Vita:Kettős könyvelés

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 86.101.29.190 10 évvel ezelőtt

Én ezt nem egészen így tanultam annó 70 be...

"Kettős könyvvitel" az, amit a cikk leír. A "kettős könyvelés" az meg az, amikor vezet az ember egy hivatalos dokumentumot, meg egy nem hivatalosat az illegálisan vásárolt/eladott termékeiről, amit eltitkol, hogy ne kelljen utána adóznia, s ha jön a NAV ellenőrizni, akkor eltünteti.... - user:tothaa– Aláíratlan hozzászólás, szerzője 84.206.24.242 (vitalap | szerkesztései)

Ha a Googleban rákeresel, mindkettőre ugyanazt adja ki. A WP-án az egyik (helyesen) átirányít a másikra. Tambo vita 2011. június 30., 13:56 (CEST)Válasz

A kettős könyvelés definíciója hibás. Nem a leírtak miatt kapta a "kettős könyvelés" elnevezést, hanem azért, mert egy gazdasági eseményt két szempontból is rögzít. Az egyik szempont az eszközökre, a másik szempont a forrásokra gyakorolt hatása. Azaz egy darab egyszerű gazdasági esemény két főkönyvi számlát érint, az egyiket az eszközoldalon (tartozik) a másikat pedig a forrásoldalon (követel). Kiváló példa a definíció cáfolására az amortizáció elszámolása, ott ugyanis nincs semmiféle pénzügyi rendezés.

Hibás az a megállapítás is, hogy a kettős könyvelés mindig eredményszemléletű. Csak vállalkozások esetében szokott az lenni, Magyarországon az államháztartás 2013-ig pénzforgalmi szemléletű számvitelt folytat (folytatott), ami nem eredményszemléletű, de azért attól mégkettős könyvvitel. Úgy vélem, amit a szerző itt írni akart, az vélhetőleg az, hogy normál esetben a számvitelre alapozott beszámoló célja a tárgyévi eredmény megállapítása, a megszűnés évében ezzel szemben a vagyon megállapítása az elsődleges cél. De ez nem a szemlélet, hanem a beszámoló célja.

A lap jelenleg két súlyos tárgyi tévedést tartalmaz, ez így (szerintem) nem lesz jó. Ellenőrizzétek amit írtam, például: Reizingerné-Dr. Vörös: Könyvviteli alapismeretek - 2010 - Perfekt 86.101.29.190 üzenőlapja  2013. szeptember 7., 00:50‎ (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)Válasz