Vita:Kalotípia

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Cranach~huwiki 3 évvel ezelőtt a(z) Bejelentés dátuma témában

súlyos nyelvtani hiba a téma középpontjában álló kallotíp eszköz helyesírásával[szerkesztés]

Csak annyi hozzáfűzni valóm volna, hogy a kallotípiát két "L"-el írjuk - és ejtjük is -, minthogy a magyar hangrendnek így felel meg. Lehet külföldiül calotype (igen, megnéztem, az); magyarul így írjuk. Köszönöm, hogy javításra kerül! – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 89.134.13.170 (vitalap | szerkesztései)

A szó írásmódja egészen bizonyosan kalotípia, egy l-lel. A hozzászólót talán egyéni ejtésgyakorlata téveszti meg, tudniillik hogy kallotípiának ejti a szót. Egyfelől etimológiai alapon sincs okunk kettőzni az l hangzót, az előtag ugyanis a görög kalosz (’szép’) szóból ered, másfelől magyar szövegkörnyezetben sem mutatkozik semmiféle hagyománya a mássalhangzó megkettőződésének. Egyaránt kalotípia alakban található meg a Bakos-féle idegen szavak szótárában, a Magyar nagylexikonban és az Új fotólexikonban is.
De ha már nevezéktan, illene meggondolni, hogy talbotípia címszó alatt szerepeljen a szócikk, amely a fototechnikai eljárás gyakoribb megnevezése. Pasztilla 2010. január 8., 09:37 (CET)Válasz

Bejelentés dátuma[szerkesztés]

A fotográfia története cikkben január 31., itt január 25. Melyik a helyes? – Hkoala 2021. január 31., 07:56 (CET)Válasz

A január 25. Javítottam A fotográfia története cikkben. - Cranach~huwiki vita 2021. január 31., 09:07 (CET)Válasz