Vita:Kubuntu

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk témája miatt az Informatikai műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Bővítendő Ez a szócikk bővítendő besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nagyon fontos Ez a szócikk nagyon fontos besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: SkuwiK (vita), értékelés dátuma: 2022. június 22.
Informatikai szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

Cikk újraértékelése[szerkesztés]

Nekem úgy tűnik, hogy sok szempontból megfelel a 'jól használható' besorolásnak, de még némi tartalmi bővítés nem ártana előbb a szócikknek. — SkuwiK ... v i t a    2022. június 22., 22:38 (CEST)Válasz


Kubuntu, Ubuntu és a Canonical viszonya[szerkesztés]

Canonical:
Amolyan gazdasági, technikai háttérszervezet az Ubuntu, és egyéb, az Ubuntuval kapcsolatos szolgáltatások számára, mely a Canonical szárnya alá becsatlakozott Ubuntu változatokat is nagyfokúan támogatja. Ezek az Ubuntu változatok részben független közösségeket alkotnak.
Ubuntu:

  • a márkanév: A Canonical háza táján minden Ubuntu-változat tartalmazza az 'ubuntu' nevet (Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie...), és a szerver változat is Ubuntu Server néven fut. Tehát minden az Ubuntura utal, ugyanakkor az Ubuntu nem utal a nevében - a disztribúció tekintetében - semmi olyanra, ami házon belül a többi disztribúciótól megkülönböztető jelző lenne (Kubuntu - KDE, Lubuntu - LXQt, Ubuntu Budgie - Budgie). Ennek több előnye van az Ubuntu számára: egyértelműbbé teszi, hogy ez a fő disztribúció a Canonical-nál, a neve nem köti semmilyen technikai megoldáshoz (a felhasználói felületet is bármikor lecserélheti, ahogy erre már volt is példa) és a márkanév könnyedén túlnyúlhat a fődisztribúció mivoltán. Utóbbira példa az Ubuntu közösség, melynek aktív tagjai az Ubuntu egyéb változatait használók is.
  • a disztribúció: A főváltozat, a Canonical eredetileg ennek támogatására jött létre. Jelenleg a GNOME felülettel érhető el. A többi változat ennek a megbízható magjára épít és esetenként (pl. verziókiadási időben) ehhez igazodik, vagy pl. segíti (a mag) fejlesztését.

Kubuntu:
"Kubuntu is a trademark of Canonical Ltd."[1] - tehát a Kubuntu márkanév a Canonical tulajdona. A Kubuntu az Ubuntu szoftvertárolóit használja (a Kubuntu specifikus csomagok is!), ez egyben azt is jelenti, hogy az elérhető programok éppoly frissek Ubuntun, mint Kubuntun (hisz pontosan ugyanazok). A felület KDE, ettől Kubuntu a Kubuntu.
SkuwiK ... v i t a    2022. szeptember 13., 00:13 (CEST)Válasz




2022.10.04. 18:29 szerkesztési megjegyzés bővebben[szerkesztés]

A visszaállított szerkesztések szerkesztési összefoglalója:

  • ‎ Eltérések az Ubuntutól: szürke sorok ki a táblázat enélkül is értelmezhető
  • ‎További információk: nem kapcs linkek ki (ezek az ubunturól szólnak ,ahhoz meg van külön szóciikk)
  • Telepítés: Telepítés ki, ahogy a bekezdés is írja, ott a honlap. Ezen felüli érdemi infó nincs benne
  • ‎Verziótörténet: galéria
  • Eltérések az Ubuntutól: az egész bekezdés egy mondatban összefoglalható, ami a szócikk bevezetőjében már benne van, nem ad érdemi infót a majdnem teljes egyezés feltüntetése. A bekezdés eleje pedig az ubunturól szólt.
  • táblázat vissza

Az előbbi szerkesztési összefoglalók visszavonásának indoklása:

  • Szürke színezésnek funkciója volt, a szövegben alatta szerepelt is, hogy mi. A szürkeárnyalatos oszlop feltüntetésének indokoltsága, hogy egyértelműen jelezze, meddig terjed az operációs rendszer alap telepítése. Mint tapasztaltam ez még Windows esetén sem minden felhasználó számára egyértelmű, itt a táblázatban szereplő 'szoftvertároló' szó pedig talán még egy külön szócikket is megérdemelne.
  • A Kubuntu közösség használja az adott Ubuntus webcímeket is - A Kubuntu egy Ubuntu flavour, így tulajdonképpen nem is kérdés, hogy mit keresnek esetenként ubuntu.com-os domain alatt. Persze félreértésre adhat okot, hogy a Canonical-on belül mindent úgy próbáltak kialakítani, hogy az Ubuntu márkanevet erősítse.
  • Telepítés fejezet fontos része a szócikknek. Amennyiben arról szólna, hogy itt a honlap, keresd fel, akkor tényleg nem lenne értelme. Nem erről szól. Már magában a 3 külső hivatkozásból is csak 1 vezet a kubuntu.org domain egy részére (ez sem a főoldalra!), ezenkívül információt ad a rendszerkövetelményekről (ezen információ létjogosultságát még egyetlen disztribúciónál sem láttam, hogy megkérdőjelezték volna), ráadásul, hogy a legkönnyebben értelmezhető legyen az Ubuntu rendszerkövetelményeihez képest is arányítja. Megemlítésre kerül a magyar nyelv támogatása, az, hogy már a Live rendszer indításakor is kiválasztható és a telepített rendszer alapértelmezésésnek is megadható. Ezen felül információt ad arról is, hogy telepítési segédlet is elérhető. Mindezt egy olyan tömör fejezetben, hogy kérdés, nem-e ezt az indoklást több karakter leírni. Szóval érdemi infó csak annak nincs benne, akiben fel sem vetődött a Kubuntu kapcsán a fejezet címe ('Telepítés') avagy már tisztában van ezen információkkal, tehát úgy tűnik nem kezdő a témában.
  • A galériában lévő képek mind a verziótörténet bemutatását szolgálják. A kevesebb görgetés, áttekinthetőbb oldal okán nem lettek külön egy e célra létrehozott Galéria fejezet részei, de elismerem, hogy technikailag így is, úgy is jónak tűnik. Ha valaki fontosnak tartja 'Galéria' fejezetbe rakhatja, nem bánom.
  • Az Eltérések az Ubuntutól fejezet: A bevezető feladata, hogy utaljon a szócikk tartalmára, és mivel a Kubuntu egy Ubuntu flavour, ezért azt hiszem, a legegyszerűbb, ha meg van említve, hogy ez egy linux-disztribúció, és hogy a legkönnyebb legyen az olvasó számára fejben elhelyeznie, természetesen meg van említve az Ubuntuhoz való viszonya, amit aztán ez a fejezet bővebben kifejt. A szócikk bevezetője viszont valóban indokolatlanul hosszú, hamarosan (még a héten) átfogalmazom. A majdnem teljes egyezésnél viszont koránt sem egyértelmű a határ, régebben például volt a KDE-s Konqueror, majd rekonq is az Ubuntu alapértelmezett böngészője helyett. A fejezet eleje természetesen a szükséges mértékben megemlíti a viszonyítás alapjául szolgáló Ubuntut, ebben azt hiszem nincs semmi kivetnivaló.
  • A táblázat. Igyekszik a leginformatívabb lenni a könnyű áttekinthetőséget szem előtt tartva. A színezés egyszerre megkönnyíti a sorok átláthatóságát, jelzi a fontos különbségeket, valamint a szürkeárnyalatos oszlop plusz információval is szolgál (tehát annak megszüntetése a táblázatból kinyerhető információ csökkentését is jelenti). A színek hiánya pedig az átláthatóságot rontja. Kicsit hasonló a helyzet, mint a közlekedési lámpáknál, ahol a világító fényforrás helyzete egyértelműen meghatározza az információt, mégis színes. A funkció nélküli színalkalmazást én sem támogatom. Ezért is lett a szürkeárnyalatos oszlop szürke- és nem pirosárnyalatos, mivel a táblázat fő célja a különbségek bemutatása. A táblázat visszarakását támogatom, de nem abban a lebutított formában ahogy történt. Mellékesen minden valószínűség szerint véletlenül, az érintett táblázatnál lejjebb is lett szín törölve.

A visszavonás módja: Csigabi-nál talált rövid leírás alapján.

Remélem a visszavont szerkesztések nem veszik szerkesztőtársunk kedvét, a Linux-os témakörben... ...és amit írtam, neki is inkább hasznára, mintsem mérgére válik.

Üdv.: — SkuwiK ... v i t a    2022. október 4., 18:31 (CEST)Válasz