Vita:Hazafias Népfront

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Linkoman 16 évvel ezelőtt
"Ez a működés az 1980-as évek végéig jellemző maradt, és alapvetően az 1949-ben Rákosi Mátyás által létrehozott Magyar Függetlenségi Népfront működését ismételte."
Ez mi? Összehasonlítjuk valamivel, amiről egy szót sem írunk. Biztos, hogy ezt a kezdetleges csonkot olyanoknak írták, akik nem tudnak semmi különbséget tenni a Rákosi és a Kádár-korszak között? Erre mutat a "bábszervezet" kifejezés is.
Lehet az ún. népfrontpolitikát bírálni, de csak tényszerűen. A Rákosi-rezsim pont nem folytatott népfrontpolitikát, tehát a kivágott mondatnak semmi helye egy lexikonban.--Linkoman 2007. június 28., 14:39 (CEST)Válasz
Az egész szöveg leegyszerűsítő, ahogy egy lexikonban nem lehet azt írni, hogy Rákosi Mátyás hozott létre egy Népfrontot, amikor azt az MKP tette.
Az Országgyűlés összetétele - újabb leegyszerűsítés. A Hazafia Népfront valóban szervezte a tanácsi és országgyűlési választásokat. De ki gondolja komolyan, hogy pl. az országos lista összeállításában nem az MSZMP-nek volt a döntő szava?
A Hazafias Népfront nem tömegszervezet volt, hanem ún. tömegmozgalom, amelynek volt vezetősége, de tagsága nem - legfeljebb helyi megbízottai. Nyilvánvalóan az egypárt irányításával működött.
Célja a megszüntett társadalmi szervezetek, egyházi szervezetek és a "leszalámizott" pártok amolyan pótlása volt, annak jegyében, hogy "aki nem ellenünk, az velünk". A Hazafias Népfrontban kaptak szerepet a nemkommunista értelmiségiek - és egy ideig a vezetője a szervezetnek Pozsgay Imre volt.
Rendesen meg kellene ezt írni, mert ilyen színvonalú anyagot, mint a mostani, kár fenntartani. Most összesen annyi helyes a szövegből, hogy Nagy Imre miniszterelnök kezdeményezte, meg az, hogy 1990-ig működött.--Linkoman 2007. június 28., 14:50 (CEST)Válasz

Nem igazán értelek Linkoman. Vitatsz 1-2 mondatot, azokat kiszeded, átírod és UTÁNA teszed rá a semlegesség vitatott sablont? Lécci írd le, hogy abból, ami most van a cikkben mi a vitatott, mert amiket itt a vitalapon sorolsz rögtön át is írtad. Villy(Itt tessék beszólni) 2007. augusztus 1., 22:49 (CEST)Válasz

"Létrehozója az akkori miniszterelnök, Nagy Imre volt, aki – érezve, hogy a párton belül nem erős a pozíciója – politikájához új háttér-bázist kívánt ezáltal létrehozni. Elképzelése szerint a Népfront tömörítette volna mindazokat a személyeket és szervezeteket, akik a rendszer elviselhetővé tételét fontosnak tartották, legyenek kommunisták vagy nem kommunisták.

1955-ben Nagy Imrét leváltották, így az általa létrehozott Népfront sem folytatta működését, bár nem szűnt meg.

1957-től a Hazafias Népfront a Kádár-rendszer egyik bábszervezete lett, mely elsősorban az Országgyűlés összetételében és megválasztásában kapott szerepet. " Ez a szöveg nem veszi figyelembe, hogy a mártír sorsú Nagy Imre miniszterelnök csak az első 3 évben határozhatta meg a Népfront működését - azonban a története még több mint 30 évig tartott.

re Villy: kérlek, most olvasd el. Talán így jobban érthető a korábbi megjegyzésem. --Linkoman 2007. szeptember 2., 09:56 (CEST)Válasz