kritikusokkal! Nem jó taktika! (Persze azt sem mondom, hogy minden marhaságot el kellene fogadni! Ha valamit helytelennek tartassz talán szóljál előbb. Persze nem akarok rádtelepedni, meg a témában is Te vagy jártas. Üdvözlettel:Lji1942 vita 2012. február 1., 14:32 (CET)Válasz

Jegyzetek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Bedolgozandó[szerkesztés]

--Tisztelettel: Duhosvita 2012. február 2., 07:57 (CET)Válasz

/* A kutya az emberi kultúrában */[szerkesztés]

Hiányzik több szabály:

  • hova lehet kutyát vinni, hova nem
  • póráz, szájkosár előírások

A segítő kutyák szerepe

A kutya kapcsolata a családdal

Hirtelen ez jutott eszembe

--Tisztelettel: Duhosvita 2012. február 2., 19:46 (CET)Válasz


A laptörténet szerint megint nem nyúlt senki a változtatásaidhoz és a vitalapján se törölte a listát, ugyanott megtekinthető. – Laci.d vita 2012. február 4., 12:31 (CET)Lji1942 vita 2012. február 5., 07:17 (CET)Válasz

Jókat írtál be![szerkesztés]

Ezeket kivettem a cikkből egy későbbi "munkakutya, vagy hasonló" cikkben jobb helyül lenne[szerkesztés]

  • De a munkakutyák fejezet bővítésére nagy szükség volna! Néhány téma:
  • Vadászat (a különböző vadászati módszerekre kitenyésztett kutyafajták pl. kotorékebek, agarak stb.külön cikk van rá
  • Szánhúzó kutyákok
  • Őrző-védő kutyák (házőrzők is)
  • Kereső- és mentőkutyák
  • Nyomozókutyák/Rendőrkutyák
  • Kábítószerkereső kutyák
  • Krónikus betegségben szenvedő gyermekek vigasztalói és játszótársaiOK
  • Vakvezető kutyákOK
  • Veszélyes kutyák - lényegében a nem, vagy rosszul idomított, esetleg krónikus fájdalmakban, vagy más betegségekben szenvedő kutyák
  • Szépség- és más kutyaversenyek
  • Az állattorvosi ellátás helyzete
    • A gazdák felelőssége:
  • Megfelelő körülmények és táplálék (Nem konyhai hulladékok, hanem speciális kutyaeledelek!)
  • Mozgásigény biztosítása és játék
  • Alapvető dolgokra idomítás és fegyelmezésKülön cikk van
  • Tisztántatás (fürdetés, a bundázat rendszeres átkefélése, pl. séta után)
  • Élősködők kiirtása és a

fertőzöttség gyakori és rendszeres ellenőrzése (különös figyelmet érdemel, ha gyerekek vannak a családban

  • Rendszeres állatorvosi kontroll
  • Védőoltások rendjének szigorú betartásaOK A kutya betegségei szakasz
  • Fogászati kontroll

A dolgok sötétebb oldala[szerkesztés]

  • Rengeteg a kóbor kutya, ami főleg volt gazdájuk felelőtlenségéből adódikVan már fejezet, talán bővítendő
  • Ezek betegségeket terjesztenek, emberekre (főleg gyerekekre és idősekre) veszélyesek lehetnekAz egészségügyi hatások között megvan
  • Falkákba verődve komoly károkat okoznak az értékes vadállományban (és természetesen nem nézik mi a védett, és mi a nem)Miért a vadászok nézik?
  • Nagyon visszataszítóak a kutyaviadalok, ahol az erre idomított szerencsétlen állatok cafatokra tépik egymást. (Igaz, hogy ez civilizált országokban szigorúan tilos, de a fogadásokkal olyan pénzek mozognak, hogy megtalálják az illegális utakat a szervezők.)

Kutató-mentő kutyák[szerkesztés]

Hadi kutyák[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

http://index.hu/belfold/2012/02/17/kilovesi_engedelyt_adtak_a_kobor_kutyakra_egerben/?rnd=375

--87.242.19.9 (vita) 2012. február 17., 17:26 (CET)Válasz

Egyenlőre nincs meg a helye a cikkben, nincs hozzá forrás[szerkesztés]

(Már van helye is forrása is)

A kutyahűség[szerkesztés]

A kultúrában a kutya sokszor a hűség jelképeként jelenik meg, aki a gazdájáért, és annak családjáért az életét is örömmel feláldozza. Ez a kép a kutya falkaviselkedésének megfigyeléséből ered. A kutya a gazdáját és annak családját (jó esetben) falkavezérnek, illetve felettes falkatagnak tekinti, akiknek a megvédése az ő feladata.

Azok az esetetek, amikor egy kutya a gazdáit nagy (esetleg kontinensnyi) távolságot megtéve is megkeresték, inkább az irodalom tárgykörébe tartoznak (Eric Knight: Lassie hazatér), vagy egy kutyaéleten át várnak gazdájukra (Argosz, Hacsikó), bár fordulnak elő hasonló dokumentált esetek, ezek kivételesnek tekinthetőek. Ilyenkor a tipikus viselkedés, hogy a kutya keres magának másik falkát (gazdát, vagy „valódi kutyafalkát”), amelyet aztán épp úgy védelmez, mint az „eredeti” családját. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Vigyory (vitalap | szerkesztései)

Nagy nap a mai[szerkesztés]

A mai napon a cikk mérete meghaladta a 100 000 byte-ot.– Vigyory vita 2012. március 4., 18:42 (CET)Válasz

Segítségkérés[szerkesztés]

Kérem a nálam tapasztaltabb kollégákat, olvassák át a cikket, illetve a városi póráz/szájkosár szabályt, illetve a vadászati törvény vonatkozó szakaszait (ha a vadász kutyát lát lelőheti), dolgozza be a cikkbe.

Vigyory vita 2012. március 4., 18:45 (CET)Válasz

Szervusz, Vigyory! Igaz, hogy nem vagyok tapasztalt, de bedolgoztam a cikkbe a kért jogszabályhelyeket. Üdvözlettel: --Ronastudor a sznob 2012. augusztus 3., 15:00 (CEST)Válasz

Kutya(étel)[szerkesztés]

A Kutya szláv étel is lehet, aminek semmi köze az ebhez. Az enwiki cikke:en:Kutia ru:Кутья (igen az árírás nem pontos, de használják a kutya formát is)

Hogyan tovább?

Radice vita 2012. szeptember 15., 09:55 (CEST)Válasz

Fehér szembogár?[szerkesztés]

Azt írja a cikk:

A farkassal és a csimpánzzal ellentétben a kutyának van fehér szembogara, ezért a kutya és az ember képes követni egymás tekintetét, illetve utasítást, információt tud egymásnak átadni a tekintetével.
https://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Kutya&diff=next&oldid=11199032 -- itt került bele

Ez így eléggé blődségnek tűnik, tekintve, hogy a kutya és az ember szembogara is fekete, és az embernél a fehér szembogár a hályog vagy retinoblastoma jele, ami sem a kommunikációt, sem a telepatikus képességeket nem javítja. Azt hiszem, hogy ez egy copypastéval került be a cikkbe. Kerestem megbízható forrást, de nem találtam. A mellette megadott cite (/www.behav.org/student_essay/dogs/danka_csilla_visszab.pdf - valamilyen dolgozatnak néz ki) nem ír ilyet. Vélemény? -- PkunkpostaArd-Oifig an Phoist 2013. január 6., 21:38 (CET)Válasz

Van rá valahol forrás (Ezek szerint rossz került rá), az elírás nem mai 11 hónapos. A lapot naponta átlagosan 428-an nézik, és eddig senkinek nem tűnt fel/nem javította. Egyenlőre kikapom onnan.

Robogos vita 2013. január 7., 16:45 (CET)Válasz

Az előző megjegyzés erre vonatkozik

2013. január 7., 19:34 (CET)

OK & kösz, Pkunkpalacküzenő 2013. január 8., 08:35 (CET)Válasz

Forrást találtam, de nem teszem vissza, mert nekem a kutya a szemével még semmit nem mutatott, max az orrával vagy a testével ("állta a vadat").


Robogos vita 2013. január 8., 10:19 (CET)Válasz

És megfigyeltél nála fehér szembogarat? Pkunkpalacküzenő 2013. január 8., 10:51 (CET)Válasz

Nem, de a szeme fehérje tényleg látszik néha, de nem tűnt fel, hogy kommunikációra használná. Robogos vita 2013. január 8., 11:02 (CET)Válasz

OK, Ronastudor "google: kutya fehér szembogara" keresése mégiscsak segített, kiderült, hogy nem a szembogár, hanem a szemtest, a szivárványhártya körüli rész a fehér, az eredeti csak egy félreértés volt. Szembogár = pupilla = fekete. Bár a farkas szeme is lehet egészen világos, ld. farkas galéria a commonsban.

Üdv, Pkunkpalacküzenő 2013. január 8., 12:11 (CET)Válasz

Egy forrás[szerkesztés]

http://www.topmancs.hu/etolcikkek.pdf

Robogos vita 2013. január 9., 09:12 (CET)Válasz

--

Nekem mostanában nincs kutyám, de ez a cikk egyre érdekesebb. Komoly változásokat hozott a környezetemben – ezt csak saját magamból kiindulva mondom, de objektív megfigyelési eredményeim is vannak: a házbeli kutyák sokkal barátságosabbak velem, amióta a szócikket egyáltalán olvasni kezdtem (tudomisén, tavaly ősz valami hónap) – pedig ők nem is olvassák a vikipédiát!

Ezért aszondom: kösz, sokkal jobban megértem őket most, mint korábban (vagy fordítva, ők értenek meg jobban engem) – és ráadásul a macskákat is!

Pkunkpalackpošta 2013. január 18., 00:47 (CET)Válasz

Enciklopédiacikk helyett állattartási útmutató[szerkesztés]

Egy részét már kipucoltam, de maradt benne még bőven enciklopédiába nem való megfogalmazás. Ez gyakorlatilag nem egy tudományos cikk a kutyáról, hanem egy "hogyan tartsunk kutyát" blogbejegyzés helyenként.... Ilyen mondatokkal, mint "A mérgezések megelőzésének alapszabálya, hogy soha ne tároljunk mérgező anyagokat olyan helyen, ahol a kutya hozzáférhet." ...... Van még benne bőven ilyen. Xiaolong Üzenő 2013. augusztus 22., 15:55 (CEST)Válasz

A cikket szét kéne szedni részekre, amit már elkezdtem (az alcikkek nagy része megvan), azonban blokkolással lettem fenyegetve, amikor a gigantikus fejezeteket pár mondatnyi összefoglalóvá tömörítettem, és az alcikkre hivatkoztam.

A kutyatámadás rész enciklopédikussága vitatható, azonban kellően fontosnak tartom, mivel sokan "természetesen" zuhannak be a kutya pofájába (esetleg szó szerint), ezzel a kutya intelligenciájára bízva, hogy harap-e (Amióta csak szájkosárban megyünk ki az utcára jóval kevésbé), az ismeretterjesztés miatt javaslom a ha kutyással találkozunk bekezdés visszavételét.

A 80 illetve 81 forrás szerintem megbízható, mivel csak arra forrás, hogy az nem jelenik meg a médiában, hogy a kutyát a gyerek vegzálja (Ennek saját szememmel igen szélsőséges példáját is láttam), és az nem támad vissza a gyerekre (még akkor sem, ha az konkrétan az életére tör). Szerintem, ha nem tartod jónak egyszerűen kapd ki, keresek másikat.

Robogos vita 2013. augusztus 22., 16:38 (CEST)Válasz

Köszönöm, hogy végre nem csak én szenvedek ezzel a cikkel. Az én erőmet már rég meghaladja. Robogos vita 2013. augusztus 22., 16:41 (CEST)Válasz

Egy megszűnt forrást kivettem, a most 80-al jelölt pedig nem forrás, hanem illusztráció, azonban jobb formát nem ismerek. Robogos vita 2013. augusztus 22., 17:25 (CEST)Válasz

Blogokat kiszedtem (kivéve..)[szerkesztés]

A forrásként bent hagyott blogok:

(A keresés úgy történt, hogy rákerestem a blog szóra a forrásban)

Robogos vita 2013. augusztus 26., 10:42 (CEST)Válasz

A kutya betegségei[szerkesztés]

Máskor ne azt írd megjegyzésnek, hogy „szigorú vágás”, hanem hogy A kutya betegségei cikkben ezek a részletek megvannak. :-) Hidaspal vita 2013. október 13., 16:07 (CEST)Válasz

az emberi tevékenységek(munka):ovonő tanár(tánctanár ,énektanár,testnevelés tanár)orvos,stb

Segítségkérés[szerkesztés]

Szervusztok!

A kiemelt résszel kapcsolatban kérek segítséget. Jóváhagytam, mert nem tudom „megkontrázni”:

„A kutya vagy eb (Canis lupus familiaris) ujjon járó emlős ragadozó állat, a szürke farkas (Canis lupus lupus) egy már kihalt alfajának háziasított formája. Az egyetlen olyan állatfaj, amely tudományos nevében megkapta a familiaris, azaz a családhoz tartozó jelzőt.” Köszönettel: --Ronastudor a sznob 2014. március 12., 12:06 (CET)Válasz

4 és 5 jelű forrás 37.220.128.210 (vita) 2014. március 14., 13:05 (CET)Válasz

Kedves Szerkesztőtársak[szerkesztés]

Ezennel ezt a cikket leveszem a figyelőlistámról. Felhívom a figyelmeteket, hogy még vannak sablonok, amit rá lehetne tenni. Azonban a többi cikkel is össze lehetne hasonlítani, ide értve a kiemelteket is. Harcoltam már eleget, dolgozzatok rajta ti.

Robogos vita 2014. július 21., 16:42 (CEST)Válasz

A figyelőlistád a magánügyed. A Wikipédia pedig nem harctér. OsvátA Palackposta 2014. július 21., 16:52 (CEST)Válasz

Milyen igazad van. Hidaspal vita 2014. július 21., 20:35 (CEST)Válasz

1., Tájékoztatás volt. 2., Ha nem harctér, akkor arra kérek valami alátámasztást, mert a tapasztalatom más. 3., Akinek igaza van tudjátok mi jár? A szája

Nekem nincs igazam, hozzám képest mindenki másnak igen (definíció).

37.220.128.210 (vita) 2014. augusztus 13., 09:18 (CEST)Válasz

vadászati törvény[szerkesztés]

A szakasz elavult. Szerkesszetek bátran a törvény változott, de csak ti tudjátok jól javítani

Robogos vita 2016. szeptember 5., 20:13 (CEST)Válasz