Vita:Jupiter

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt 87.97.27.17 9 évvel ezelőtt a(z) Megfigyelés szakasz pontosítása témában
Ez a szócikk témája miatt a Csillagászati műhely érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Teljes Ez a szócikk teljes besorolást kapott a kidolgozottsági skálán.
Nélkülözhetetlen Ez a szócikk nélkülözhetetlen besorolást kapott a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: Sutka99 (vita), értékelés dátuma: 2012. április 8.
Csillagászati szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

átnevezés[szerkesztés]

Mi indokolja ezt az átnevezést? Bár szerintem így jobb. csak akkor minden bolygónál legyen így--Mazarin 2007. április 26., 12:16 (CEST)Válasz

Az indoklást nem részletezem, egyértelmű, a többi bolygónál is így lesz. lakeof 2007. április 26., 18:40 (CEST)Válasz

Megfigyelés szakasz pontosítása[szerkesztés]

Tekintve, hogy a Jupiter egy bolygó, mely Napunk körül kering, az alábbi mondatrész helytálló mivolta időfüggő: "júniustól este a keleti égen látható" Ha most júniustól este a keleti égbolton látható, akkor 5 év múlva (fél keringési idő) decemberben lesz este a keleti égbolton látható. Ill. ha jól látom, akkor most - amikor ezt írom - már majdnem delel, ez alapján pedig már idén júniusban sem a keleti égbolton lesz látható. Szóval ezt az információt valahogy az idő függvényében kéne megadni, mert így elég megtévesztő. Jó lenne, ha egy hozzáértő javítaná, én a nemlétező szakértelmemmel legfeljebb törölni tudnám. --87.97.27.17 (vita) 2015. március 20., 21:36 (CET)Válasz

Holdak neveinek írásmódja[szerkesztés]

Szeretném jelezni, hogy szakmai berkekben erős visszatetszést kelt, hogy a Jupiter-holdak nevét nem a sok évtizede elterjedt módon (Marik (szerk): Csillagászat; Kulin: Távcső világa; Földtani Közlöny; Meteor csillagászati évkönyvek, Meteor folyóirat, Élet és Tudomány, Természet Világa, Földrajz Tanítása; Fizikai Szemle; csillagaszat.hu; stb.) írja a szócikk; és továbbá a Jupiter-holdakról szóló lapok sem követik azt, ahogy a holdak nevét mindenki írja. Ezzel szemben egy minden korábbi gyakorlattól eltérő konvenciót követ a Wikipédia, ami kimeríti az egyéni vélemények terjesztésének tényállását, ami a Wikipédia szellemével ellentétes.

A szakmai körökben kurrens, irányadó munka alapján: "A holdak, kisbolygók, törpebolygók és más hasonló égitestek nevei latinosan, a nemzetközi írásmód szerint (Ceres, Vesta, Io, Europastb.) írandók." (Hargitai-Kozma-Kereszturi-Bérczy-Dutkó-Illés-Karátson-Sik: Javaslat a planetológiai nevezéktan magyar rendszerére; http://www.magyarhelyesiras.hu/pdf/nevanyag.pdf, p. 300-301.) Minden mérvadó magyar nyelvű szakmai munkában a holdak neve az Io, Europa, Ganymedes, Callisto formát követi.

A kollégák azért készítik a helyesírási útmutatókat, hogy ne saját kútfőből kelljen rögtönözni - de éppen a holdak nevénél nagyjából 100 éve megszilárdult konvenciókról van szó. Komoly szakmaiatlanságot kommunikál, és helyesírási szempontból is súlyosan zavarkeltő, ha a Wikipédia minden konvencióval szembemegy.

A Jupiter lapon nem javítom, mert egyrészt a megalapozatlan változat visszaszerkesztésre kerül (már volt erre példa!), másrészt a holdakról szóló szócikkek esetében is a címben és mindenhol javítani kellene. Kérem, hogy a szerkesztők vitassák meg a kérdést a megfelelő módon, és a lehető leggyorsabban korrigálják a helyesírás összes előfordulását a teljes magyar wikipédiában!

– Aláíratlan hozzászólás, szerzője Szmgy (vitalap | szerkesztései) 2019. március 11., 09:09‎ Szmgy