Vita:Hiposztázis

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

"A Kontrolling hírlevél cikke praktikusan, röviden mutatja be a problémamegoldás folyamatát és jellegzetességeit. Eszerint a problémamegoldás az ún. problémaállapotot megoldási állapottá (célállapottá) átalakító tevékenység. Első hallásra talán furcsa, de egy probléma megoldása független a tényleges helyzettől, az csak az észlelt helyzettől ill. állapottól függ. Ebből adódik, hogy az észlelés, ergo a probléma megoldása is relatív. Azt is mondhatnánk, hogy nincsenek jó és rossz megoldások.

A szerző felhívja a figyelmet a hiposztazálás veszélyére: a modell és a valóság összetévesztésére. Az illető eszerint nem fedezi fel, hogy elérkezett a modell működési határaihoz, amikor a status quo fenntartása - főleg ha a modellt saját maga alkotta - sokkal fontosabbá válik, mint a valóság. (Az egyik legirracionálisabb viselkedés, amikor a szervezet képes sok millió forint kifizetésére, kizárólag azért, hogy a szervezeti struktúra és szabályok nyújtotta egyéni status quo ne sérüljön meg.)

Isaac Asimov írta: "Ha a problémákkal egyszer igazán szembenéztünk, akkor már meg is oldottuk őket." -- ahogyan ezt Illyés Gyula is megfogalmazta Bartók c. versében: Ím, a példa, hogy ki szépen kimondja a rettenetet, azzal föl is oldja." (ref.: MG) - Forrás: Problémamegoldás alapkövei / Hauszmann János. In: Menedzsmentfórum - Kontrolling, 2003-08-19

http://www.mfor.hu/cikkek/tanulmany.php?article=2569&page=1