Vita:Kesjár Csaba

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Lexi 16 évvel ezelőtt a(z) Kivágott, nem lexikonba való szöveg témában
Ez a szócikk a következő műhely(ek) cikkértékelési spektrumába tartozik:
Életrajzi szócikkek (bővítendő besorolás)
Sport témájú szócikkek (bővítendő besorolás)

Kérdés[szerkesztés]

Mi az a XXI. század archívuma, és onnan van-e másolva a szöveg, és jogtisztán-e? SyP 2007. július 17., 10:19 (CEST)Válasz


"A nyolcvanas évek közepén volt egy zöld szemű, csinos fiú, akiért megőrültek a lányok. Nem színész, és nem is énekes: ő volt Kesjár Csaba, az autóversenyző. Fotói, poszterei lányszobák falát díszítették, az újságok címlapon szerepeltették. Nem csoda. Tehetségén kívül filmsztárhoz hasonló külseje miatt is rajongtak érte."

Ezek a POV-vel teletűzdelt mondatok egy cikkben elmennének, de nem egy lexikonban. 78.92.32.101 (vita) 2008. március 13., 13:45 (CET)Válasz


Kivágott, nem lexikonba való szöveg[szerkesztés]

Íme:"==XXI. század Archivumából==

Black out – így nevezik az autóversenyzők azt az állapotot, amikor valaki a gyorsulás miatt néhány pillanatra elveszíti az eszméletét. Hogy ez okozta-e Kesjár Csaba halálát, vagy valami más, ez 16 éve megválaszolatlan kérdés.

A nyolcvanas évek közepén volt egy zöld szemű, csinos fiú, akiért megőrültek a lányok. Nem színész, és nem is énekes: ő volt Kesjár Csaba, az autóversenyző. Fotói, poszterei lányszobák falát díszítették, az újságok címlapon szerepeltették. Nem csoda. Tehetségén kívül filmsztárhoz hasonló külseje miatt is rajongtak érte.

1987-ben a Forma 3-as nyugat-német Schübel-csapathoz szerződött. Előtte gokartozott, motorozott, majd amikor versenyautóba ült, különböző kategóriákban sorra aratta a hazai és nemzetközi győzelmeket. De ennél is többet vártak tőle. „Csaba volt annyira jó versenyző, és volt annyira eladható reklámhordozó, hogy mindenképpen bekerült volna a forma 1-be”-mondja a sportújságíró Dávid Sándor, aki évtizedek óta foglalkozik autósporttal.

Akkoriban építették a Hungaroringet, és mindenki biztosra vette, hogy Csaba lesz az első magyar F1-es pilóta. Bódis Kálmán egyszerre kezdte a versenyzést Csabával, gyakran indultak ugyanabban a futamban. Együtt izgultak a F1-ért is. „Létrejött ez a házasság, hogy Eccleston úr és Magyarország megépíti ezt a pályát, és akkor már Csaba itt nyüzsgött a pályán velem együtt, még csak a nyomvonala volt kiásva, és már akkor Zsigulival száguldozott itt.”

Aztán úgy alakult, hogy 1987-ben ki is próbálhatott egy igazi F1-es autót. A Magyar Televízió archívuma őrzi azt a hangfelvételt, amelyen Csaba beszél a próbakör után. "Ilyen autóval elindulni azért nem olyan egyszerű, mint egy Zsigulival vagy Wartburggal, és felkészítettek rá, hogy valószínűleg le fog állni a motor egyszer-kétszer, és óvatosan, meg finoman, nem baj, ha leáll."

Az izgalmas eseményen ott volt Dávid Sándor is. „Egy kört engedtek neki elvileg, meg hogy ne váltson a harmadik sebesség fölé, de hát amint elindult, mindenki a haját tépte, mert Csaba úgy elindult, mintha vissza se akarna jönni, úgyhogy ment három kört, vagy talán négyet is.”

Kesjár Csabát barátnője két éven át kísérte versenyre, edzésre. Szabó Imola ma úgy emlékszik: a fiú igazi szerelme az autóversenyzés volt. De elfogadta, sőt, ő is szurkolt azért, hogy a Forma 1-es álom valóra váljék. Drukkoltak az akkori versenyzőtársak is. Csakhogy még hátra volt egy év a nyugatnémet csapatnál, ahol sajnos nem jöttek úgy az eredmények, mint ahogy azt sokan várták. Cserkúti József egykori gyorsasági versenyző is úgy érezte, Csaba nem hozza ki magából a maximumot a német Forma 3-ban. „Az eredmények azok nem teljesen az ő tehetségét követték, ez lehet, hogy a csapaton belüli első számú versenyző, második számú versenyző státuszból fakadt, de én úgy éreztem, hogy sokkal több van benne, mint amennyit az eredményei mutattak.”

Csaba édesapja, Kesjár János szintén gyakran ott volt a versenypálya szélén. Ő úgy emlékszik, fia nem kapta meg ugyanazokat a lehetőségeket, mint német csapattársa. Bár eleinte szeretettel fogadták a magyar fiút – akkoriban ritkaságnak számított egy szocialista országból jött versenyző –, de később sok irigye akadt. Kesjár János egyébként szó szerint régi motoros. Az ország egyik legjobb salakmotorosa volt valamikor, ugyanúgy, mint édesapja a húszas években. Arra számított, hogy a dinasztia leghíresebb tagja Csaba fia lesz.

1988. június 24-én, a Nürnberg melletti Norisringen edzéshez készülődtek a versenyzők. Köztük volt Kesjár Csaba is, aki barátnőjével és magyar szerelőjével arra várt, hogy elindítsák a futamot. Szabó Imola azt meséli, a verseny után nyaralni készültek. "Csaba nagyon jókedvű volt, és vidám, és hiába gondolnák azt az emberek, hogy hú, itt valaminek történnie kellett, semmi, ugyanolyan nap volt mi a többi."

Imola várta, hogy mikor tér vissza a fiú a boksz utcába. De egyszer csak megállt a verseny. „Akkor még nem tudtam, hogy mi történt, csak akkor kezdtem sejteni, hogy vele van a gond, amikor már minden autó bent volt, csak az övé nem.” A lány azonnal futni kezdett a baleset helyszíne felé. ”Egy kordonnal vették körül az egészet, és nem is engedtek oda, én már csak az autó nagyon összetört roncsait láttam egy pillanatra.”

Mindenki azt akarta tudni, hogyan történhetett? Dávid Sándor úgy gondolja: Csaba biztosan nem hibázott, ahhoz túlságosan precíz volt. „Ha nem az ember, akkor csak a technika lehetett, de hogy a technikában pontosan mi, hogy és miért, azt akkor sem tudták, bár többször próbálták megfejteni a felvételeket, én is láttam őket, de abból nem lehet kiolvasni semmit.

Cserkúti József sem talált egyértelmű magyarázatot a balesetre. Azt mondja: 200 fölött már szinte bármi megtörténhet. „Lehet olyan, hogy rossz szögből süt a nap, és az ember egy pillanatra nem lát, és egy 12 méter széles pályán annyira közel van a pálya széle, hiszen az autó egy másodperc alatt 100 méter körül halad.” Imola is azt gondolta, csakis technikai hiba jöhetett közbe, hiszen ezerszer látta Csabát versenyezni, tudta, hogy technikás és óvatos pilóta. „Azt gondoltam, hogy egy óriási defekt, vagy kerékhiba, fékhiba, vagy valami, és olyan jó lett volna belekapaszkodni valamibe, hogy mi történt, de a mai napig nem kaptunk választ rá, hogy mi lehetett az ok.”

A baleset utáni napokban különböző pletykák keltek szárnyra. Az emberek arról suttogtak, hogy Kesjár Csaba öngyilkos lett. Delhusa Gjon, az ismert énekes elválaszthatatlan barátja volt Csabának. Ma sem érti ezt a feltételezést. „Az, hogy öngyilkosság, az teljességgel kizárt, mindene megvolt, gyönyörű szép barátnője, sikerek, megkötött szerződések, miért akart volna meghalni?”

A norisringi pályán egy meredek bal kanyart kellett volna bevenni, ám az autó teljes sebességgel csapódott a falnak, és beszorult a korlátok közé. Féknyom nem maradt, így a legvalószínűbb ok mégis a műszaki hiba vagy a pillanatnyi rosszullét volt. De bizonyítani egyiket sem sikerült. A német ügyészség végül azt állapította meg: műszaki hiba nem okozhatta a magyar versenyző halálát. Kesjár Csaba édesapja mégis biztos abban, hogy az autóval volt valami gond. Meggyőződése, hogy valaki szándékosan nyúlt hozzá a kocsihoz. A mai napig úgy gondolja, hogy valaki ártani akart a fiának. Bizonyítani persze nem tudja. Évekig kereste a magyarázatot, járt a német hatóságok nyakára, végül feladta.

Itthon ezrek gyászolták a versenyzőt a Farkasréti temetőben. Dávid Sándor akkor értette meg igazán, mit jelentett Csaba az akkori fiataloknak. „Hogy valóban ekkora hatással volt a kortársaira, az akkor derült ki, amikor meghalt. Ott voltam a temetésén, ahol több ezren vettek részt, az akkori fiatal értelmiség, sportoló réteg, gyönyörű lányok tucatjai sírtak. Egyszerűen a barátjukat, az ideáljukat siratták benne.”

Kesjár Csaba halálával hosszú időre szertefoszlottak a magyar Forma 1-es álmok is. De van egy hely, ahol nap mint nap emlékeznek rá. Budaörs szélén, a kertes házak között van egy barátságos kis iskola. 1988-ban, a baleset évében épült. A sporttagozatos intézménynek annak idején névadót kerestek, és megkérdezték a tanulókat, kit szeretnének. A gyerekek a fiatalon meghalt autóversenyzőt javasolták. Az iskolát ma is így hívják: Kesjár Csaba általános iskola."


Ez a szöveg inkább a sajtóban jelenhetne meg. Már az alcímenk sincs semmi köze a cikkhez. Túl sok a feltétlezés meg az alá nem támasztott vélemény a szövegben. Pl. a szó szerinti idézetek honnan vannak? És minek zeket szó szerint idézni?
Át kellene dolgozni ezt a szöveget, lexikonszerűvé.--Lexi vita 2008. március 13., 13:55 (CET)Válasz

A cikk nagy része Harle Tamás : Az utolsó 26 óra c. könyvéből történt ollózás . Csaba és Tamás osztálytársa is voltam 10 év különbséggel. (Dózsa Miklós (ydozsami@t-online.hu))